Αντίστροφη μέτρηση για τους Αυτοκινητόδρομους: 10 μήνες μέχρι τη λειτουργία

Από αυτό το μήνα και μέχρι να φτάσουμε στο τέλος Μαρτίου όπου υπάρχει η γνωστή δέσμευση για λειτουργία όλου του δικτύου αυτοκινητόδρομων της χώρας (έστω με ελλείψεις) το ypodomes.com ξεκινά την αντίστροφη μέτρηση.

Στις αρχές κάθε μήνα θα βλέπουμε τι έχει γίνει, τι περιμένουμε και τι απομένει. Τώρα αρχές Ιουνίου είμαστε 10 μήνες πριν την ολοκλήρωση των δρόμων. Τι γίνεται όμως; που είμαστε σήμερα;

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Τα έργα προχωρούν και όλα δείχνουν ότι τα δύσκολα τέλειωσαν. Αυτή την εποχή δουλεύονται και τα τμήματα των εμπλοκών με το σιδηρόδορομο. Το αν έχουμε κάποια υποτμήματα στην κυκλοφορία το επόμενο διάστημα, αυτό θα το μάθουμε σύντομα.

Στα θετικά η συνεχής εργοταξιακή κάλυψη τουλάχιστον μέχρι το Διακοπτό που δείχνει ότι με τις απαλλοτριώσεις λίγο-πολύ τελειώσαμε. Στην πρόοδο είμαστε περίπου στο 77%.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ
Εδώ τα πράγματα είναι εύκολα άλλα δύσκολα. Πρακτικά τα έργα είναι σχεδόν ολοκληρωμένα και απομένουν οι συνδέσεις με τον αυτοκινητόδρομο εκατέρωθεν. Τα δύσκολα έχουν να κάνουν με κάποιες αποζημιώσεις που ζητά ο κατασκευαστής και την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης που προς το παρόν δεν έχει υπογραφεί. Πρόκειται για έργο το οποίο δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Το 95% της προόδου τα λέει όλα.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ
Εδώ τα έργα προχωρούν καλά, είμαστε πάνω από το 78% και η αισιοδοξία περισσεύει. Το γεγονός του μήνα θα είναι -άνευ απροόπτου- το ξετρύπημα της Σήραγγας Κλόκοβας. Σχεδόν 3χλμ διανοίχθηκαν σε περίοδο 14 μηνών, δημιουργώντας ένα μικρό μύθο για το μέλλον. Τα περισσότερα τμήματα είναι ολοκληρωμένα και μάλιστα ασφαλτοστρωμένα. Αν θα έχουμε παραδόσεις τμημάτων; Στο νότιο τμήμα κάτι θα υπάρξει σύντομα. Θέματα με απαλλοτριώσεις υπάρχουν ακόμα κυρίως στο νότιο τμήμα.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ
Εδώ τα έργα προχωρούν πιο ανεμπόδιστα και πάμε με καλούς μηνιαίους ρυθμούς. Είμαστε λίγο κάτω από το 80% και ο αγώνας δρόμου συνεχίζεται. Το τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα πάει για αυτοτελή παράδοση τον ερχόμενο Μάρτιο.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΣ ΜΟΡΕΑΣ
Εδώ μας έμειναν τα …ψιλά. Με το βασικό άξονα Κόρινθος-Καλαμάτα και το Λεύκτρο-Σπάρτη να λειτουργούν όλα δείχνουν καλά. Έχουμε υπόσχεση για παράδοση του Α/Κ Μεγαλόπολης μέσα στο μήνα ενώ για τον Σεπτέμβριο περιμένουμε και το τελευταίο τμήμα που δεν είναι άλλο από την Περιφερειακή Καλαμάτας.