«Κάρφωμα» των 12 στην ΕΠΟ

Οι 12 ομάδες που υπό την πρωτοβουλία του μεγαλομετόχου της Ξάνθης, Χρήστου Πανόπουλου,  επιχειρούν να αλλάξουν «κακώς κείμενα» της Σούπερ Λιγκ,  εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούν επ΄ ακριβώς τα όσα αιτήθηκαν σε ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ με επιστολή τους. Η οποία επιστολή δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό της επειδή η ΕΠΟ που είχε αναλάβει να την αποστείλει δεν το έκανε.
Έτσι η ανακοίνωση των «12» με τις υπογραφές των Γιώργου Μποροβήλου και Χρήστου Πανόπουλου, αναφέρει:   
Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο της ΕΠΟ, με την παρουσία του ιδίου, του αναπληρωτού Προέδρου της ΕΠΟ κου Ε. Τοπολιάτη, του Προέδρου της SUPER LEAGUE κου Γ. Μποροβήλου, του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ ΑΟ,  κου Χ. Πανόπουλου, του νομικού Συμβούλου της SUPER LEAGUE  κου Γ. Οικονομάκη και του Αντιπροέδρου της ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ ΑΟ, κου Γ.Στράτου, μας γνωστοποιήθηκε επί λέξει το εξής : «Κύριοι, μπορείτε να κάνετε την οποιαδήποτε επιστολή θέλετε προς την UEFA, να τη διαβιβάσετε προς εμάς την ΕΠΟ και εμείς θα την αποστείλουμε άμεσα προς την UEFA, και θα σας γνωστοποιήσουμε την απάντηση της».
 Αντ’ αυτού, με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώνουμε ότι η επιστολή μας προς την  UEFA δεν απεστάλη ποτέ για λόγους που η ίδια η ΕΠΟ και ο Πρόεδρός της γνωρίζουν καλύτερα από τους 9.000.000 Έλληνες.
 Ως εκ τούτου είμαστε πλέον αναγκασμένοι να δημοσιοποιήσουμε την επιστολή που αποστείλαμε προς την UEFA, επιστολή που απευθυνόταν προς τον Πρόεδρο της FIFA κο Gianni Infantino, τον γενικό γραμματέα της UEFA κο Θεόδωρο Θεοδωρίδη, και παράλληλα κοινοποιείτο προς τον Πρόεδρο της ΕΠΟ κο Γ. Γκιρτζίκη, μη έχοντας καμία άλλη εναλλακτική και εξαντλώντας όλες τις καλοπροαίρετες «άμυνές μας».
Το  κείμενο της επιστολής  προς ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ ξεκαθαρίζει πως «αποκλειστικός σκοπός αυτής της επιστολής μας είναι να συμβάλλει στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής ομοφωνίας και σύνθεσης απόψεων όλων των πλευρών, ούτως ώστε να εξασφαλισθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη διεξαγωγή του επόμενου πρωταθλήματός μας σε περιβάλλον ηρεμίας και ασφάλειας για όλους τους πολίτες φιλάθλους, μέγιστα αγαθά για κάθε ευνομούμενη, ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα. Αγαθά τα οποία εσείς με τη δράση σας υπηρετείτε με θαυμαστή συνέπεια και ευαισθητοποίηση γι’ αυτό και ζητούμε τη βοήθειά σας». Επίσης δεν παρακάμπτει την ΕΠΟ αναφέροντας μάλιστα: «Οι προτάσεις μας για τη διαιτησία προς την ΕΠΟ, διατυπώθηκαν με απόλυτο σεβασμό στη θεσμική της προτεραιότητα και τους οικείους κανονισμούς, διεθνείς και εγχώριους, δίχως την παραμικρή πρόθεση να αμφισβητήσουμε την αρμοδιότητα και τις εξουσίες της επί των ζητημάτων της οργάνωσης και διοίκησης της διαιτησίας. Σεβασμό τον οποίο και δια της παρούσης, ως εκ περισσού, σας επαναλαμβάνουμε».
 
