Οι σπουδαστές ΙΕΚ διαμαρτύρονται για την διαγραφή τους απο τον ΟΑΕΔ

Στην παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην διαγραφή από τα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ των σπουδαστών στα ΙΕΚ καλεί την Παρασκευή 10 Ιούνη στις 11.30 π.μ. στα κεντρικά του Οργανισμού (Εθνικής Αντιστάσεως 8, Άλιμος) ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής.

Συγκεκριμένα, η απόφαση προβλέπει ότι «δεν μπορούν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους ακόμα και αν θεωρηθεί ότι είναι διαθέσιμοι στην αγορά εργασίας να θεωρούν δελτίο ανεργίας τους ή να εγγραφούν στο μητρώο ανέργων και να διεκδικήσουν επιδότηση ανεργίας, κατ’ εφαρμογή του ν. 1545/85». Σημειώνεται ότι όσοι διαγράφονται από τα μητρώα αναγκάζονται να επιστρέψουν αναδρομικά τα επιδόματα ανεργίας που έπαιρναν.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει την απόφαση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και απαιτεί να μη διαγραφεί κανένας σπουδαστής. Όπως τονίζει, «είναι προφανές πως η τακτική αυτή έχει στόχο να περικόψει ακόμα και τις κουτσουρεμένες παροχές που δικαιούνται οι άνεργοι και παράλληλα να μειωθεί πλασματικά ο αριθμός των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργων.

Η ισχύουσα νομοθεσία αποτελεί το υπόβαθρο για να αναπτυχθεί και «ανθρωποφαγία» μεταξύ των ανέργων, στρέφοντας εκείνους τους σπουδαστές που δεν έχουν δελτίο του ΟΑΕΔ ενάντια στους συναδέλφους τους που ακόμα δεν έχουν εκκαθαριστεί από τα μητρώα του Οργανισμού και διαθέτουν έτσι περισσότερα μόρια για την πρόσληψή τους σε έναν ενδεχόμενο διαγωνισμό». Απαιτεί επίσης:

Ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους σπουδαστές καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών.

Πρακτική ενταγμένη οργανικά στη μάθηση, με αποδοχές με βάση το κατώτερο μεροκάματο, ασφάλιση και συντάξιμα ένσημα.

Καμιά απουσία σε εργαζόμενους σπουδαστές για τις ώρες που εργάζονται.

Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των σπουδαστών για αναλώσιμα, βιβλία.

Πάσο για δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για αναβάθμιση των σπουδών.