Αναβολή… «μέχρι νεοτέρας» για το νέο κανονισμό λειτουργίας των Δημοτικών Κοιμητηρίων

Στο «ψυγείο» το θέμα λόγω ασάφειας…

Αναβλήθηκε εν μέσω μεγάλων αντιδράσεων η συζήτηση για την σύνταξη του νέου κανονισμού λειτουργίας κοιμητηρίων του Δήμου Αγρινίου που αποτελούσε και το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης του προχθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου. Την απόφαση αυτή έλαβε ο εισηγητής του θέματος και Αντιδήμαρχος Γιώργος Μελιάδης, καθώς προηγήθηκαν προτάσεις αναβολής από αρκετούς Δημοτικούς Συμβούλους από όλες τις παρατάξεις. Πρώτος κατέθεσε την πρόταση για αναβολή της συζήτησης ο σύμβουλους της παράταξης Τραπεζιώτη Λεωνίδας Διονυσόπουλος. Ωστόσο, ακολούθησε ψηφοφορία μέσω της οποίας ελήφθη η απόφαση να συνεχιστεί η συζήτηση, αλλά, εν συνεχεία οι εκκλήσεις για αναβολή της συζήτησης του θέματος πύκνωσαν, κυρίως από συμβούλους της αντιπολίτευσης, λόγω του γεγονότος ότι αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι δεν ήταν γνώστες του θέματος και αδυνατούσαν να ψηφίσουν για κάτι που αγνοούσαν. Παράλληλα, τον λόγο έλαβε και ο έτερος Αντιδήμαρχος Νίκος Γκρίζης, ο οποίος ενημέρωσε πως το μεσημέρι της Δευτέρας, πριν το Δημοτικό Συμβούλιο, ανακοινώθηκαν οι παρατηρήσεις της νομικής υπηρεσίας, οι οποίες δεν ήταν εφικτό, λόγω χρόνου, να συζητηθούν από τις παρατάξεις.

Πριν ληφθεί η απόφαση αυτή είχε προηγηθεί συζήτηση επί του θέματος που σε πολλά σημαία σημειώθηκαν έντονοι διαξιφισμοί. Εκ μέρους του Δήμου κατατέθηκε πρόταση για δωρεάν ταφή ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στο γηροκομείο Αγρινίου. Η πρόταση περιελάμβανε ακόμη το άναμμα των καντηλιών του κοιμητηρίου από άτομα που θα προκύψουν κατόπιν διαγωνισμού και τα οποία εκτός του γεγονότος ότι θα κόβουν απόδειξη, θα είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν τον Δήμο για κάθε ενέργειά τους, ώστε να εξαλείφει το φαινόμενο που φημολογείται, ότι δηλαδή άγνωστοι ανάβουν τα καντήλια επ’ αμοιβή.

Στη γενικότερη συζήτηση για τα κοιμητήρια τέθηκε και το θέμα των πολιτικών κηδειών και της καύσης. Πρώτος έθεσε το θέμα ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τίμος Παπανικολάου, αφού πρωτίστως τόνισε πως «δεν δεχόμαστε την εμπορευματοποίηση του θανάτου. Έπρεπε όλα να είναι δωρεάν στην περίπτωση αυτή και να μην συζητάμε για τάξη των τάφων και το τι πρέπει να πληρώσει κάποιος για τον θάνατο του αγαπημένου του προσώπου ή για την σειρά του μνημείου. Όποιος «φεύγει» να αναπαύεται αμέσως χωρίς όλα όσα κουβεντιάζουμε και πληρώνουμε σήμερα. Αλλά πέραν αυτού δεν συζητάμε και για άλλα ζητήματα που υφίστανται στην κοινωνία. Υπάρχουν χώροι για πολιτικές κηδείες ή χώροι καύσης των νεκρών;».

Τελικά, το θέμα θα επανέλθει σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο και θα συζητηθεί εκτενέστερα.

xondros1