7.500 σπίτια βγαίνουν στο σφυρί – Πλειστηριασμοί και σήμερα

Κύμα πλειστηριασμών αναμένεται να εκδηλωθεί το επόμενο διάστημα, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Σε όλη την Ελλάδα πρόκειται να βγουν στον πλειστηριασμό περί τις 60.000 κατοικίες. Πληροφορίες του tempo24.gr αναφέρουν ότι ο αντίστοιχος αριθμός στην Πάτρα ανέρχεται σε 7.500 σπίτια .

Μάλιστα, με βάση τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Ιούλιο του 2015, από φέτος οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνονται με βάση την εμπορική τιμή

Στο μεταξύ, μπλόκο στους πλειστηριασμούς ακινήτων που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα , θα επιχειρήσουν να οι  ενεργοί πολίτες της Πάτρας.  Σύλλογοι και σωματεία ο καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 3:30 μμ  έξω το Ειρηνοδικείο, Πατρών, επί της οδού Μαιζώνος.

«Μπορεί σήμερα να μην είναι το δικό σου ακίνητο αύριο όμως θα είναι», τονίζουν στο κάλεσμά τους, με το οποίο επιδιώκουν να κινητοποιήσουν την τοπική κοινωνία.

Υπενθυμίζεται ότι από φέτος οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνονται με βάση την εμπορική τιμή. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να αποσυμφορηθεί και να απλοποιηθεί η μέχρι πρότινος διαδικασία η οποία προέβλεπε τιμή πρώτης προσφοράς την αντικειμενική αξία και προϋπέθετε δύο άγονους πλειστηριασμούς για να κάνει δεκτό το αρμόδιο δικαστήριο τη μείωση της τιμής εκκίνησης. Σήμερα οι εμπορικές τιμές είναι, κατά μέσο όρο, 30% χαμηλότερες σε σχέση με τις αντικειμενικές.

Η Κίνηση για την Υπεράσπιση των Κοινωνικών Αγαθών απέστειλε κείμενο σε φορείς που καλούνται να πάρουν θέση, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Με τη σκληρότερη εφαρμογή των μνημονίων ανοίγει ο δρόμος σε όλο και περισσότερες οικογένειες να χάσουν το σπίτι που με κόπο προσπάθησαν να αποκτήσουν επειδή χρωστούν μικρά ή μεγάλα ποσά στις τράπεζες που πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση μεγαλώνουν τα αποθέματα τους βγάζοντας στο σφυρί το «κεραμίδι» κάτω από το οποίο βρίσκει καταφύγιο η ελληνική οικογένεια.

Τους πλειστηριασμούς θα ακολουθήσουν οι εξώσεις όπως γίνεται σε άλλες χώρες και σιγά – σιγά δεκάδες παιδιά, ασθενείς και άτομα τρίτης ηλικίας θα προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των αστέγων» και προσθέτουν:

«Δεν αρκεί η ρητορική έκφραση συμπάθειας. Ο καθένας από το δικό του πόστο οφείλει έμπρακτα να αποδείξει αυτή τη στήριξη. Οι νομικοί και το δικαστικό σώμα να αρνηθούν να εφαρμόσουν τους μνημονιακούς  (παρα)νόμους και να μην προχωρήσουν στην εκδίκαση υποθέσεων που στερούν το σπίτι από τις ελληνικές οικογένειες και καταλήγει:

«Η Κίνηση για την Υπεράσπιση των Κοινωνικών Αγαθών που συγκροτήθηκε από πολίτες που δεν αντέχουν να μένουν παθητικοί σε μια τέτοια εξέλιξη σας καλεί να εκφράσετε την αλληλεγγύη σας στους συμπολίτες μας. Μαζί με όλο το λαό γιατί αυτός σας θεωρεί δικό του κομμάτι.

Κανένας μόνος του. Όλοι μαζί μπορούμε.»

Οι Φορείς που έχουν ήδη παραλάβει το παραπάνω κείμενο είναι Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών

Σύλλογος Συμβολαιογράφων Πατρών

Σύλλογος Δικαστικών Επιμελητών Εφετείου Πατρών και Δ.Ελλάδος

Σύλλογος Αστυνομικών Αχαίας

Φορείς που θα παραλάβουν τις επόμενες μέρες το παρακάτω κείμενο είναι:

Πρωτοδίκες -Πρωτοδικείου Πατρών

Ειρηνοδίκες -Ειρηνοδικείο Πατρών