Κατσέλη: «θα πάρει χρόνο η άρση των capital controls»

Προς το τέλος του 2016 , και υπό ορισμένες προϋποθέσεις,  “βλέπει ” την άρση των capital controls η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, «Θα πάρει χρόνο. Πιθανώς να γίνει προς το τέλος του έτους. Για να επιτευχθεί, θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες προϋποθέσεις» είπε η κ. Κατσέλη.

Η πρόεδρος της Εθνικής, μιλώντας στην ΕΡΤ, προσδιόρισε ως αρχικές προϋποθέσεις «την επιστροφή στη σταθερότητα τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο», προκειμένου να οδηγηθούμε «στην κανονικότητα».

Επόμενο βήμα, κατά την κα Κατσέλη, είναι «η επαναφορά του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα βοηθήσει, αλλά δεν είναι πανάκεια για να αρχίσουν εκ νέου να χρηματοδοτούν οι τράπεζες την πραγματική οικονομία. Θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή των καταθέσεων. Αυτό είναι το πιο δύσκολο, γιατί ο κόσμος φοβάται».

Παράλληλα, συμπλήρωσε, «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων» και προέτρεψε τις τράπεζες « να συνεργαστούν, κυρίως για τα επιχειρηματικά δάνεια, ούτως ώστε να δοθούν γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις, και  οι επιχειρήσεις να καταστούν βιώσιμες».

Το υψηλό επίπεδο των “κόκκινων δανείων”, σημείωσε η κ. Κατσέλη, «δεν οφείλεται στο ότι ο κόσμος έγινε ξαφνικά κακοπληρωτής, αλλά στη δυσμενή αλλαγή της οικονομικής κατάστασης τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων θα υπάρξει, σε μακροχρόνιο ορίζοντα, μείωση των επιτοκίων στις κάρτες αλλά και στα δάνεια, εφόσον, όμως, δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες».

Αναφερόμενη στο θέμα των επενδύσεων εκτίμησε πως για « να υπάρξουν επενδύσεις θα πρέπει να υπάρξει σταθερότητα του φορολογικού και του θεσμικού πλαισίου. Οι επενδυτές δεν πρόκειται να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα εάν το φορολογικό σύστημα αλλάζει κάθε μήνα. Θα προτιμήσουν να επενδύσουν κάποιου αλλού. Θέλουν να γνωρίζουν εκ των προτέρων όλες τις παραμέτρους. Τα τρία βασικά κίνητρα: χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα αντιστοιχούν σε διάφορες αγορές, σταθερότητα στο φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο όχι μόνο για τις μεγάλες επενδύσεις και απλούστευση στη διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων αλλά και στο δικαστικό σύστημα».

Κατά τα άλλα, η πρόεδρος της Εθνικής τόνισε πως «η κρίση δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί, ακόμη και εάν η κυβέρνηση Παπανδρέου το 2010 είχε λάβει πιο σκληρά μέτρα. Οι αγορές είναι αμείλικτες. Είναι αδυσώπητες. Ήδη από το 2007 είχαν ξεκινήσει να παίρνουν θέση υπέρ μίας χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ακόμη και εάν είχαν ληφθεί περισσότερα μέτρα, αλλά η κρίση στις αγορές είναι τόσο μεγάλη που κανένα μέτρο δεν θα μπορούσε να την αποτρέψει».