Στον «πάγο» 7.000 δικαστικές υποθέσεις στην Αιτωλοακαρνανία!

«Ασφυξία» αναμένεται στις δικαστικές αίθουσες εξαιτίας της πολύμηνης αποχής των δικηγόρων Τουλάχιστον

Στον «πάγο» 7.000 δικαστικές υποθέσεις στην Αιτωλοακαρνανία!

Προς λήξη οδεύει η αποχή των δικηγορικών συλλόγων της περιοχής

 

«Ασφυξία» αναμένεται να δημιουργηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στις δικαστικές αίθουσες της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς πρόκειται να λήξει η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων. Οι δικηγόροι των Συλλόγων του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, εδώ και πέντε περίπου μήνες απέχουν από τα καθήκοντά τους, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης των δικηγόρων διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό. Όλο αυτό το διάστημα χιλιάδες δίκες έχουν αναβληθεί, με συνέπεια τους επόμενους μήνες να δημιουργηθεί «συνωστισμός» στις δικαστικές αίθουσες της περιοχής, με τους πολίτες να τρέχουν και να μην φθάνουν για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους.

Μάριος Παπαθεοδώρου
Μάριος Παπαθεοδώρου

Έτσι λοιπόν, στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Μάριο Παπαθεοδώρου, στο πεντάμηνο διάστημα της αποχής των δικηγόρων έχουν αναβληθεί τουλάχιστον 3.000 υποθέσεις! «Κατά μέσο όρο σε εβδομαδιαίο επίπεδο εκδικάζονται σίγουρα 150 υποθέσεις, ίσως και 200. Συνεπώς, αν τον μήνα εκδικάζονται περίπου 600 υποθέσεις έχουν αναβληθεί τουλάχιστον 3.000. Ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι και μεγαλύτερος, αλλά οι συγκεκριμένοι αριθμοί φυσικά και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» επισήμανε μιλώντας στη «Σ» ο κ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος συμπλήρωσε πως «ο αριθμός αυτός αφορά όλες τις υποθέσεις, αστικές και ποινικές, ενώ αν υπήρχε κάποια σοβαρή υπόθεση ή κάποια άλλη υπόθεση που υπήρχαν συγκεκριμένα δεδομένα ή κινδύνευε να παραγραφεί, από την αρχή της αποχής δίδονταν ειδική άδεια και εκδικάζονταν».

Λεωνίδας Υφαντής
Λεωνίδας Υφαντής

Την ίδια στιγμή, στο Αγρίνιο ο αριθμός εκ των πραγμάτων είναι πολλαπλάσιος. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου Λεωνίδα Υφαντή «το πινάκιο είναι φορτωμένο και αυτό οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις» ενώ μέλος του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου Χριστόφορος Παπαϊωάννου, ανέφερε ότι ο αριθμός των αναβληθέντων υποθέσεων αγγίζει τουλάχιστον τις 4.000. Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου «στο μονομελές υπάρχουν σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 80 υποθέσεις, ίσως και 100 και σίγουρα μέσα στο πεντάμηνο ο αριθμός υπερβαίνει τις 1.600. Την ίδια στιγμή στο τριμελές σε καθημερινό επίπεδο εκδικάζονται τουλάχιστον 25 υποθέσεις, ενώ στο Αγρίνιο έχουμε πέραν όλων των υπολοίπων και υποθέσεις που εκδικάζονται στο Εφετείο. Επομένως, ο αριθμός των υποθέσεων που έχουν αναβληθεί είναι τουλάχιστον 4.000»!

Χριστόφορος Παπαιωάννου
Χριστόφορος Παπαιωάννου

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου έχει εναρμονιστεί πλήρως με την απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για λήξη της αποχής η οποία ολοκληρώνεται στις 17 Ιουνίου, ενώ ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου αποφάσισε πως θα λήξει την αποχή του στις 31 Ιουνίου.

Βέβαια, όπως τονίζουν όλοι οι δικηγόροι, παρά την πεντάμηνη αποχή τους, μέχρι στιγμής, οι πολίτες και τα συμφέροντά τους δεν θίγονται και δεν θίχτηκαν ούτε στο ελάχιστο, αφού οι σοβαρές υποθέσεις και αυτές που είχαν κίνδυνο παραγραφής ή απώλειας δικασίμου γίνονταν κανονικά κατόπιν ειδικής αδείας που δίνονταν.

Κων/νος Χονδρός