Δυτική Ελλάδα: Χοντρές κονόμες από την Μπύρα! Διανομείς και μεγάλα καταστήματα διασκέδασης στοκάρουν

Ακόμα και συμπτώματα έλλειψης σε συγκεκριμένες μάρκες μπύρας έχουν κάνει την εμφάνισή τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Πάτρα και τη υπόλοιπη Αχαΐα, καθώς με όχημα την αύξηση της τιμής του τελάρου κατά 20% ελέω ειδικού φόρου κατανάλωσης, κάποιοι ακολουθώντας την παλιά «μαυραγορίτικη» μέθοδο, προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να οικονομήσουν.
Το κόλπο όλο αυτό το διάστημα παίχτηκε σε δύο επίπεδα, με πρωταγωνιστές συγκεκριμένους διανομείς που έχουν την ευθύνη προμήθειας καταστημάτων στην περιοχή και ιδιοκτήτες καταστημάτων διασκέδασης και εστίασης αναψυχής τα οποία κάνουν μεγάλη κατανάλωση μπύρας.
Στην πρώτη περίπτωση ορισμένοι διανομείς στόκαραν μεγάλες ποσότητες μπύρας (μπουκάλια – βαρέλια – κουτιά ) με την τιμή όπως ήταν πριν επιβληθεί ο νέος φόρος ειδικής κατανάλωσης. Το κόλπο είναι παλιό και δοκιμασμένο, καθώς στη συνέχεια η προμήθεια των καταστημάτων, μέχρι να ισχύσουν οι νέες τιμές γίνεται με το σταγονόμετρο , προκειμένου το στόκ να βγει στην αγορά μόλις έρθουν οι νέοι τιμοκατάλογοι, με αποτέλεσμα να αποκομίσουν κέρδος χιλιάδων ευρώ.
Στη δεύτερη περίπτωση, ιδιοκτήτες σε επώνυμα καταστήματα της Πάτρας αλλά και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα της Αχαΐας, τα οποία δίνουν μεγάλες ποσότητες μπύρας, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η επιβολή του φόρου, έσπευσαν και παρήγγειλαν ακόμα και πενταπλάσιες ποσότητες μπύρας (μπουκάλια ,κουτιά και βαρέλια) προκειμένου να στοκάρουν, έχοντας αγοράσει με τις παλιές τιμές και αμέσως μόλις ισχύσουν οι νέες τιμές να αποκομίσουν τεράστια οφέλη, από την πώληση.
Ενδεικτικό του σκηνικού που διαμορφώθηκε στην πρωτεύουσα της Αχαΐας και την ευρύτερη αυτής περιοχή, είναι το γεγονός, πως δύο γνωστές φίρμες παραγωγής μπύρας, έφτασαν στο σημείο αδυναμίας κάλυψης της τεχνητής ζήτησης που υπήρξε τις τελευταίες εβδομάδες.

dete.gr