Δυτική Ελλάδα: «Μπλόκο»… στους «ήρωες» επενδυτές ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Σε επτά ετήσιες δόσεις η καταβολή ενισχύσεων των αναπτυξιακών νόμων – Στον «αέρα» η βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων στην περιοχή

«Μπλόκο»… στους «ήρωες» επενδυτές ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Για αδιανόητη εξέλιξη κάνει λόγο μιλώντας στη «Σ» ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής

 

Παναγιώτης Τσιχριντζής Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας
Παναγιώτης Τσιχριτζής Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας

Κοινή επιστολή απέστειλαν οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Δυτικής Ελλάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, κ.κ. Τσιχριτζής, Μαρλαφέκας και Νικολούτσος αντίστοιχα, προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη. Η επιστολή αυτή, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτη Τσιχριτζή, είναι επί της ουσίας επιστολή διαμαρτυρίας, διότι πολλές επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε αναπτυξιακούς νόμους και ενώ έχουν πάρει δάνεια για να επενδύσουν, πλέον θα εξοφλούνται κατά την διάρκεια επταετίας σε ετήσιες δόσεις! «Αυτό είναι καταστροφικό για τις επιχειρήσεις. Οι περισσότεροι έχουν πάρει δάνεια και με δεδομένο την αλλαγή αυτή θα έχουν τραγική εξέλιξη» τόνισε ο κ. Τσιχριτζής, ο οποίος συμπλήρωσε πως «μέχρι πρότινος οι επενδυτές που ολοκλήρωναν ένα μέρος των δικαιολογητικών τους ή ολόκληρη την πρόταση τους περίμεναν την πληρωμή τους ή την εξόφλησή τους, αναλόγως την περίπτωση. Η ρύθμιση αυτή αφορά τις παλιές επενδύσεις που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί ή είναι σε φάση ολοκλήρωσης, συνεπώς στους παλιούς αναπτυξιακούς νόμους. Επαναλαμβάνω πως είναι τραγική η εξέλιξη αυτή, διότι με το πλαφόν που υπάρχει η εξόφληση σε 7 χρόνια είναι αδιανόητη και καταστροφική. Σκοπός της κοινής επιστολής ήταν να αναδείξει το ενδιαφέρον που υπάρχει για το θέμα αυτό και πως είμαστε ενωμένοι όλοι μαζί, αφού πρόκειται για υπόθεση που αφορά πολλούς επιχειρηματίες της Αιτωλοακαρνανίας και φυσικά ευρύτερα της Δυτικής Ελλάδας».

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

«Αναφερόμαστε στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Θεσμικό πλαίσιο για την σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας – Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις».

Στις διατάξεις του, φαίνεται σε απόλυτο βαθμό η προσπάθεια προσαρμογής που έχει γίνει, σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες από την οικονομική κρίση και το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας. Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε πως οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στους νόμους 3299/04 και 3908/11, βασίστηκαν στις ισχύουσες τότε διατάξεις και σύμφωνα με τα οριζόμενα στις αποφάσεις υπαγωγής προγραμμάτισαν αντίστοιχα τους σχεδιασμούς τους. Οι επιχειρήσεις αυτές, στην πλειοψηφία τους, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες από την παρατεταμένη ύφεση και την ραγδαία απώλεια της ανταγωνιστικότητας. Για τον λόγο αυτό, με την παρούσα, επισημαίνουμε ιδιαίτερα την αναφορά μας στο άρθρο 77, που η εφαρμογή του θα προκαλέσει πλήθος προβλημάτων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν ενταχθεί στους νόμους 3299/2004 και 3908/11.

Η απόφαση για καταβολή της επιδότησης σε επτά ετήσιες δόσεις, θέτει τις επιχειρήσεις σε απόλυτα και μη αναστρέψιμη δυσμενή θέση, όσον αφορά την ρευστότητα, την πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και κυρίως την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία τους. Οι επιχειρήσεις αυτές, έχουν υπαχθεί στις διατάξεις των αναπτυξιακών νόμων και η τήρηση των όρων υπαγωγής θα πρέπει να αποτελεί υποχρέωση και των δύο μερών, έως και την ολοκλήρωση. Είναι οι επιχειρήσεις που παρά την απουσία κεφαλαίων, την μείωση του κύκλου εργασιών και ενδεχομένως την εμφάνιση αρνητικών αποτελεσμάτων, δεν εγκαταλείπουν το επενδυτικό τους πρόγραμμα με κύριο στόχο την στήριξη της ανταγωνιστικότητας και την προσαρμογή της επιχείρησης σε νέες συνθήκες.

Πολλές από αυτές, έχουν εκχωρήσει την επιδότηση και έχουν λάβει δάνειο από το τραπεζικό σύστημα για την υλοποίηση του επενδυτικού τους προγράμματος, δεσμεύοντας ταυτόχρονα και τα περιουσιακά τους στοιχεία, με στόχο την ομαλή υλοποίηση της επένδυσης. Αυτές οι επιχειρήσεις, λόγω των ανωτέρω συνθηκών, στερούνται της δυνατότητας άντλησης κεφαλαίων κινήσεως από το τραπεζικό σύστημα και ομαλής λειτουργίας τους. Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε να αποσυρθεί το σχετικό άρθρο στο σύνολό του και να εξετασθεί εκ νέου, μετά από προτάσεις που θα καταθέσουν οι παραγωγικοί φορείς, για την οριστική επίλυσή του, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους».

Κων/νος Χονδρός