Άργησαν… και τέθηκαν εκτός προγράμματος «νέοι αγρότες» κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας

Έσπευσαν την τελευταία στιγμή, με συνέπεια η Κτηνιατρική Υπηρεσία να μην προλάβει να τους εντάξει στο πρόγραμμα

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας Παναγιώτης Καλογιάννης

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν εκατοντάδες υποψήφιοι νέοι κτηνοτρόφοι στην Αιτωλοακαρνανία, οι οποίοι είχαν προθεσμία από τον Ιανουάριο μέχρι την περασμένη Τετάρτη, ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν μεταβίβαση ζώων στο όνομά τους, για να ενταχθούν στο πρόγραμμα νέων αγροτών, κάτι που όμως τελικά δεν έγινε.

«Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα νέων αγροτών θα έπρεπε να μεταβιβάσουν στο όνομά τους κάποιον αριθμό ζώων, να τα εμβολιάσουν και στην συνέχεια να γίνει η καταχώρησή τους στο μητρώο νέων αγροτών και να θεωρήσουν την καρτέλα τους. Μετά από τις απαραίτητες διαδικασίες θα έπρεπε από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Αιτωλοακαρνανίας να γίνει η επαλήθευση» ανέφερε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας Παναγιώτης Καλογιάννης, ο οποίος συμπλήρωσε πως «όλοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι το γνώριζαν αυτό, αφού η Κτηνιατρική Υπηρεσία είχε σε πολλές περιοχές πραγματοποιήσει ενημέρωση, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό των ενδιαφερόμενων έμεινε εκτός προγράμματος, αφού άφησαν την διαδικασία για την τελευταία στιγμή, χωρίς να προβλέψουν ότι για να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί απαιτείται χρόνος».

«Τρέχουν» για το επόμενο πρόγραμμα

Συγκεκριμένα, για να ενταχθεί ένα νέο άτομο στο πρόγραμμα νέων αγροτών θα έπρεπε λ.χ ο πατέρας του να διαθέτει 100 βοοειδή και από αυτά να παραχωρήσει τα 50 στο παιδί του. Μετά όμως από την διαδικασία αυτή, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, βάσει νόμου, θα έπρεπε να επαληθευόσουν και τα δύο σκέλη της διαδικασίας, τόσο σε επίπεδο γραφειοκρατικό και άλλων διαδικασιών (εμβολιασμών κλπ), όσο και στην πράξη, δηλαδή να κάνουν ακόμη και την καταμέτρηση των ζώων του πατέρα και του γιου μετά από την μεταβίβαση.

Παρά όμως το μεγάλο ενδιαφέρον των νέων αγροτών, κάτι που επαληθεύει ο κ. Καλογιάννης, αλλά και ο Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας Στέφανος Νικολόπουλος, τα πράγματα δεν ήρθαν για πολλούς από τους ενδιαφερόμενους όπως τα περίμεναν. Το σφάλμα των περισσοτέρων υποψήφιων νέων αγροτών, ήταν πως άφησαν την όλη διαδικασία για την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να μην καταστεί εφικτό να γίνουν οι διαδικασίες όπως προβλέπει ο νόμος, λόγω έλλειψης χρόνου.

Ο Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας επισήμανε πως «είναι ζήτημα νομοθεσίας. Από 01/01/2016 όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε όποιες αλλαγές επιθυμούσαν. Η υπηρεσία, ότι και αν αποφάσιζαν να κάνουν οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες, έπρεπε να επαληθεύσει κάθε λεπτομέρεια. Σαν υπηρεσία από μόνοι μας έχουμε πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες ενημερώσεις στους κτηνοτρόφους και στους νέους αγρότες».

Όπως και να χει όμως, η έλλειψη αντανακλαστικών των κτηνοτρόφων και των αγροτών γενικότερα, άφησε εκτός προγράμματος πολλούς υποψήφιους νέους αγρότες, κάτι που αποτελεί πλήγμα για τη νέα γενιά που μαστίζεται από την ανεργία και επέλεξε να ακολουθήσει ως επαγγελματικό δρόμο αυτό του νέου αγρότη και ειδικότερα του νέου κτηνοτρόφου. Στον αντίποδα, η Αιτωλοακαρνανία διαθέτει το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο στην Ελλάδα και αυτό αποτελεί πλουτοπαραγωγικό εργαλείο, για το οποίο σ’ αυτή τη χρονική στιγμή χάθηκε μια ευκαιρία, η οποία βέβαια πήρε παράταση για το μέλλον.

xondros1