Διαιτησία και τοποθετήσεις του Κωστούλα

Στην προχθεσινή  συνεδρίαση του Δ.Σ. της Σούπερ Λιγκ  ο  Φώτης Κωστούλας  ζήτησε από τους εκπροσώπους των τεσσάρων μεγάλων ομάδων να τοποθετηθούν  αν βρίσκονται στο πλευρό των «12» για το θέμα της Διαιτησίας. Ο ΠΑΟΚ απάντησε πως είναι στο πλευρό των μικρών, η ΑΕΚ δεν πήρε θέση και αργότερα εξέδωσε ανακοίνωση  υπέρ των «12» χωρίς να ξεκαθαρίζει  το θέμα της Διαιτησίας  και μη ξεχνάμε ότι ευελπιστεί στον έλεγχο της ΕΠΟ στην οποία σήμερα ανήκει όλη η Διαιτησία,  ο Παναθηναϊκός επίσης δεν πήρε σαφή θέση και  ο  Ολυμπιακός  θέλησε να αποφύγει κάποια τοποθέτηση.  Χθες ο Φώτης Κωστούλας φιλοξενήθηκε στην ραδιοφωνική  εκπομπή «Στη Σέντρα» του «Metropolis 95,5»  και τοποθετήθηκε για την κίνηση των  δώδεκα ΠΑΕ, όπως και για άλλα θέματα, λέγοντας πως δεν είναι απλά απειλή ότι οι «12» δεν θα κατέβουν στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ.

Αν είναι δύσκολος ο δρόμος εκτός του λεγόμενου “συστήματος”, απάντησε: «Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι δύσκολος ο δρόμος. Μπορεί να είναι και ο πιο εύκολος. Πολύ φοβάμαι ότι όσοι ανέβηκαν σε άρματα, τώρα εύχονται να ήταν μόνοι τους. Δύσκολο να έρθει η στιγμή που κανένας δεν θα είναι σε άρμα. Αλλάζουν οι σκέψεις όμως με τον καιρό και κάποιοι προτιμούν μοναχικούς δρόμους, που είναι και καλύτερα».

Αν πρόκειται απλά για απειλή να μην κατέβουν οι δώδεκα ομάδες στο επόμενο πρωτάθλημα: «Δεν είναι απειλή. Κάναμε μια ειλικρινή κουβέντα μεταξύ μας και είπαμε όλες οι ομάδες αν θα  ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά χάνοντας 500-800 χιλιάρικα μέσο όρο. Δεν τα έχουμε αυτά τα χρήματα, οπότε γιατί να ξεκινήσουμε το πρωτάθλημα; Δεν μας βγαίνουν οι προϋπολογισμοί, έχουμε τεράστια έξοδα και ελάχιστα έσοδα. Το λιγότερο μια ομάδα μπαίνει μέσα 500 χιλιάδες τον χρόνο. Κανείς δεν θέλει να κάνει κάτι παράνομο, αλλά όταν μπαίνεις συνέχεια μέσα γιατί να συνεχίζεις; Εμείς είμαστε οι δώδεκα μικρές ομάδες. Τα στοιχεία των μεγάλων δεν τα ξέρουμε. Όλοι εμείς οι μικροί χάναμε από 500 χιλιάδες μέχρι 1 εκατομμύριο τον χρόνο. Είναι ψώνιο το ποδόσφαιρο, αλλά για να συνεχίσουμε θα πρέπει να καταστραφούμε».

Για το πρόβλημα με τη διαιτησία: «Για να έχουμε καλό προϊόν θα πρέπει να το κάνουμε πιο ανταγωνιστικό, για να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο και να πουλήσουμε εισιτήρια. Κάναμε προτάσεις στην ΕΠΟ. Το σημαντικότερο θέμα είναι η διαιτησία, που έχει αποτρέψει πολύ κόσμο από το να πάει στο γήπεδο. Θα χρειαστεί να κάνουμε και εμείς στη Λίγκα τροποποιήσεις, ενώ θα παλέψουμε να βρούμε χορηγούς που θα βλέπουν κάτι υγιές για να βοηθήσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Μπορεί  να αλλάξει άμεσα η διαιτησία προς το καλύτερο; Απάντησε ο πρόεδρος του Παναιτωλικού: «Δεν έχουμε μαγικό ραβδί να κουνήσουμε και να τελειώσει. Είναι συνεχής αγώνας. Πρέπει να πάμε προς το καλύτερο. Έχουμε καταθέσει πρόταση για τη διαιτησία. Αν αναλάβει το θέμα των πληρωμών και των ποινών των διαιτητών η Λίγκα, γιατί τα δικά μας λεφτά διακυβεύονται, πιστεύω θα υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα. Δεν θα αντέξουμε για πολύ καιρό ακόμα. Δεν θα υπάρχουν ομάδες να αποδώσουν αυτό που πρέπει και δεν θα είναι ανταγωνιστικό το προϊόν».

Περί ευθύνης των διοικητικών παραγόντων: «Δεν θέλω να πω ότι οι παράγοντες φταίνε. Εμείς οι δώδεκα και οι υπόλοιποι τέσσερις λέμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε την κίνηση για τη διαιτησία, αν πετύχουμε καλώς. Πρέπει να γίνει αυτό το βήμα για να είναι ελκυστικό το ποδόσφαιρο».

Αν πρέπει να μειωθούν οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ: «Δεν συμφωνώ. Αν είμαστε δώδεκα ομάδες και πάλι δεν βγαίνουμε στα λεφτά, ενώ ανεβαίνουν από τη Β’ χρεωμένες ομάδες που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν, πάλι δεν θα είναι σωστά τα πράγματα. Αν δεν το κάνουμε ανταγωνιστικό για να καταφέρουμε να κερδίζουμε έστω και 1 ευρώ, τότε δεν γίνεται τίποτα».

 

Γιώργος Παπαϊωάννου