Συντάξεις: Κόφτης και για τα ποσά κάτω από 1.300 ευρώ – Κρυφή μείωση για όλους χωρίς εξαιρέσεις

– Ποσό της επικουρικής σύνταξης βαφτίζεται προσωπική διαφορά
– Νύχτα άλλαξε η απόφαση και αφήνει ανοιχτή την αναπροσαρμογή με μειώσεις στις επικουρικές
– Μειώσεις ως και 300 ευρώ σε όσους έχουν και μέρισμα από το Δημόσιο
– Αναλυτικός πίνακας με τις μειώσεις και τα νέα ποσά

Δεν είναι μόνο οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό που γνωρίζουμε και φέρνουν μειώσεις σε όλα τα επίπεδα, από κύριες και επικουρικές ως μερίσματα και εφάπαξ. Μια μικρή αλλαγή στο άρθρο έξι, όπου η λέξη επανυπολογισμός των επικουρικών άλλαξε με τη λέξη αναπροσαρμογή ανοίγει νέο παράθυρο για μειώσεις στις συντάξεις.
Ουσιαστικά, όπως αναφέρει το newit.gr, η επικουρική σύνταξη βαφτίζεται προσωπική διαφορά και ανοίγει έτσι διάπλατα παράθυρο για νέες περικοπές των συντάξεων ακόμη και κάτω από τα 1.300 ευρώ που υποτίθεται πως είναι η κόκκινη γραμμή.
Το άρθρο 6 λοιπόν προβλέπει ότι εάν το ποσό κύριας και επικουρικής είναι ίσο η μικρότερο από 1.300 ευρώ τότε η επικουρική καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά.
Ουσιαστικά με την επικουρική ως προσωπική διαφορά και με την αλλαγή στη λέξη επανυπολογισμός ανοίγει ο δρόμος για αναπροσαρμογή, δηλαδή για μειώσεις, ακόμη και απόν τα τέλη του 2016.
Με βάση τις προβλεπόμενες διατάξεις οι διαδικασίες για τις αναπροσαρμογές των συντάξεων θα ξεκινήσουν άμεσα και θα έχουν ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο του 2017.

Το ποσό που θα ληφθεί υπόψη στον επανυπολογισμό για τις περικοπές των συντάξεων θα είναι … διπλό.
Ένα πραγματικό, δηλαδή το ποσό που παίρνουν στην τσέπη οι συνταξιούχοι ως άθροισμα κύριας και επικουρικής, ύστερα από όλες τις μειώσεις μετά την εισφορά ασθένειας και πριν τον φόρο.
Ένα πλασματικό, ποσό το οποίο θα ληφθεί υπόψη μόνο για των επανυπολογισμό των επικουρικών. Εδώ δεν αφαιρούνται οι μειώσεις που έχουν γίνει στις κύριες άνω των 1.400 και τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ, ούτε και η εισφορά ασθένειας από την κύρια και την επικουρική.
Έτσι ένας συνταξιούχος που έχει καθαρά 1.200 ευρώ σύνταξης θα μπει στον κόφτη καθώς με το πλασματικό ποσό θα φαίνεται ότι παίρνει 1.350 ευρώ, θα είναι δηλαδή πάνω από το όριο και έτσι θα πέσει στην παγίδα της αναπροσαρμογής της επικουρικής…

Οι μειώσεις για όσους έχουν κύρια, επικουρική και μέρισμα

Άθροισμα (μιτά) Παλιό ποσό Νέο ποσό
2.313 2.034 1.816
1.997 1.779 1.571
1.983 1.771 1.584
1.490 1.410 1.264