Στον Άρειο Πάγο δια χειρός Πολάκη τα πορίσματα για τα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου!

Αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις σε δικαστικό επίπεδο!

Τον ενδεικτικό κατάλογο 23ων υποθέσεων, οι οποίες έχουν διαβιβαστεί από το 2009 έως και το 2015, από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) στις αρμόδιες εισαγγελίες και το υπουργείο δεν έχει ενημέρωση αν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις, με βάση τα ευρήματα των πορισμάτων, κατέθεσε την Πέμπτη στον Άρειο Πάγο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Τύπου, για μερικές από τις υποθέσεις αυτές το ΣΕΥΥΠ έχει καταθέσει νέα πορίσματα εντός του τρέχοντος έτους. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και τα πορίσματα για τα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου, αναφορικά με την υπόθεση του φαρμακείου και τη μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων ετών 1996 – 1997 και μη ολοκλήρωση πειθαρχικής διαδικασίας και απόδοσης ευθυνών (πειθαρχικών και ποινικών) αντίστοιχα. Υποθέσεις που στο παρελθόν είχε δημοσιεύσει η «Σ».

Ο κ. Πολάκης εστίασε και στην υπόθεση διάθεσης πόρων (10 εκατ. ευρώ) στον ΟΚΑΝΑ, με βάση την από 17/05/2011 Προγραμματική Σύμπραξη μεταξύ ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΚΑΝΑ, η οποία βασίστηκε σε έγγραφο του τότε υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, περί ανάγκης ενίσχυσης του ΟΚΑΝΑ με νέο προσωπικό, για το οποίο δεν εκδόθηκε ποτέ Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, όπως υποστήριξε, ενώ υπήρξε μονομερής μετατροπή της σύμβασης για τη χρήση των χρημάτων αυτών από πλευράς του ΟΚΑΝΑ.

Η σύμβαση καταγγέλθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπήρξε καταγγελία στον Εισαγγελέα διαφθοράς, ξεκίνησε έρευνα και παράλληλα εκδόθηκε πόρισμα ελέγχου από το ΣΕΥΥΠ, το οποίο περιήλθε στα χέρια της Εισαγγελίας. Κατά τον κ. Πολάκη τα ευρήματα του πορίσματος δείχνουν φαίνεται ότι δείχνουν διασπάθιση του ποσού των 10 εκατ. ευρώ.

Αποφασισμένο το Υπουργείο να «τρέξει» τις συγκεκριμένες υποθέσεις

pinakas

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ενώ με τα ευρήματα του εν λόγω πορίσματος με ημερομηνία 31/01/2014, θα μπορούσε να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, ο αρμόδιος ανακριτής με έγγραφό του προς το ΣΕΥΥΠ, το Νοέμβριο του 2014, διέταξε τη διενέργεια νέου ελέγχου. Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ την επίμαχη περίοδο ήταν η Μένη Μαλλιώρη, ενώ την αντίστοιχη θέση στο ΚΕΕΛΠΝΟ κατείχε η Τζένη Κουρέα – Κρεμαστινού, υπενθύμισε ο Π.Πολάκης.

Τέλος, ο κ.Πολάκης σε μια προσπάθεια να κάμψει τις όποιες αντιδράσεις προκλήθηκαν στο δικαστικό σώμα από τις δηλώσεις του, επανέλαβε στον αντεισαγγελέα, την αναγνώρισή του προς κάθε λειτουργό της Δικαιοσύνης, ο οποίος «με εντιμότητα και ευσυνειδησία ασκεί τα καθήκοντά του, κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες.

Επισήμανε όμως ότι η τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης δεν είναι δυνατόν να οφείλεται πάντα στον μεγάλο όγκο υποθέσεων και στην έλλειψη προσωπικού, η οποία παρ’ όλα αυτά μπορεί να αντιμετωπιστεί με την είσοδο «νέου αίματος» στο χώρο της Δικαιοσύνης, όπως είχε υποστηρίξει και στις αρχικές του δηλώσεις».

Οι υποθέσεις αυτές λοιπόν αναμένεται να τρέξουν και δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να σημειωθούν εξελίξεις σε δικαστικό επίπεδο.

aggelopoulos