Στη δικαιοσύνη οι αγρότες του Αγγελοκάστρου αγρότες για τον ΤΟΕΒ

Το θέμα αποκάλυψε χθες η «Σ»    Τι απαντά ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ   Στα Δικαστήρια οδηγείται η κόντρα αγροτών – καλλιεργητών με την Διοίκηση…

Μερικοί από τους αγανακτισμένους αγρότες στο Αγγελόκαστρο

Το θέμα αποκάλυψε χθες η «Σ» 

 

Τι απαντά ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ

 

Στα Δικαστήρια οδηγείται η κόντρα αγροτών – καλλιεργητών με την Διοίκηση του ΤΟΕΒ Αγγελοκάστρου. Χθες το πρωί, περίπου 25 αγρότες από την περιοχή, πέρασαν το κατώφλι της πόρτας του Εισαγγελέα και τον ενημέρωσαν για το πρόβλημά που αντιμετωπίζουν. Ότι αδυνατούν δηλαδή να ποτίσουν τις καλλιέργειές, τους επιρρίπτοντας ευθύνες στον τοπικό ΤΟΕΒ, την στιγμή μάλιστα που η υπόλοιπη περιοχή έχει νερό και τα αρδευτικά της κανάλια είναι γεμάτα. Η «Σ» ανέδειξε από χθες το θέμα με κεντρικό τίτλο «Μηνύσεις για το νερό στο Αγγελόκαστρο».

Πιο συγκεκριμένα, εδώ και ημέρες έχουν αρχίσει την συγκέντρωση υπογραφών και με την καθοδήγηση του δικηγόρου που ανέλαβε την υπόθεση τους θα σταλεί εξώδικο στη διοίκηση του ΤΟΕΒ. Στη συνέχεια, ανάλογα με την στάση που θα τηρηθεί από τον ΤΟΕΒ, θα κριθεί αν θα συνεχιστεί η υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες ή όχι, αν και οι Αγγελοκαστρίτες καλλιεργητές έχουν τη πρόθεση να ξεκαθαρίσει οριστικά το ζήτημα, δεδομένου πως βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται και ταυτόχρονα να πλήττονται οικονομικά, θεωρώντας πως αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσω της δικαστικής οδού.

Σε επικοινωνία που είχε η «Σ» με τον Πρόεδρο του ΤΟΕΒ Αγγελοκάστρου Ευστάθιος Τάγκαλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «ας πάνε στον εισαγγελέα. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο».

Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγγελοκάστρου Σωτήρης Ζαρναβέλης επισήμανε στη «Σ» πως «έχουμε τεράστιο πρόβλημα με το πότισμα των καλλιεργειών μας. Το πρόβλημα ξεκίνησε τώρα που έγινε αλλαγή του Προέδρου του ΤΟΕΒ Αγγελοκάστρου. Μας στερούν το νερό. Αν δεν έβρεχε οι καλλιέργειές μας ήδη θα είχαν ξεραθεί. Αλλά και αν έρθει άμεσα το νερό, κάτι που δεν μπορεί να γίνει, δεν μπορεί να γίνει διαχείριση γιατί όλοι το θέλουν. Εδώ και ένα μήνα θα έπρεπε ήδη να έχουν καθαρίσει τις διώρυγες, να βάλουν νερό, να φροντίσουν για απόθεμα και να ξεκινήσει το πότισμα σιγά – σιγά. Δεν υπάρχει καθόλου ενδιαφέρον. Μας έχουν παρατήσει. Θέλουμε να γνωστοποιήσουμε την κατάσταση στον κόσμο και θα πάμε στον Εισαγγελέα (κάτι που έγινε χθες). Κάνουμε τόσα έξοδα για τις καλλιέργειές και την παραγωγή μας και όταν έρχεται η εποχή να ποτίσουμε δεν μπορούμε. Δημιουργείται οικονομικό πρόβλημα σε όσους καλλιεργούν. Το καλαμπόκι έχει κόστος 200 ευρώ και ψάχνουμε για να κερδίσουμε κέρδος μέχρι 30 ευρώ. Αν δεν ποτίσουμε, τότε «μπαίνουμε μέσα» πέραν των 200 ευρώ για τέσσερα χρόνια, ώσπου να επανέλθουμε σε μια σειρά και να καλυφτούμε. Φωνάζουμε καιρό, γιατί καταλάβαμε τι θα γίνονταν. Ζούμε καταστάσεις που δεν ζουν ούτε στην Αφρική. Έχουμε 2 ποτάμια μέσα στο χωριό μας και δεν ποτίζουμε».

Από αριστερά ο Ευρυβιάδης Παππάς και ο Σωτήρης Ζαρναβέλης
Από αριστερά ο Ευρυβιάδης Παππάς και ο Σωτήρης Ζαρναβέλης

Ο Ευρυβιάδης Παππάς, αγρότης, τόνισε πως «από πού γίνεται φέτος με τον ΤΟΕΒ δεν το έχω ζήσει εδώ και 40 χρόνια που ασχολούμαι. Πάντα είχαμε πρόβλημα, αλλά όχι σε τέτοια έκταση. Ανέκαθεν ο ΤΟΕΒ στο τέλος Απριλίου καθαρίζει τις διώρυγες, φέτος έφτασε Ιούνιος μήνας και τώρα μας καθαρίζουν την κεντρική διώρυγα. Περίπου 2.000 στρέμματα δεν πήραν νερό και δεν πρόκειται να πάρουν καθόλου. Μας προβάλουν την δικαιολογία πως δεν έχουν λεφτά, αλλά δεν κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να το βεβαιώσουν στην Δ.Ο.Υ. Πέραν αυτού, δεν γνωστοποιούν ποιοι δεν πληρώνουν. Ψάχνοντας μάθαμε πως οι περισσότεροι Αγγελοκαστρίτες, σε ποσοστό 90%, έχουν πληρώσει. Την αμέλεια αυτή του ΤΟΕΒ την πληρώνουν τελικά οι παραγωγοί. Προσωπικά το νέο μου το περιβόλι δεν μπορώ να το ποτίσω καθόλου. Η φρέζα δεν μπόρεσε να κάνει δουλειά γιατί το χώμα έχει γίνει τσιμέντο. Τώρα θα προχωρήσουμε σε μηνύσεις. Δεν έχει συντηρηθεί το δίκτυο. Θεώρησαν καθάρισμα την φωτιά που έβαλαν περιμετρικά από την κεντρική διώρυγα, απ’ την οποία πήγαν να καούν και ελιές. Ήρθε η Πυροσβεστική για να σώσει την κατάσταση».

Κων/νος Χονδρός

Μερικοί από τους αγανακτισμένους αγρότες στο Αγγελόκαστρο
Μερικοί από τους αγανακτισμένους αγρότες στο Αγγελόκαστρο