Ενεργοποιείται η διάταξη για παράτυπους αγρεργάτες

Θέμα λίγων ημερών χαρακτηρίζει την έκδοση σχετικής εγκυκλίου που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της νομοθεσίας για απασχόληση μη νόμιμα διαμενόντων στην ελληνική επικράτεια εργατών γης και θα ενεργοποιεί κατ’ ουσίαν τη σχετική διάταξη, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας.

 

Με την έκδοση της εγκυκλίου, όπως αναφέρει το agrotypos.gr, θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους αγρότες, προκειμένου για την απασχόληση εργατών γης, προσθέτειο κ. Μουζάλας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης Κουτσούκου

Το ζήτημα της απασχόλησης των αλλοδαπών εργατών γης, πολιτών τρίτων χωρών παράνομα διαμενόντων στη χώρα μας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόσο για την αγροτική οικονομία καθώς συγκομίζουν τα προϊόντα μας, όσο και για τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως για την νομιμότητα της απασχόλησης και την δικαιολόγηση των δαπανών από τους αγρότες, ώστε να προστατευτούν έναντι της υψηλής φορολογίας.

Μέχρι σήμερα το ζήτημα αυτό δεν αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά καθώς, απλές και σύντομες διαδικασίες που έχουν προταθεί στο παρελθόν δεν είχαν γίνει αποδεκτές.

Με την Υπουργική Απόφαση Αριθ. 53619/75 σε εφαρμογή του Ν. 3907/11 σε συνδυασμό με τον πρόσφατα ψηφισθέντα Ν. 4384/2016 Αρ.58,  δόθηκε η δυνατότητα απασχόλησης των πολιτών τρίτων χωρών παράνομα διαμενόντων στη χώρα μας.

−    Επειδή όμως η προβλεπόμενη διαδικασία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και γραφειοκρατική.

−    Επειδή πολλοί αγρότες δεν θα προλάβουν να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων διατάξεων καθώς η συγκομιδή προϊόντων είτε έχει ολοκληρωθεί, είτε ολοκληρώνεται σύντομα.

−    Επειδή ως Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είχα αναλάβει και συμμετάσχει σε πάμπολλες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος, υπερψηφίσαμε δε τις προαναφερόμενες ρυθμίσεις,

Ερωτώνται οι Αρμόδιοι Υπουργοί:

1.     Ποιος είναι ο εκτιμώμενος χρόνος ώστε να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες για τη νόμιμη απασχόληση των αλλοδαπών από τρίτες χώρες, και τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση ώστε να συντομευθούν οι προβλεπόμενες προθεσμίες λόγω της εποχικότητας των αγροτικών προϊόντων και του επείγοντος χαρακτήρα του προβλήματος;
2.     Πώς θα αντιμετωπισθούν τα ζητήματα της κάλυψης των πραγματοποιηθέντων δαπανών από τους αγρότες, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική φορολόγηση λόγω της αύξησης των συντελεστών, καθώς δεν πρόλαβαν να κάνουν χρήση των παραπάνω διατάξεων;