Απειλεί τα δικαιώματα των κτηνοτρόφων η οζώδης

Μπροστά στον κίνδυνο να μην καταφέρουν να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους και να χάσουν πολλά χρήματα από κοινοτικές ενισχύσεις, βρίσκεται μεγάλος αριθμός αγελαδοτρόφων στο νομό Θεσσαλονίκης, εξαιτίας του ιού της οζώδους δερματίδας.

Η απειλή είναι άμεση και προκύπτει από την απαγόρευση στη μετακίνηση των ζώων, που έχει επιβληθεί στο νομό από τις κτηνιατρικές αρχές, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα εξάπλωσης της νόσου, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας.

“Λόγω αυτής της καραντίνας, που ισχύει στο νομό, στην πραγματικότητα καθίσταται αδύνατη η ολοκλήρωση των αγοραπωλησιών ζώων, με φυσική μετακίνησή τους, από το στάβλο του πωλητή, στον στάβλο του αγοραστή, με συνέπεια σε περιπτώσεις, που κάποιοι παραγωγοί πρέπει να συμπληρώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο, προκειμένου να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους, να προκύπτει μεγάλο πρόβλημα”, αναφέρει ο ίδιος. Εξηγεί δε, πως “επειδή είναι περιορισμένος ο διαθέσιμος χρόνος, μέχρι τις 15 Ιουνίου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, όσοι αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα (σ. σ. να τους λείπουν ζώα και να μην μπορούν να τα αγοράσουν) κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις τους, γιατί δεν θα διαθέτουν στο στάβλο τους τον αναγκαίο αριθμό ζώων”.

Στη δυσμενή αυτή θέση, κατά τον κ. Τσιχήτα, έχουν περιέλθει περισσότεροι από 50 αγελαδοτρόφοι του νομού Θεσσαλονίκης. “Έχω ενοχλήσεις από παραγωγούς από τη Δυτική Θεσσαλονίκη, από το Λαγκαδά και γενικά από όλο το νομό. Είναι σοβαρό το πρόβλημα, καθώς στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, η αγελαδοτροφία είναι εκτεταμένη και οι γαλακτοπαραγωγές μονάδες καλύπτουν το 30% της παραγωγής”, σημειώνει ο συνομιλητής μας και προσθέτει πως “αυτό που ζητούμε και το κάναμε και με έγγραφα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στο υπουργείο, είναι να δώσουν το δικαίωμα σε αυτούς τους παραγωγούς να ολοκληρώσουν τις αγοραπωλησίες, αναγνωρίζοντας τη μεταβίβαση στα χαρτιά και όταν οι αρχές άρουν την απαγόρευση των μετακινήσεων, επειδή πλέον δεν θα υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της οζώδους δερματίτιδας, να γίνει κι η φυσική μεταφορά των ζώων στο νέο ιδιοκτήτη, διότι την περίοδο που διανύουμε τόσο στην κτηνοτροφία, όσο και στη γεωργία εν γένει, δεν είναι να χάνονται χρήματα από τους δικαιούχους παραγωγούς”.

Παρά την κινητοποίηση που υπήρξε από τους ενδιαφερόμενους προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να δοθεί λύση στο ζήτημα που έχει ανακύψει, η πρώτη αντίδραση των ιθυνόντων, κατά τον κ. Τσιχήτα δεν είναι ενθαρρυντική, με αποτέλεσμα η υπόθεση να βρίσκεται ακόμη στον αέρα κι η αγωνία των θιγόμενων να χτυπάει κόκκινο.

Να σημειωθεί πως γενικά στο νομό το τελευταίο διάστημα δεν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα οζώδους δερματίτιδας, πλην δύο περιπτώσεων πριν αρκετό καιρό στον Πεντάλοφο και στο Λαγκαδά, αντίστοιχα, καθώς και ότι η συντρική πλειονότητα των εκμεταλλεύσεων έχουν εμβολιαστεί.