«Συναγερμός» στην Αιτωλοακαρνανία για τους μετανάστες

Ομόφωνο «όχι» από τον Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας στην δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στην Πάλαιρο

Σε αναβρασμό βρίσκονται περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, μετά από δημοσιεύματα του Αθηναϊκού τύπου και με βάση έγγραφα του ΓΕΣ, σύμφωνα με τα οποία το Αγρίνιο και η Ναύπακτος συμπεριλαμβάνονται στα αμέσως επόμενα 40 σημεία που αναμένεται να κατασκευαστούν hot spots. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ως εφεδρικές περιοχές για τον ίδιο σκοπό έχουν οριστεί το Μεσολόγγι και η Στάνος Αμφιλοχίας. Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την επίσκεψη του Γενικού Επιτελείου της Αεροπορίας την περασμένη Πέμπτη στην Πάλαιρο με σκοπό την αυτοψία σε πρώην ξενοδοχειακή μονάδα για το ενδεχόμενο μετατροπής της σε κέντρο μεταναστών.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε αναβρασμό αναμένοντας τις επίσημες πλέον εξελίξεις. Σε περίπτωση που επαληθευτούν τα σενάρια, αν και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, χωρίς όμως την ίδια στιγμή έχει διαψευστεί το παραμικρό, αναμένεται «θύελλα» αντιδράσεων σε ολόκληρη την περιοχή.

Για το θέμα αυτό μάλιστα, συγκλήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο στο Δήμο Ακτίου -Βόνιτσας, απ’ το οποίο όπως αναμενόταν προέκυψε ομόφωνο «όχι» στο ενδεχόμενο μετατροπής του ξενοδοχείου σε κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

ΣΔΓΣΔΓΔΣΓ

Διέρρευσαν έγγραφα του ΓΕΣ που περιλαμβάνουν το Αγρίνιο και την Ναύπακτο στις επόμενες περιοχές που θα κατασκευαστούν hot spots, ενώ παρουσιάζουν το Μεσολόγγι και την Στάνο στη λίστα με τα εφεδρικά σημεία για την δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών

Ιδιαίτερης σημασίας και βαρύτητας γεγονός, είναι πως η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Πάλαιρο έγινε παρουσία πλήθους κόσμου! Όσοι έλαβαν το λόγο, επικεφαλής παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες, εξέφρασαν την άποψή τους και παρουσίασαν επιχειρήματα, τα οποία αποσκοπούσαν στην ανάδειξη του προβλήματος που θα δημιουργηθεί στο ενδεχόμενο δημιουργίας hot spot, σε συνάρτηση με τον τουρισμό που συνεχώς αυξάνεται στην περιοχή, αλλά και το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων.

Ιδιαίτερα αρνητικό γεγονός είναι, πως το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα στην αρχή της τουριστικής σεζόν, κάτι που αφορά όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και αποτέλεσε μοχλός πίεσης των παρισταμένων προς τους ανθρώπους του Δήμου και όχι μόνο, οι οποίοι ζήτησαν την διοργάνωση δυναμικών κινητοποιήσεων για να αποτραπεί η δημιουργία hot spot.

Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών η κατάσταση είναι έκρυθμη. Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί δημιουργούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό για την ασφάλεια των πολιτών, δεδομένου πως οι μετανάστες στα ήδη σε λειτουργία hot spots διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες και νιώθουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, ενώ συχνά γίνεται γνωστό πως ξεσπούν σε επεισόδια.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι αυτών των περιοχών που έχουν παραδώσει μαθήματα ανθρωπιάς, αντικαθιστώντας τις κρατικές υπηρεσίες, νιώθουν προδομένοι από την πολιτεία και εξαπατημένοι από το επικοινωνιακό σόου, όπως λένε, που στήθηκε σε βάρος τους. Η κατάσταση αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, ότι έχει χαθεί ο έλεγχος αποτυγχάνοντας παράλληλα να διαχειριστούν οι αρμόδιοι το πολυσύνθετο και ίσως σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα λειτουργούν 34 δομές στην ηπειρωτική χώρα και 5 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου υπό την εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (32), του υπουργείου Εσωτερικών (1), της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (1) και άλλων φορέων (5) που φιλοξενούν 35.158 πρόσφυγες και μετανάστες, αν και έχουν δυνατότητες να στεγάσουν 42.929 άτομα. Σ αυτές όμως δεν προσμετρούνται και οι δύο καταυλισμοί, στον Πειραιά και το Ελληνικό όπου διαμένουν περίπου 6.200 άτομα!

xondros1