«Μπλοκάρει» το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα... λόγω θεσμών

Το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, έχει «μπλοκάρει», επειδή οι θεσμοί πιέζουν για περικοπή προνοιακών επιδομάτων που δίνονται σε ΑμεΑ. Με ειδική τροπολογία,…

main_agora_8.7__15_

Το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, έχει «μπλοκάρει», επειδή οι θεσμοί πιέζουν για περικοπή προνοιακών επιδομάτων που δίνονται σε ΑμεΑ.

Με ειδική τροπολογία, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το υπουργείο Εργασίας θα θέσει σε εφαρμογή την B' πιλοτική φάση λειτουργίας του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Όπως έγινε γνωστό από το dikaiologitika.gr, με βάση τη συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους θεσμούς, πρέπει από την 1η Ιουλίου και μετά να ξεκινήσει η εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, πιλοτικά σε 30 δήμους σε όλη τη χώρα, ενώ από την 1/1/2017 το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί καθολικά σε όλη την επικράτεια. Οι υπηρεσίες Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, πρέπει έως τον Σεπτέμβριο να αποφασίσουν ποιες θα είναι οι στοχευμένες προνοιακές παροχές που θα καταργηθούν για να ενσωματωθούν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, για το οποίο η ετήσια δαπάνη οριοθετείται στα 900 εκατ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ).

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εργασίας, έως την ίδια ημερομηνία, δηλαδή έως το τέλος του 2016, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, που θα χάσουν το επίδομα λόγω αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων, θα διατηρήσουν το μειωμένο ποσοστό συμμετοχής στην φαρμακευτική περίθαλψη.

Σημειώνεται ότι όσοι λαμβάνουν ΕΚΑΣ έχουν 10% συμμετοχή αντί για 25% που μπορεί να ανέλθει για όλους τους υπόλοιπους συνταξιούχους. Επιπρόσθετα, ορίστηκαν τα 30 ευρώ, ως ανώτατο όριο για τις μηνιαίες δόσεις επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών για όσους έχουν λάβει έως τώρα ΕΚΑΣ, αλλά πρόκειται να χάσουν το συγκεκριμένο επίδομα ή να υποχωρήσουν σε κατώτερη κατηγορία.