Αναλαμβάνει τα ηνία του αγροδιατροφικού τομέα της Αιτωλοακαρνανίας η Ένωση Αγρινίου!

Το πλάνο παρουσίασε ο Πρόεδρος της «Ένωσης Αγρινίου» Θωμάς Κουτσουπιάς

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες το πρωί ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου «Ένωση» Θωμάς Κουτσουπιάς κατά την οποία παρουσιάστηκε μια πρωτοβουλία της «Ένωσης» η οποία αφορά το πρόγραμμα «έξυπνη εξειδίκευση» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αφορά τον αγροδιατροφικό τομέα. Η «Ένωση» έχει επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την Αιτωλοακαρνανία και τα προϊόντα της, ώστε να αναπτυχθεί ο συγκεκριμένος τομέας. Η «Ένωση» κατέθεσε στην Περιφέρεια προτάσεις που αφορούν πέντε προϊόντα και μία υπηρεσία με 17 προγράμματα, ώστε να αναπτυχθούν υπάρχουσες καλλιέργειες ή έτερες καλλιέργειες που ενδεχομένως υπάρξουν στην περιοχή μας.

Η πρώτη πρόταση – άξονας αφορά τη στέβια και περιέχει 3 έργα, ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με τα ακτινίδια, που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της καλλιέργειας στο νομό και περιέχει επίσης 3 έργα, ο τρίτος αφορά τις ελιές που κατέχουν μεγάλο μερίδιο της αγροτικής παραγωγής, με 4 έργα. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Κουτσουπιά, θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην κονσερβοελιά Αγρινίου για να δοθεί επιπλέον αξία και παράλληλα να αξιοποιηθεί η επωνυμία και η αποδοχή που υπάρχει στην αγορά για το συγκεκριμένο προϊόν. Η τέταρτη πρόταση – άξονας αφορά τον μεγαλύτερο κλάδο της Αιτωλοακαρνανίας, την κτηνοτροφία, με 2 έργα, ενώ πρόβλεψη υπάρχει και για τα σπαράγγια, η παραγωγή των οποίων υφίσταται στο νομό, αλλά είχε παρουσιάσει καμπή. Ωστόσο, τα σπαράγγια έχουν εξαιρετικές προοπτικές και μπορούν να αποτελέσουν εξαγώγιμο προϊόν για την Αιτωλοακαρνανία, ενώ η τελευταία πρόταση «συνδέει» και «παντρεύει» τον παραγωγό με την μεταποίηση και τον καταναλωτή.

Το σύμπλεγμα αυτό έχει την δυναμική να δώσει την απαραίτητη προστιθέμενη αξία στον τόπο μας και στα προϊόντα μας. Για την υλοποίηση του εγχειρήματος και την κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η «Ένωση» συνεργάστηκε με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Αθηνών (Γεωπονικό), Αιγαίου, Αγρινίου – Πατρών, με το Ερευνητικό Κέντρο Τεχνολογίας – Έρευνας και Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών.

Στη συνέντευξη τύπου ο κ. Κουτσουπιάς παρουσίασε τις προτάσεις, τους στόχους και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από το εν λόγω πρόγραμμα. Όπως επισήμανε, η επιδίωξη της «Ένωσης Αγρινίου» είναι η βελτίωση των παραγόμενων προϊόντων, τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα, να ενισχυθεί ο τοπικός κλάδος της μεταποίησης, είτε γίνεται από την «Ένωση» είτε όχι, τα προϊόντα να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία από την οποία θα ωφεληθεί ο τόπος μας και παράλληλα να «ανοίξουν» νέοι δρόμοι και νέες αγορές για τα προϊόντα της Αιτωλοακαρνανίας.

Βασικό είναι πως οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την «Ένωση» στην Περιφέρεια είναι ολοκληρωμένες και δεν είναι ως προς την υλοποίησή τους αποκλειστικής χρήσης από την «Ένωση» Αγρινίου. Ο καθένας δηλαδή μπορεί να κάνει την δική του πρόταση που να συμπίπτει με τους άξονες που κατέθεσε η «Ένωση» Αγρινίου ή μπορεί να γίνει κάποια αντίστοιχη πρόταση μέσω σύμπραξης φορέων.

«Στόχος μας δεν είναι οι προτάσεις να υλοποιηθούν μόνο από εμάς, αλλά να υλοποιηθούν για την Αιτωλοακαρνανία, από φορείς και εταιρείες του νομού μαζί με τα Πανεπιστήμια, καθώς το πρόγραμμα αναφέρει πως τα Πανεπιστήμια θα πρέπει να συνταχθούν με τον πρωτογενή τομέα και τους φορείς που τον αντιπροσωπεύουν, ώστε τα διαθέσιμα χρήματα να πιάσουν τόπο και να αφορούν προϊόντα και επιχειρήσεις του κάθε τόπου και φυσικά του τόπου μας» συμπλήρωσε ο κ. Κουτσουπιάς.

xondros1