“Λυπητερή” με μέσο όρο 1000 ευρώ για 1 εκατ. εκκαθαριστικά

Περίπου οι μισές δηλώσεις δεν έχουν κατατεθεί ακόμα για να εκκαθαριστούν. Έτσι μέχρι χτες σε σύνολο 6,1 εκατομμυρίων δηλώσεων είχαν υποβληθεί 3,5 εκατομμύρια με αποτέλεσμα μέσα στο δεκαήμερο που απομένει έως την εκπνοή της προθεσμίας να πρέπει να υποβάλλονται περίπου 260.000 δηλώσεις την ημέρα.

Πάντως, όπως αναφέρει το aftodioikisi.gr, εν όψει της κατάθεσης δηλώσεων δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν να “βγάλουν ζημιές” ώστε να αποφύγουν το φόρο. Μέχρι τις 30 Ιουνίου που είναι η προθεσμία καταβολής της δήλωσης θα πρέπει ακόμα να κατατεθούν περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια δηλώσεις φυσικών προσώπων για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ από τις δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί προκύπτουν 1.098.282 χρεωστικά εκκαθαριστικά με το μέσο φόρο στα 1.070 ευρώ και τις συνολικές προσδοκώμενες εισπράξεις στα 1,178 δισ. ευρώ. Αντίθετα μόλις 595.679 φορολογούμενοι σε σύνολο 3,3 εκατομμυρίων εκκαθαρισμένων δηλώσεων έχουν λαμβάνειν επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 157 εκατομμυρίων ευρώ ή σε μέσα επίπεδα 264 ευρώ επιστροφή φόρου ανά δικαιούχο.

Σημειώνεται ότι φέτος οι ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες αλλά και όσοι δήλωσαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ θα πρέπει να αναμένουν αύξηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων λόγω αύξησης των προκαταβολών φόρου στο 75% (από 55%), ενώ για τους έχοντες εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ λόγω της αύξησης στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Μέχρι το τέλους του έτους, πάντως,θα πρέπει στο δημόσιο ταμείο να έχουν μπει 30,370 δισ. ευρώ από εισπράξεις φόρων. Κάθε μήνα δηλαδή περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να εισπράττονται από φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά και τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας. Επίσης θα πρέπει να καταγραφεί μηδενική απόκλιση από τους στόχους για εισπράξεις από έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, συνδρομητική τηλεόραση και μπύρα).

Ωστόσο η φοροδοτική ικανότητα έχει μειωθεί και έτσι το 2016 ήδη καταγράφονται ληξιπρόθεσμα κατά ύψους 4,3 δισ. ευρώ τα οποία ενεργοποίησαν τα “ανακλαστικά της ΓΓΔΕ” που οδήγησε στην αποστολή ειδοποιητηρίων για κατασχέσεις.