«Ασανσέρ» οι βάσεις ακόμη και ανά πεδίο

Σε ποιες σχολές αναμένεται εκτίναξη των βάσεων και σε ποιες πτώση

«Ασανσέρ» οι βάσεις ακόμη και ανά πεδίο

Τι αναφέρει ο Πρόεδρος των Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Κοσμάς

 

Θολό παραμένει για την ώρα το τοπίο, αναφορικά με το πώς θα κινηθούν οι βάσεις μία μόλις μέρα μετά την λήξη των Πανελλαδικών στα ΕΠΑΛ και δύο στα ενιαία λύκεια. Οι καθηγητές που έζησαν τις εξετάσεις μαζί με του μαθητές και σύμφωνα με την εμπειρία τους χαρακτηρίζουν τις βάσεις των πανελλαδικών του 2016 ως «ασανσέρ», ακόμη και ανά επιστημονικό επίπεδο! Οι υποψήφιοι φέτος έγραψαν καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι οι αριστούχοι θα είναι περισσότεροι και έτσι οι βάσεις των περιζήτητων σχολών θα εκτιναχθούν. Ωστόσο, τα μαθηματικά αλλά και η ζήτηση σε ορισμένες σχολές που είναι μειωμένη, «ανοίγουν την πόρτα» σε πολλά ΑΕΙ και ΤΕΙ ακόμη και με μικρό βαθμό.

panelladikes_5 copy
Χρήστος Κοσμάς

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστο Κοσμά όλα είναι ρευστά! Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Κοσμάς, οι σχολές της Νομικής αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια υψηλά επίπεδα, αν και είναι πιθανό να καταγράψουν άνοδο. Στις σχολές πληροφορικής και οικονομίας αναμένεται πτώση, διότι οι εξεταζόμενοι δεν απέδωσαν καλύτερα στα μαθηματικά, ενώ αντίστοιχα εκτιμάται πως θα κινηθούν και οι βάσεις στο δεύτερο πεδίο.

Οι σχολές του πρώτου πεδίου που επί το πλείστον έχει θεωρητικά μαθήματα αποτελούν «περίεργο στοίχημα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κοσμάς, αφού οι παιδαγωγικές αναμένεται να κινηθούν πτωτικά, ενώ στο ίδιο πεδίο υπάρχουν και ως μαθήματα επιλογής η βιολογία και τα μαθηματικά, μαθήματα στα οποία οι μαθητές έγραψαν καλά κατά κοινή του ομολογία. Στην περίπτωση αυτή το ενδιαφέρον των υποψηφίων θα είναι αναγκαστικά μικρότερο, διότι «πρόσβαση» έχουν φέτος μόνο οι μαθητές του πρώτου πεδίου. Στο πεδίο που κυριαρχούν οι Ιατρικές σχολές οι μαθητές έγραψαν σχετικά καλά, αλλά το «βαρόμετρο» στο πεδίο αυτό θα αποτελέσει η έκθεση.

Αν και η ρευστότητα είναι το συστατικό που κυριαρχεί οι εκτιμήσεις είναι πως οι σχολές που θα παρουσιάσουν αύξηση είναι: Νομικές – Ιστορίας – Αρχαιολογίας – Ψυχολογίας – Βιολογίας – Πολιτικών ΜηχανικώνΑρχιτεκτόνωνΧημείαςΙατρικής – ΦαρμακευτικήςΚτηνιατρικέςΝοσηλευτικέςΦυσικοθεραπείας. Πτώση αναμένεται να καταγράψουν σχολές όπως: Προσχολικής ΑγωγήςΕπιστήμης Φυσικής ΑγωγήςΠαιδαγωγικά Δημοτικής ΕκπαίδευσηςΟικονομικών επιστημώνΠληροφορικήςΟικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Κων/νος Χονδρός