Στον αέρα τα ολοήμερα σχολεία σε Αγρίνιο και Θέρμο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Σπύρος Αδάμης, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Υπουργείο

Στον αέρα τα ολοήμερα σχολεία σε Αγρίνιο και Θέρμο

Μόνο 18 από τα 130 σχολεία της περιοχής των Δήμων Αγρινίου και Θέρμου διαθέτουν ολοήμερα τμήματα – Σε απόγνωση οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί

 

«Αιμορραγεί» ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου στο Αγρίνιο και στο Θέρμο, καθώς από τα 130 σχολεία που υπάρχουν μόνο τα 18 είναι ολοήμερα. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σπύρος Αδάμης απευθύνει κάλεσμα σε γονείς και εκπαιδευτικούς της περιοχής να δηλώσουν συμμετοχή στα ολοήμερα σχολεία, ώστε να μην οδηγηθούν στην ανεργία εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. «Πρέπει να στηριχθούν τα ολοήμερα σχολεία. Από την περσινή σχολική χρονιά στην περιοχή αν και πολλά σχολεία διαθέτουν πάρα πολλούς μαθητές βρέθηκε να μην έχουν ολοήμερα τμήματα. Σήμερα, παρά τις ριζικές μας αντιθέσεις ως προς τον σχεδιασμό του Υπουργείου για τα ολοήμερα σχολεία, καλούμε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να δημιουργήσουν παντού ολοήμερα τμήματα για να μπορέσουν να δουλέψουν οι αναπληρωτές συνάδελφοί μου».

Σπύρος Αδάμης
Ο Σπύρος Αδάμης – Πρ. Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας

Παράλληλα, ο κ. Αδάμης αναφερόμενος στο Υπουργείο Παιδείας τόνισε πως «ξεκίνησε να μιλάει για επέκταση του θεσμού των ολοήμερων σχολείων. Ο θεσμός είναι ήδη παλιός και με την τωρινή πρωτοβουλία έρχεται να καταργήσει το διευρυμένο ωράριο, το οποίο ήταν πραγματικά πρωτοποριακός θεσμός των τελευταίων ετών και είχε στηριχθεί με ειδικότητες εκπαιδευτικών, πληροφορικής, μουσικής, θεατρολογίας, ξένες γλώσσες και με επιπλέον δασκάλους. Με τον τρόπο που προωθεί τώρα το Υπουργείο καταργεί τον θεσμό αυτό, συρρικνώνει το ωράριο των εκπαιδευτικών, μειώνει δήθεν την ύλη των μαθημάτων και με άλλα τεχνάσματα προσπαθεί να «μπαλώσει» το δημιούργημά τους, το οποίο όχι μόνο δεν αλλάζει τίποτε, αλλά στοχοποιεί τους αναπληρωτές και τους στέλνει στην ανεργία».

Επιπλέον, ο κ. Αδάμης έκανε ένα βήμα παραπέρα και επισήμανε πως «το Υπουργείο Παιδείας μετά από δύο χρόνια προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των διορισμών στα δημόσια σχολεία μπήκε σε διαδικασία παλινωδίας. Στην αρχή υποσχέθηκαν από το υπουργείο διορισμούς περίπου 2.000 αναπληρωτών και τον τελευταίο μήνα άρχισε να παίρνει πίσω όλες τις εξαγγελίες. Περιμένουμε πως μέσα από τις προτάσεις του δήθεν εθνικού διαλόγου για την παιδεία θα υπάρξει άλλη αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών και κυρίως των σχολείων. Μέχρι στιγμής αντί αυτού, είδαμε μέσα από διαρροές ότι ο διάλογος είναι ανύπαρκτος και επί μήνες ασχολείται με ιδεοληψίες και προτάσεις που καμία σχέση δεν έχουν με τα προβλήματα του σχολείου, όπως πριγκίπισσες, βασιλιάδες και παρελάσεις».

Η έναρξη των εγγραφών για τα ολοήμερα τμήματα – σχολεία ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 6 Ιουνίου και σύμφωνα με τα όσο ανέφερε ο κ. Αδάμης, αν δεν υπάρξει συμμετοχή και ενδιαφέρον, τα ολοήμερα σχολεία στην περιοχή του Αγρινίου και του Θέρμου ενδέχεται να μειωθούν, κάτι που φοβούνται οι γνώστες και φυσικά οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Κων/νος Χονδρός