Θύελλα αντιδράσεων για τον αποκλεισμό του νομού από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης!

Μετά το Δήμο Αγρινίου στην αντεπίθεση πέρασε και ο Δήμος Μεσολογγίου

Τρέχουν… οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να «διορθώσουν» την αδικία

 

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η αποκάλυψη της «Σ» για τον αποκλεισμό των Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας από το πρόγραμμα Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Μετά το Δήμο Αγρινίου, ο οποίος δια στόματος του Αντιδημάρχου Κώστα Καλαντζή έκανε λόγο για πραξικοπηματική απόφαση με άδικα χαρακτηριστικά και ηχηρό «χτύπημα» σε βάρος της πόλης του Αγρινίου με 30% ανεργία, χθες ήρθε και ο Δήμος Μεσολογγίου, ο οποίος μιλά για δυσμενή εξέλιξη με αρνητικές συνέπειες για την τοπική κοινωνία.

 

Αναλυτικά, ο Δήμος Μεσολογγίου επισημαίνει ότι:

 

«Η απόφαση της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου για αποστέρηση αποκλειστικών οικονομικών πόρων 1.822 συμπολιτών μας, που στήριζαν τη διαβίωσή τους από το πρόγραμμα του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» στο οποίο είχε ενταχθεί ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου από 15 Νοεμβρίου 2014, αποτελεί μια δυσμενής εξέλιξη με αρνητικές συνέπειες για την τοπική κοινωνία.

Σε μια εποχή όπου οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται διαρκώς με συνεχή συρρίκνωση εισοδημάτων και ραγδαία αύξηση των ποσοστών ανεργίας, είναι αδιανόητο να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις, και μάλιστα χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση από κανέναν επίσημο φορέα.

Σε ότι αφορά την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, οι προσδοκίες και οι στόχοι του προγράμματος, όχι μόνο εκπληρώθηκαν στο ακέραιο, αλλά ο Δήμος αποτέλεσε υπόδειγμα εφαρμογής του, κάτι που διαπιστώθηκε από τους επιτόπιους ελέγχους και αξιολογήσεις που διενήργησαν οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας οι οποίοι βρέθηκαν για το σκοπό αυτό στο Μεσολόγγι την 21η Ιανουαρίου 2015 και την 15η Οκτωβρίου 2015.

Να σημειωθεί ότι μέσα από το πρόγραμμα διανεμήθηκε ποσό πλέον των 2.000.000 ευρώ, το οποίο πέρα από την κάλυψη βασικών αναγκών των δικαιούχων, τόνωσε σημαντικά την τοπική οικονομία.

Κατόπιν αυτής της δυσάρεστης εξέλιξης, καλείται η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να επανεξετάσει τις αποφάσεις της για συνέχιση της Β’ φάσης του προγράμματος Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, καθώς η αιφνίδια διακοπή του θα προκαλέσει σοβαρότατα κοινωνικά προβλήματα.

Για τους παραπάνω λόγους, ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος θα ζητήσει με παράστασή του σε κάθε αρμόδιο φορέα, την αποκατάσταση της πασιφανούς αδικίας σε βάρος των συμπολιτών μας».

 

Υπενθυμίζεται, ότι μετά την αποκάλυψη της «Σ» σε παρέμβαση μέσω ερώτησης στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προχώρησε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος ζήτησε περισσότερα στοιχεία αναφορικά με το αιτιολογικό της απόφασης.

 

Από την πλευρά του ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος επικοινώνησε με την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η οποία τον διαβεβαίωσε ότι η Αιτωλοακαρνανία θα ενταχθεί στο πρόγραμμα σε δεύτερη φάση, το επόμενο δηλαδή εξάμηνο, παρότι αρχικά τουλάχιστον ο Δήμος Αγρινίου, συμπεριλαμβανόταν στα αρχικά σχέδια του Υπουργείου, γεγονός που συνεχίζει να προκαλεί ερωτηματικά.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πολιτικό γραφείο του κ. Βαρεμένου:

 

«από το Βερολίνο, όπου μετέχει στη Διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Βαρεμένος επικοινώνησε με την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και την ενημέρωσε για το πρόβλημα της μη συμπερίληψης κανενός αστικού κέντρου της Αιτωλοακαρνανίας στο πρόγραμμα πιλοτικής εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, παρ’ ότι αντιμετωπίζουν σοβαρή ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας και παρουσιάζουν πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, υψηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο. Γι’ αυτό, άλλωστε, το Αγρίνιο έχει περιληφθεί στην πρώτη φάση της πιλοτικής εφαρμογής των νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, που ξεκίνησαν πρόσφατα.

Η κ. Φωτίου παρουσίασε το πρόγραμμά της, σύμφωνα με το οποίο το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης εφαρμόζεται πιλοτικά σε 30 μόνο Δήμους, προκειμένου, μετά από 6 μήνες, να εφαρμοστεί οριστικά στο σύνολο της χώρας. Στο διάστημα των μηνών αυτών, οι υπόλοιποι 295 Δήμοι παραμένουν στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, που προβλέπει επιδότηση ενοικίου, δωρεάν παροχή ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος και κάρτα σίτισης για την προμήθεια τροφίμων».

Νίκος Αγγελόπουλος