Πότε και πόσο αυξάνονται 13 έμμεσοι φόροι

Από σήμερα αρχίζει ο χορός των αυξήσεων στους έμμεσους φόρους και των συνακόλουθων ανατιμήσεων που, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στους φόρους επί των εισοδημάτων και των ακινήτων, αναμένεται να τινάξουν στον αέρα τους προϋπολογισμούς εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Ο χορός των αυξήσεων στους έμμεσους φόρους, όπως αναφέρει το e-typos.gr, αρχίζει από σήμερα:
1. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των επιβαρύνσεων στα οχήματα: Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν την κατάργηση του κριτηρίου του κυβισμού ως βάσης για τη φορολόγηση των Ι.Χ. αυτοκινήτων και των λοιπών οχημάτων. Ο υπολογισμός του τέλους ταξινόμησης κάθε οχήματος θα γίνεται με βάση δύο κριτήρια: α) την αξία λιανικής του κάθε μοντέλου που θα δηλώνει ο κάθε εισαγωγέας στην Υπηρεσία Αξιών του Τελωνείου και β) το ύψος των τιμών των εκπεμπόμενων ρύπων. Επιπλέον, επιβάλλεται τέλος ταξινόμησης και στα υβριδικά αυτοκίνητα, με συντελεστές μειωμένους κατά 50% σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα.
2. Επιβάλλεται τέλος 10% στους λογαριασμούς της συνδρομητικής τηλεόρασης.
3. Αυξάνονται κατά 93% οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στην μπίρα.
4. Αυξάνεται ο ΦΠΑ από 23% στο 24%.
5. Καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ σε 11 ακόμη νησιά του Αιγαίου.

Από 15 Οκτωβρίου:
6. Αυξάνεται κατά 5 λεπτά το λίτρο ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Από 1η-1-2017:
7. Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα λοιπά καύσιμα. Στη βενζίνη αυξάνεται κατά 3 λεπτά το λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης ανεβαίνει κατά 8 λεπτά το λίτρο και στο υγραέριο κίνησης κατά 10 λεπτά το λίτρο.
8. Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης.
9. Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο και στο στιγμιαίο καφέ.

10. Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης (10 λεπτά ανά ml υγρού) στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

11. Επιβάλλεται φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας.

Από 1η-1-2018:

12. Επιβάλλεται φόρος διαμονής από 0,5-4 ευρώ ανά δωμάτιο στα ξενοδοχεία και από 0,25-1 ευρώ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

13. Καταργείται ο μειωμένος κατά 50% συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που εφαρμόζεται στην περιοχή Δωδεκανήσου για την αιθυλική αλκοόλη που περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά ή άλλα αλκοολούχα προϊόντα, τα οποία αποκτώνται από τα άλλα κράτη-μέλη της κοινότητας, αποστέλλονται από φορολογική αποθήκη της λοιπής Ελλάδος ή εισάγονται στην περιοχή αυτή από τρίτες χώρες.