"Όχι" στην εκτροπή του Αχελώου από τους Οικολόγους Πράσινους

Την διαφοροποίησή του για τη διαφαινόμενη ολοκλήρωση του φράγματος του Αχελώου στη Μεσοχώρα και τη λειτουργία του ως υδροηλεκτρικού σταθμού εξέφρασε ο Βουλευτής Γιώργος Δημαράς…

axeloos_potamos

Την διαφοροποίησή του για τη διαφαινόμενη ολοκλήρωση του φράγματος του Αχελώου στη Μεσοχώρα και τη λειτουργία του ως υδροηλεκτρικού σταθμού εξέφρασε ο Βουλευτής Γιώργος Δημαράς κατά τη συνεδρίαση της 26ης Μαΐου 2016 της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής. Υπάρχουν, τόνισε, δύο ή και τρεις διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές απόψεις για το θέμα αυτό, όπως για την οικονομία και την κοινωνία αντίστοιχα. Η μία άποψη που θεωρεί κύριο ζήτημα την μέγιστη οικονομική απόδοση με σκοπό την αύξηση του καταναλωτισμού, και η άλλη στον αντίποδά της, που διαμορφώνει την πολιτική της με γνώμονα την βιώσιμη οικονομία και την επιβίωση του πλανήτη.

Εάν δούμε το θέμα, τόνισε, από καθαρά τεχνοκρατική άποψη, θα καταλήξουμε στο μεγάλο φράγμα, εάν όμως το δούμε από την σκοπιά της βιωσιμότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα της μη εκτροπής του Αχελώου. Η πλήρωση του φράγματος με τα νερά του Αχελώου και η χρήση του ως υδροηλεκτρικό έργο θα είναι το πρώτο βήμα για να ακολουθήσει ως συνέπεια το δεύτερο βήμα της εκτροπής. Ο Οικολόγος Βουλευτής αναφέρθηκε στις καταστροφικές συνέπειες της εκτροπής, όπως έχει αποφανθεί και το ΣτΕ, και στην ανάγκη συνυπολογισμού των ζημιών που θα προκληθούν από τις καλύψεις δασών, εδαφών, των οικισμών της Μεσοχώρας, καθώς και του περιβάλλοντος της Αιτωλοακαρνανίας. Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας νομός, με εμφανή σημάδια περιβαλλοντικής υποβάθμισης, όπου έχουν ήδη στερέψει δύο ποτάμια για την ύδρευση της Αθήνας, ο Μόρνος και ο Εύηνος, και έχει υποβαθμιστεί η βιοποικιλότητα (χέλια, ψάρια κλπ.) της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου-Αιτωλικού.

Ο Βουλευτής έκλεισε την τοποθέτησή του επισημαίνοντας, ότι δεν είναι αρνητικός σε μικρά φράγματα που προκαλούν λιγότερη ζημιά, που δεν καταστρέφουν το οικοσύστημα και που καλύπτουν συμπληρωματικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, τα οποία μπορούν να γίνονται, αφού προηγηθεί σοβαρή μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

 Πληροφορίες: 2106399612