ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΠΟΕ-ΟΤΑ: Λύση στο διαχωρισμό εργαζομένων σε «νέους» και «παλιούς» ασφαλισμένους

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Λύση στο διαχωρισμό εργαζομένων σε «νέους» και «παλιούς» ασφαλισμένους

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Λύση στο διαχωρισμό εργαζομένων σε «νέους» και «παλιούς» ασφαλισμένους

Την άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα δίνει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, σχετικά με την κατάταξη υπαλλήλων των Δήμων σε «νέους» ή «παλιούς» ασφαλισμένους, ζητά με έγγραφο της, η Ε.Π της ΠΟΕ ΟΤΑ, που απέστειλε στον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Εσωτερικών Γ. Μπαλάφα.

Οπως σημειώνουν οι συνδικαλιστές και σύμφωνα με το aftodioikisi.gr απόρροια της «κατηγοροποίησης» των εργαζομένων, είναι ο τομέας ΠΔΚΥ, να ζητά από τους εργαζομένους την καταβολή εφάπαξ υπέργοκων ποσών, τα οποία ούτε μπορούν να τα αποδώσουν, ούτε ευθύνονται για αυτά οι εργαζόμενοι.

Συγκεκριμένα στην επιστολή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ σημειώνει:

«Επανερχόμαστε στο υπ΄ αριθμ. πρωτ.: 242/7-3-2016 έγγραφό μας, με το οποίο σας ενημερώναμε για το υπ΄ αριθμ. πρωτ.: 78236/5573/26-5-2015 έγγραφο του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ.)-Β΄ Διεύθυνση Εφάπαξ Παροχών του Τομέα Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Κ.Υ.) με το οποίο δίνονταν οδηγίες σχετικά με την κατάταξη υπαλλήλων σε “νέους” ή “παλαιούς” ασφαλισμένους, καθώς διαπιστώθηκε από το Τ.Π.Δ.Υ. ότι σε πολλές περιπτώσεις, υπάλληλοι των Ο.Τ.Α., οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι του πρώην Τ.Α.Δ.Κ.Υ., κατατάχθηκαν από την υπηρεσία τους στην κατηγορία «νέου» ή «παλαιού» ασφαλισμένου, με κράτηση υπέρ του Τομέα Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Κ.Υ.) 4% ή 1% αντίστοιχα, χωρίς να είχε ερευνηθεί εάν είχαν ασφάλιση ή όχι πριν την 1-1-1993.

Μετά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, προέκυψαν σε πάρα πολλές περιπτώσεις ότι είχε γίνει λανθασμένη κατάταξη, από την οποία σε άλλες περιπτώσεις έχουν παρακρατηθεί επιπλέον εισφορές (γινόταν κράτηση 4% αντί 1%) για τις οποίες ήδη το Ταμείο προχωράει σε επιστροφή της τελευταίας πενταετίας, λόγω παραγραφής των προηγούμενων ετών και σε άλλες έχουν παρακρατηθεί λιγότερες (γινόταν κράτηση 1% αντί του ορθού 4%), για τις οποίες προκύπτουν οφειλές προς το Ταμείο με 20ετή παραγραφή.

Σύμφωνα με την 2η περίπτωση καλούνται οι εργαζόμενοι-ασφαλισμένοι χωρίς να έχουν καμία ευθύνη για την κατάταξή τους, καθώς ήταν καθαρά θέμα των αρμοδίων υπηρεσιών των Δήμων, να πληρώσουν υπέρογκα ποσά και μάλιστα επιβαρυμένα με τις προβλεπόμενες νόμιμες προσαυξήσεις και τόκους, τα οποία όπως αντιλαμβάνεστε με την σημερινή οικονομική τους κατάσταση δεν έχουν την δυνατότητα να καταβάλλουν.

Κύριοι Υπουργοί,

Επειδή η αποκλειστική ευθύνη για την λάθος κατάταξη βαρύνει αποκλειστικά τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων, καθώς ο εργαζόμενος δεν καθορίζει και δεν γνωρίζει τα αναλυτικά ποσά των κρατήσεων που καταβάλλει καθώς αυτά ορίζονται από την σχετική νομοθεσία που εφαρμόζουν οι υπηρεσίες, είναι άδικο και αδύνατον να ζητούνται τα ποσά αυτά από τους εργαζόμενους που και δεν έχουν και δεν γνώριζαν».

Για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος, θα πρέπει ΑΜΕΣΑ οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων σας να προωθήσουν για ψήφιση την πιο κάτω διάταξη:

«Αν για οποιοδήποτε λόγο παρακρατήθηκαν εσφαλμένα μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για εφάπαξ βοήθημα, το επιπλέον οφειλόμενο ποσό, απαλλαγμένο από πρόσθετα τέλη, τόκους και προσαυξήσεις, καταβάλλεται στο φορέα πρόνοιας με παρακράτηση από τις καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές του υπαλλήλου σε μηνιαίες ισόποσες δόσεις, η κάθε μία από τις οποίες ανέρχεται στο 1/10 των καθαρών αποδοχών. Αν ο υπάλληλος αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης, τυχόν εναπομείναν ποσό παρακρατείται, σύμφωνα με τα ανωτέρω, από το εφάπαξ βοήθημα που δικαιούται, μετά από σχετική ενημέρωση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Κλάδου Πρόνοιας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.).

Αναμένουμε το συντομότερο δυνατόν τις δικές σας ενέργειες για την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος και την ενημέρωσή μας».

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr