Τα λύματα έβγαιναν στη θάλασσα και ο κόσμος έκανε μπάνιο

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Δυτικής Αχαΐας, οι οποίοι έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι από περίπου τις 3:00μ.μ. εχθές το μεσημέρι, είχε σπάσει ο κεντρικός αγωγός λυμάτων της ΒΙΠΕ με αποτέλεσμα τα μολυσμένα νερά να καταλήγουν επί 17 ώρες στη θάλασσα. «Εκεί που λέμε Δόξα Παναγιά πάμε καλά, τώρα λέμε Βοήθα Παναγιά! Αυτό συμβαίνει για το λόγο ότι από τις 3 η ώρα έσπασε ο αγωγός της ΒΙΠΕ που καταλήγει στον Πατραϊκό σε βάθος 1200 μέτρα, και τα λύματα διαχέονταν στην θάλασσα για 17 ώρες», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αλισσαίων «Πείρος», Δημήτρης Μπαρμπούνης.

Οι κάτοικοι και οι σύλλογοι του Κάτω Αλισσού δεν γνώριζαν τίποτα επί ώρες. Μάλιστα ο κόσμος έκανε μπάνιο στα 150 μέτρα από το σημείο και τα λύματα «κάνανε βόλτα». «Ήταν βοθρολύματα και τα γνωστά απόβλητα που υποτίθεται ότι επεξεργάζονται. Αυτό είναι εγκληματική αδιαφορία. Πήγαμε και με τον υπεύθυνο της ΒΙΠΕ και με τον εργολάβο και με την εταιρία και τον επιβλέπων μηχανικό και κατά παντός υπευθύνου κάναμε μήνυση σαν σύλλογος Αλισσαίων «Πείρος». Πήγαμε στην Αστυνομία 3.30 η ώρα τη νύχτα. Τα προβλήματα αυτά, αν υπάρχει ρύπανση, αφορούν όλη την Δυτική Αχαΐα», υπογραμμίζει ο κ. Μπαρμπούνης.

Όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι της περιοχής, για αρκετή ώρα οι θεσμοθετημένοι φορείς της Πολιτείας, Δήμος, Περιφέρεια κ.α.ήταν άφαντοι! «Πρέπει να σοβαρευτούμε. Πού είναι οι χάρτες; Ο εργολάβος, είναι από τη Λιβαδειά. Μου λέει «ρε φίλε, εγώ που να ξέρω, απ’ τη Λιβαδειά είμαι». Που είναι ο επιβλέπων μηχανικός; Οι χάρτες από πού περνάει ο αγωγός, οι συντεταγμένες… Του δώσανε το τρυπάνι, το μηχάνημα και του λένε πήγαινε σκάψε. Και δεν μιλάμε για τον αγωγό αποχέτευσης του σπιτιού μου. Μιλάμε για τον κεντρικό αγωγό της ΒΙΠΕ. Οι υπηρεσίες το ξέρανε και εμείς το μάθαμε το βράδυ.

Ένας άνθρωπος το κατάλαβε πρώτος που ‘χει και τουριστικό κατάλυμα στην περιοχή. Μου λέει «Δημήτρη κάτι συμβαίνει εδώ, κάτι φτιάχνουν». Εγώ νόμιζα ότι σκάβουν τον αγωγό για τη διάβρωση των ακτών. Όταν πήγα στην περιοχή, βλέπω τον κόσμο εξαγριωμένο, και με το δίκιο τους, να μπλοκάρουν τα μηχανήματα και πήγαμε στην αστυνομία. Καταθέσαμε μηνύσεις για να διαφυλάξουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Πρέπει να προστατευτούμε.

Η ΒΙΠΕ, η Τράπεζα Πειραιώς, γιατί δεν μιλάμε για κράτος που υπάρχει φτώχεια, μιλάμε για την τράπεζα Πειραιώς που είναι η ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ, δεν έχει το μικρό μπάι-πας, δεν έχει ασφαλιστικές δικλίδες να κλείσει τον αγωγό και το λύμα για 17 ώρες διαχεόταν στον Πατραϊκό κόλπο. Του λέω του διευθυντή «που είναι να κλείσετε η ΒΙΠΕ το μπάι-πας να μειωθεί η ροή; και μου λέει «δεν γίνεται αυτό». 17 ώρες δηλαδή θα πέφτουν τα λήμματα στη θάλασσα στον Πατραϊκό; Δηλαδή δεν μπορούν χαλάσουν λεφτά; Άρα μας λέγανε ψέματα τόσα χρόνια ότι έχουν ασφαλιστικές δικλίδες.

Υπάρχουν λύσεις και πρέπει να προστατέψουμε το βιολογικό μας. Θέλουμε να κολυμπάμε σε θάλασσες καθαρές», εξήγησε ο κ. Μπαρμπούνης μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7».

www.thebest.gr