Σύμφωνο συνεργασίας Εκκλησίας – υπ. Παιδείας για την ενίσχυση μαθητών και των οικογενειών τους

Σύμφωνο συνεργασίας για την ενίσχυση των μαθητών και των οικογενειών τους μέσω προγράμματος διατροφής και σίτισης υπέγραψαν ο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης και ο Αρχιεπισκόπος Ιερώνυμος. Τα συμβαλλόμενα μέρη του συμφώνου είναι το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, εκπροσωπούμενο από τον υπουργό, Νίκο Φίλη και η μη κερδοσκοπική εταιρία «Αποστολή», εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρό της, Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Το υπουργείο, όπως αναφέρει το dete.gr, αναλαμβάνει να επιλέγει τις κατάλληλες σχολικές μονάδες στις οποίες θα παρέχονται από την «Αποστολή» δέματα τροφίμων με προορισμό τις οικογένειες μαθητών που ζουν στα όρια της φτώχιας ανεξαρτήτως θρησκεύματος, γλώσσας, φύλου, εθνικότητας, νόμιμης ή μη διαμονής τους ή όποιας άλλης διαφοροποίησης των μαθητών.

Την ευθύνη της διανομής των δεμάτων τροφίμων στις οικογένειες των μαθητών φέρει η κάθε σχολική μονάδα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Η στήριξη στις οικογένειες των μαθητών θα πραγματοποιείται «με κατάλληλο τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί η ανωνυμία τους, η αξιοπρέπειά τους και η μη διατάραξη των σχέσεων που έχουν αναπτύξει στο σχολικό περιβάλλον, αλλά παράλληλα και η επίλυση του προβλήματος στην πηγή του, καθώς ένας υποσιτιζόμενος μαθητής δηλοί την ύπαρξη μιας ολόκληρης οικογένειας που υποσιτίζεται».

Αξίζει να σημειωθεί ενδεικτικά ότι ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2016 η «Αποστολή» έχει υποστηρίξει με 20.711 πακέτα τροφίμων 3.351 μαθητές (2.999 οικογένειες).

Σε δηλώσεις του ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε ότι το πρόγραμμα αυτό, μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο βοηθούσε 3500 οικογένειες. Σήμερα έχουν γίνει 4.500 και, όπως είπε, συμφώνησαν με τον υπουργό Παιδείας ότι είναι δυνατόν υπό τις ίδιες συνθήκες από τον ερχόμενο Νοέμβριο να γίνουν 6.000 κι 6.500 οι οικογένειες με μία σκέψη, ότι οι 1500 θα είναι από τη Θεσσαλονίκη.

Ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι οι βοήθειες αυτές βρίσκονται από τον λαό μας, ενώ υπάρχει κι ένας εφοπλιστής που βοηθάει σ’ αυτό το πρόγραμμα, ο οποίος θέλει να τηρήσει την ανωνυμία του, καθώς και είναι η τράπεζα Eurobank.

Από την πλευρά του, ο κ. Φίλης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως το Υπουργείο Παιδείας φέτος φρόντισε σε 110 περίπου σχολεία πανελλαδικά με 12 με 13 χιλιάδες μαθητές να δίνεται είτε δεκατιανό είτε ζεστό φαγητό είτε γάλα, ενώ προανήγγειλε ότι από τον Σεπτέμβριο θα πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των σχολείων.