Ζερεφός: Περιμένουμε περισσότερα ακραία φαινόμενα και συχνότερους καύσωνες

Σημαντικές είναι οι κλιματικές αλλαγές που αναμένονται στη Δυτική Ελλάδα τα επόμενα 50-100 χρόνια. Προβλέπεται οι βροχοπτώσεις  να μειωθούν και 20% , ενώ η χώρα μας θα αντιμετωπίζει  συχνά ακραία φαινόμενα και πιο συχνούς καύσωνες.

Αν δεν αλλάξει η συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στο περιβάλλον, οι προβλέψεις για το μέλλον είναι δυσοιωνες,  όπως επισήμανε χθες από το βήμα του Πανεπιστημίου Πατρών ο ακαδημαϊκός, καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός.

«Εχει αποσταθεροποιηθεί ο κύκλος του ύδατος και περιμένουμε να αλλάξει το ισοζύγιο από τις βροχές στη Δυτική Ελλάδα. Βεβαίως, η αστυφιλία δεκαπλασιάστηκε, τα διοξείδια του αζώτου από τα λιπάσματα πολλαπλασιάστηκαν. Καταστρέψαμε δε τόσο όζον όσο χρειάστηκε στη φύση να το παράγει σε 1,5 δισεκατομμύριο χρόνια που λειτούργησε η φωτοσύνθεση, και απελευθερώσαμε τόσο διοξείδιο του άνθρακος όσο απομάκρυνε η φύση όταν ξεκίνησε η φωτοσύνθεση σ’ ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Καταφέραμε, τα τελευταία 50 χρόνια, να θερμάνουμε τα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και ταυτόχρονα να ψύξουμε τη στρατόσφαιρα. Παράλληλα, καίγοντας ορυκτά καύσιμα αυξήσαμε τη θερμοκρασία. Δεν αφήσαμε τη γη να ψυχθεί» σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Ζερεφός αναγορεύτηκε χθες επίτιμος διδάκτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου μας, μετά από πρόταση του Τμήματος Φυσικής.

Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου παρουσίασε ο αν. καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ανδρέας Καζαντζίδης. Την αναγόρευσή του έκανε ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος. Ο πρόεδρος του Τμήματος, Ανδρέας Τερζής, απεύθυνε χαιρετισμό, ενώ την περιένδυση έκανε η πρύτανις, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου.

www.tempo24.gr