Καλά κάνουν… κι ανησυχούν

Έντεκα πρόεδροι ομάδων της Σούπερ Λιγκ δημιούργησαν μέτωπο για να πιέσουν στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του ποδοσφαίρου. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίσει αν τους «καίει» όντως το καλό του αθλήματος, είτε η συνεχώς μειούμενη εμπορικότητα των ομάδων τους. Και στις δύο περιπτώσεις έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν, διότι μια ματιά στην απήχηση που έχουν οι ομάδες τους στις τοπικές κοινωνίες είναι απογοητευτική. Αρκεί να συγκριθούν τα μεγέθη μεταξύ των  εισιτηρίων που διαθέτουν και του πληθυσμού των Νομών που ανήκουν ως μητροπολιτικές τους ομάδες.

Στην σύγκριση αυτή υπάρχει κι ένα μη αναμενόμενο στοιχείο, συνυφασμένο με τον Αστέρα Τρίπολης. Η ομάδα της Αρκαδίας, παρότι δεν είναι η παραδοσιακή δύναμη την οποία αποτελεί ο Παναρκαδικός, έχει καλύτερο ποσοστό απ’ όλες  τις άλλες ομάδες της Σούπερ Λιγκ και μάλιστα σε μια όχι καλή της  σεζόν. Ίσως η εξήγηση βρίσκεται στην εύκολη μετάβαση από την πρωτεύουσα όπου  κατοικούν πολλοί Αρκάδες.

Ακόμα και για τον Παναιτωλικό που θεωρείται ομάδα με πολύ κόσμο, ή για τον ΠΑΣ Γιάννινα, η προσέλευση φιλάθλων στα παιγνίδια τους δεν ξεφεύγει από τα αναλογικά  μεγέθη  των άλλων ομάδων. Με εξαίρεση τον Αστέρα Τρίπολης που αντιστοιχούν  περίπου δύο άτομα στο γήπεδο ανά 100 κατοίκους  του πληθυσμού της Αρκαδίας, στις υπόλοιπες ομάδες αντιστοιχεί περίπου ένα άτομο ανά  εκατό. Απολογισμός πολύ «θλιβερός» για τις ομάδες που έτσι χάνουν σε ευρύτερη εμπορικότητα, αφού η απουσία ενδιαφέροντος των πολιτών γι’ αυτές έχει ως συνέπεια μειωμένα έσοδα από χορηγίες, ακόμα και από τηλεοπτικά δικαιώματα λόγω της φθίνουσας τηλεθέασης του πρωταθλήματος.

Μια ακόμα  σημαντική παράμετρος είναι πως ο μέσος όρος εισιτηρίων των ομάδων ανά αγώνα μεγεθύνεται από τις αναμετρήσεις με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ (και ΠΑΟΚ στην Βόρεια Ελλάδα) που η προσέλευση συχνά διπλασιάζεται και δεν αποτελεί απαραίτητα προσέλευση φιλάθλων της γηπεδούχου ομάδας. Για παράδειγμα ο Παναιτωλικός που είχε την περασμένη σεζόν μέσο όρο εισιτηρίων τα 2.344 και σύνολο 35.153, στους αγώνες με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ διέθεσε περίπου το ένα τρίτο όλης της σεζόν, δηλαδή 11.300 εισιτήρια.

Ακολουθεί ο σχετικός πίνακας με σειρά ανάλογα της προσέλευσης βάσει πληθυσμού του Νομού (απογραφή 2011) που ανήκει η κάθε ομάδα. Δεν είχε νόημα  να γίνει η σύγκριση με βάση το πληθυσμό των πόλεων, λόγω των εκτεταμένων  Καλλικρατικών Δήμων κι άλλωστε οι ομάδες έχουν φιλάθλους απ’ όλο το Νομό που εκπροσωπούν.

 

ΟΜΑΔΑ  ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Μ.Ο. ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΝΟΜΟΥ  ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΑΝΑ 100 ΑΤΟΜΑ
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠ.    1.683 86.685 1,9  (19 στους χίλιους κατοίκους)
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ     2.128 167.901 1.25 (12-13 στους χίλιους κατοίκους)
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ    1.872 156.585 1,2 (12  στους χίλιους κατοίκους)
SKODA ΞΑΝΘΗ    1.254 111.222 1,1  (11  στους χίλιους κατοίκους)
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ    2.344 210.802 1,1    (11  στους χίλιους κατοίκους)
ΑΕΛ ΚΑΛΛΟΝΗΣ      921 86.436 1,1  (11  στους χίλιους κατοίκους)
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ    1.166 112.039 1      (10 στους χίλιους κατοίκους)
ΒΕΡΟΙΑ     1.201 140.611 0,9   (9  στους χίλιους κατοίκους)
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ    877 117.920 0,75  (7-8   στους χίλιους κατοίκους)

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

«Παιxνίδι» για Μεντόσα 

Στο χθεσινό φύλλο σας πληροφορούσαμε για το γεγονός ότι ο Παναιτωλικό παρακολουθεί διακριτικά την περίπτωση του Χαβιέ Μεντόσα, ο οποίος συνεχίζει να τον ενδιαφέρει, όπως και η ομάδα του Αγρινίου τον Αργεντίνο. Το πρόβλημα είναι η ομάδα του, η Χιμνάσια, που αξιώνει πολλά χρήματα για να τον παραχωρήσει δανεικό και οι άνθρωποι  της ΠΑΕ Παναιτωλικός προσπαθούν  να αποθαρρύνουν τους εκεί ομολόγους τους.  γίνεται όμως φανερό ότι ο ποδοσφαιριστής αποτελεί σημαντικό μεταγραφικό στόχο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά μάλλον θεωρούνται υποδεέστερες…

Η  Χιμνάσια, όπως διέρρευσε, προβάλλει υπερβολικές  απαιτήσεις  ζητώντας για δανεισμό του παίκτη πάνω από 500.000 ευρώ  για δύο χρόνια, χωρίς ουσιαστικά να δείχνει ότι τον υπολογίζει για το δικό της ρόστερ.

Ο  Παναιτωλικός έχει  κάνει πρόταση στην Χιμνάσια  ζητώντας δανεικό τον παίκτη με οψιόν αγοράς και οι Αργεντίνοι έκαναν αντιπρόταση ζητώντας για τον διετή δανεισμό του Μεντόσα πάνω από 500.000 ευρώ. Οι άνθρωποι του Παναιτωλικού γνωρίζουν πως η εν λόγω ομάδα κατέχει μόνο ένα ποσοστό από τα δικαιώματα του ποδοσφαιριστή κι εκτιμούν ότι για το λόγο αυτό προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα μεγάλο ποσό.

Σκληρό «πόκερ» από τις δύο ομάδες, χωρίς απ’ ευθείας διαπραγμάτευση αλλά μέσω μάνατζερ, με τον Παναιτωλικό να εξετάζει κι άλλες περιπτώσεις χωρίς να… ξεχνάει το Μεντόσα, με τον οποίο έχει γίνει απ’ ευθείας συζήτηση και υπάρχει η προσδοκία να ξεκαθαρίσει ο ίδιος την υπόθεση.

Γιώργος Παπαϊωάννου