Οι προτάσεις
 Οι προτάσεις των «12» προς την ΕΠΟ για τη διαιτησία περιλαμβάνουν τα ακόλουθα τρία βασικά σημεία :
1) Η ΕΠΟ να μας παραδίδει κατάλογο με τα ονόματα των υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν να επιλεγούν από το Δ.Σ. της στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας  (ΚΕΔ) και η Σούπερ Λιγκ  με μυστική ψηφοφορία να παραδίδει  στην ΕΠΟ τους τρεις πλειοψηφίσαντες από τον κατάλογο αυτό, με πλήρη διακριτική ευχέρεια να αξιοποιήσει την εισήγηση-απόφασή  αυτή στην τελική της επιλογή.
2) Την αυτή ακριβώς διαδικασία προτείνουν  και για το μέλος που θα επιλέξει το δ.σ. της ΕΠΟ για την ΚΕΔ ως «Υπεύθυνο Παρατηρητών Διαιτησίας» .
3) Όσον αφορά τον πίνακα των διαιτητών του πρωταθλήματός, προτείνουν  στην ΕΠΟ να τους  παραδίδει έναν κατάλογο τριάντα (30) διαιτητών από τους οποίους να τους  επιτρέπει να αποκλείσουν  και πάλι με μυστική ψηφοφορία έξι (6) από αυτούς. Ίδια ακριβώς είναι και η πρόταση των «12» για τον πίνακα των βοηθών διαιτητών με τους αντίστοιχους αριθμούς.
 
Από τις ομάδες της Σούγπερ Λιγκ αναφέρεται ακόμη: «Σεβόμαστε και αποδεχόμαστε απολύτως το υφιστάμενο πλαίσιο διοίκησης και οργάνωσης της διαιτησίας όπως αυτό ορίζεται από τους διεθνείς κανονισμούς FIFA, UEFA και υλοποιείται στην πατρίδα μας με ευθύνη και αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΠΟ, Δεν επιθυμούμε καμία απολύτως και κανενός είδους εμπλοκή και ανάμειξη στα ζητήματα της διαιτησίας».  Και στη συνέχεια: «Διευκρινίζεται ότι το παρόν αποτελεί άτυπο μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την αναβάθμιση του συστήματος διαιτησίας και ότι, σε κάθε περίπτωση, η ΕΠΟ διατηρεί την αποκλειστική αρμοδιότητα για θέματα διαιτησίας, σύμφωνα με τα καταστατικά και τους κανονισμούς των FIFA και UEFA και κάθε άλλης σχετικής κανονιστικής διάταξης.»
 
Η… αντιπρόταση
Τέλος η ανακοίνωση παραθέτει την στάση της ΕΠΟ και την δική της πρόταση: «Αντ’ αυτού αφού το αίτημά μας αυτό απερρίφθη από την ΕΠΟ, μας πρότεινε την έλευση ενός ξένου «Αρχιδιαιτητή» και ενός βοηθού του. Ομολογουμένως έκπληκτοι ακούσαμε την πρόταση αυτή και ζητήσαμε από την ΕΠΟ να μας απαντήσει στο εύλογο ερώτημά μας που ήταν το εξής : « Μα πώς είναι δυνατόν να μας προτείνετε το ίδιο που εφαρμόσατε φέτος με τον κ. Χιού Ντάλλας (Hugh Dallas) που ήταν ό, τι πιο αποτυχημένο και που μόνο ζωές δεν θρηνήσαμε ακόμα;». Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι «ο νέος θα κάθεται περισσότερες μέρες στην Ελλάδα». Μείναμε άφωνοι .
Στην ερώτησή μας : «Καλά, αυτός ο νέος χωρίς να γνωρίζει τίποτα από το περιβάλλον της χώρας μας και από το περιβάλλον της ελληνικής διαιτησίας πώς θα επιλέξει τους κατάλληλους διαιτητές και τα λοιπά όργανα;» . Απάντηση δεν πήραμε.
Είπαμε στην ΕΠΟ το εξής : « Θα αποδεχόμασταν πλήρως κάτι τέτοιο και δεν θα είχαμε κανέναν ενδοιασμό και καμία αντίρρηση αν μας λέγατε: « Κύριοι έχουμε εδώ και δύο χρόνια στην Ελλάδα τον κ. Χ, ξένο ο οποίος παρακολουθεί το ελληνικό πρωτάθλημα, έχει γνώση της ελληνικής διαιτησίας σε όλο της το επίπεδο, οπότε ξέρει ποιους και σε ποιες θέσεις θα επιλέξει.». Δυστυχώς, είπαμε στην ΕΠΟ, αυτό δεν έγινε και ούτε είχατε την πρόνοια να το κάνετε.     
 
Στην τελευταία φράση η «12» εξηγούν: «Ζητούμε εκ των προτέρων ειδικά συγγνώμη από την ΕΠΟ και τον σημερινό της πρόεδρο κο Γ.  Γκιρτζίκη,  που μας ανάγκασαν μη έχοντας καμία άλλη εναλλακτική να παραβούμε το ρητό : “Τα εν οίκω μη εν δήμω”.».