Νέες αψιμαχίες για τις ερωτήσεις…

Έντονη αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την Τριχωνίδα Α.Ε.

Αιτία έντονης αντιπαράθεσης στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, αποτέλεσε ερώτηση της παράταξης «Ανυπότακτο Αγρίνιο» αναφορικά με κομποστοποιητή που αποκτήθηκε το 2007 από την Τριχωνίδα Α.Ε, τα ποσοτικά οργανικά απόβλητα της Τριχωνίδας καθώς και μιας σειράς άλλων ερωτημάτων που σχετίζονται με την λειτουργία της εταιρείας, όταν ήταν μέλη ο Δημήτρης Τραπεζιώτης ως Δήμαρχος Θεστιέων και ο Παύλος Μοσχολιός ως Δήμαρχος Αγρινίου και ο Γιώργος Παπαναστασίου ως νυν Δήμαρχος. Ο κ. Παπαναστασίου διάβασε στο σώμα την απάντηση της εταιρείας, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς την παράταξη του Στέλιου Μερμύγκη κάνοντας λόγο για λάσπη στον ανεμιστήρα. Σύμφωνα με την Τριχωνίδα Α.Ε «Το πρόγραμμα BIOUMICA στο πλαίσιο του INTERREG III Ελλάδα – Ιταλία, που υλοποιήθηκε από την ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΑΕ κατά τα έτη 2007 και 2008 είχε πιλοτικό χαρακτήρα με σκοπό να δοκιμασθεί η δυνατότητα ανάπτυξης μιας γραμμής κομποστοποίησης οικιακών αποβλήτων και να καταδειχθεί ο τρόπος εφαρμογής της.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 860.000,00€ και για τις δύο χώρες και για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ ο προϋπολογισμός που αφορούσε την ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΑΕ ήταν 190.000,00€ και περιλάμβανε μια σειρά δράσεις υποστηρικτικές προς τον πιλοτικό χαρακτήρα του προγράμματος όπως προβλέπεται άλλωστε στα διακρατικά προγράμματα αυτού του τύπου.

Από τον προϋπολογισμό που αφορούσε την ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΑΕ το μεγαλύτερο ποσό δαπανήθηκε για την απόκτηση υψηλής πράγματι τεχνολογίας εξοπλισμού (σταθμού) απαραίτητου για την παραγωγική διαδικασία «κομποστοποίησης», που έλαβε χώρα κατά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος από την ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΑΕ. Ο συγκεκριμένος «σταθμός» Σουηδικής τεχνολογίας περιλάμβανε τρία μέρη : τον κομποστοποιητή, το σιλό-χοάνη τροφοδοσίας υπολειμμάτων καθώς και το κοντέινερ εγκατάστασης της ανωτέρω γραμμής παραγωγής.

Ο κομποστοποιητής, καθώς και όλος ο σταθμός υψηλής τεχνολογίας μετά το πέρας του προγράμματος παραχωρήθηκε στο Δήμο Αγρινίου και συγκεκριμένα στη Δ/νση περιβάλλοντος , τμήμα καθαριότητας η οποία άλλωστε συμμετείχε και στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος.

P1150438

Σχετικά με τα στοιχεία της έρευνας για τα οργανικά απόβλητα στην περιοχή της Τριχωνίδας, στο πλαίσιο του προγράμματος είχε εκπονηθεί σχετική μελέτη – έρευνα η οποία υπάρχει στη διάθεσή σας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής όπου έγινε ανάλυση του κύκλου των αποβλήτων, επειδή οι ποσότητες οργανικής ύλης της αγροτικής δραστηριότητας μπορούσε να επεξεργαστεί με φυσικά μέσα εξαιτίας των αγροτικών πρακτικών που χρησιμοποιούνται στην περιοχή, κρίθηκε σκόπιμο η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος να γίνει με τα απορρίμματα του αστικού κέντρου της περιοχής (Αγρίνιο), τα οποία δεν επεξεργάζονται, απλά συγκεντρώνονται και μεταφέρονται.

Για το λόγο αυτό καθώς και για μια σειρά από άλλους λόγους σύμφωνα με την μελέτη, το πρόγραμμα εφαρμόστηκε στον αστικό ιστό του Αγρινίου που επίσης αποτελεί μέρος της ευρύτερης περιοχής της Τριχωνίδας και όχι σε τοπικές φάρμες της περιοχής.

Αναφορικά με τον τρόπο οργάνωσης της συλλογής αποβλήτων, σας αναφέρουμε ότι αυτή διενεργήθηκε βάση σχετικής μελέτης – έρευνας και ενδεικτικά σας αναφέρουμε τα εξής: περιλάμβανε την τοποθέτηση κάδων σε επιλεγμένα σημεία όπως λαϊκές αγορές, χώροι εστίασης κτλ.

Συμμετείχαν επίσης πιλοτικά και 30 οικογένειες στις οποίες διανεμήθηκαν ειδικού κάδοι, καθώς και σακούλες απορριμμάτων».

Ολόκληρη την απάντηση μπορείτε να διαβάσετε στο sinidisi.gr.

Στο μεταξύ η συνεδρίαση ξεκίνησε για μία ακόμη φορά εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ του Γιώργου Παπαναστασίου και του Δημήτρη Τραπεζιώτη, με αφορμή ερώτημα του τελευταίου αναφορικά με την παραχώρηση οικογενειακού τάφου στην Τοπική Κοινότητα Αβόρανης, χωρίς να πληρούνται οι προδιαγραφές εντοπιότητας του αιτούντος πολίτη. Ο κ. Παπαναστασίου εξεμάνει μιλώντας για σόου, αφού νωρίτερα σύστησε στον κ. Τραπεζιώτη να καταθέτει εγγράφως τις ερωτήσεις όπως είχε συμφωνηθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παραπέμποντας την απάντησή του για το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση. Αναφορικά με άλλα ερωτήματα της παράταξης Τραπεζιώτη, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι ήδη διέταξε προκαταρκτική εξέταση σε σχέση με την μεταφορά πέτρινου υλικού από το Πάρκο σε οικόπεδο του Δήμου Αγρινίου, ενώ επιβεβαίωσε το προ ημερών ρεπορτάζ της «Σ» υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος έδωσε εντολή σε τεχνική εταιρεία για έλεγχο των παιδικών χαρών του Δήμου, προσθέτοντας ότι απαιτείται επιπλέον χρηματοδότηση από την Πολιτεία, μιας και είναι αδύνατο να ανακατασκευαστούν από τα ήδη μειωμένα χρήματα της ΣΑΤΑ. Τέλος σε σχέση με την περιβόητη σύνδεση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ με την Εθνική Οδό, ο Δήμαρχος Αγρινίου υπογράμμισε ότι αν και είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, ο Δήμος αγωνίζεται για το συγκεκριμένο θέμα.

P1150437

 

aggelopoulosxondros1