Εξαίρεσαν από το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» το Αγρίνιο!

Την ίδια στιγμή η ανεργία ξεπερνά στην περιοχή το 30%

Εκτός του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» που αφορά Δήμους με υψηλά ποσοστά ανεργίας, άφησε το Υπουργείο Εργασίας το Δήμο Αγρινίου, παρά την αρχικό σχεδιασμό που συμπεριλαμβάνονταν κανονικά! Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στη Δημοτική Αρχή, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις. Μιλώντας μάλιστα για το θέμα στη «Σ» ο Αντιδήμαρχος Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν δίστασε να κάνει λόγο για πραξικοπηματική ενέργεια από την πλευρά της Κυβέρνησης, η οποία βασίζεται σε καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά, καλώντας μάλιστα τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας να παραιτηθούν, λέγοντας ότι θα έπρεπε να ντρέπονται!

«Πρόκειται για μία απόφαση που μας σοκάρει, αν αναλογιστούμε τα οικονομικά δεδομένα των δημοτών της πόλης. Η ανεργία στο Αγρίνιο ξεπερνά το 30% και η Πολιτεία προτίμησε να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα πόλεις που αποτελούν τουριστικά επίκεντρα, όπως για παράδειγμα η Καλαμάτα, ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς τα τελευταία χρόνια. Όλοι μας γνωρίζουμε την φτώχεια που υπάρχει στο Αγρίνιο» συμπλήρωσε ο κ. Καλαντζής.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα, πρόκειται για την δεύτερη, πιλοτική φάση, που από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα αποτελέσει τον κορμό της προνοιακής πολιτικής της χώρας, καθώς θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα, με στόχο την προστασία του πληθυσμού από την ακραία φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» όπως μετονομάστηκε το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», σχεδιάζεται να εφαρμοστεί σε πρώτη φάση σε 30 Δήμους της χώρας βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων, των δεικτών φτώχειας και των ποσοστών ανεργίας και θα περιλαμβάνει παροχές σε είδος, χρήμα και υπηρεσίες καθώς και μέτρα ένταξης στην εργασιακή και κοινωνική ζωή.

Για πραξικόπημα κάνει λόγο ο Αντιδήμαρχος Κώστας Καλαντζής που ζητά τις παραιτήσεις των τοπικών Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Οι δικαιούχοι θα επιλεγούν με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα διαφέρουν από τα όσα ίσχυσαν κατά την πρώτη πιλοτική φάση του προγράμματος, σε 13 δήμους. Αναλυτικά, το επίδομα για κάθε μεμονωμένο ενήλικα θα ανέρχεται σε 200 ευρώ το μήνα, εφόσον δεν υπάρχει άλλη πηγή εσόδων.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει κάποιο άλλο εισόδημα, το κράτος θα συμπληρώνει το ποσό μέχρι τα 200 ευρώ. Για κάθε επιπλέον ενήλικα σε ένα νοικοκυριό θα καταβάλλονται επιπλέον 100 ευρώ, ενώ για κάθε ανήλικο μέλος θα καταβάλλονται επιπλέον 50 ευρώ. Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια θα μπορεί να λάβει οικονομική ενίσχυση έως 400 ευρώ το μήνα.

Βάσει του σχεδιασμού το επίδομα θα δοθεί σε περίπου 40.000 οικογένειες και κατά προσέγγιση σε περίπου 87.000 άτομα.

Η δεύτερη πιλοτική φάση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, καθώς από την 1/1/2017 το πρόγραμμα, βάσει και του 3ου Μνημονίου θα πρέπει να επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εκτός του προγράμματος βρίσκονται και οι υπόλοιποι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας.

aggelopoulos