Και επισήμως εκτός φαρμακείων πολλά σκευάσματα

Μια νέα κατηγορία φαρμάκων στα όσα γνώριζαν μέχρι τώρα οι ασφαλισμένοι προσθέτει το υπουργείο Υγείας, ανοίγοντας το δρόμο για πωλήσεις σκευασμάτων και εκτός φαρμακείων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατατίθεται σήμερα με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης προβλέπεται η δημιουργία μιας νέας υποκατηγορίας με την ονομασία ΓΕΔΙΦΑ (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα) η οποία θα περιλαμβάνει σκευάσματα που δεν θα διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

Όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για κατηγορία Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), δηλαδή σκευασμάτων που δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η δημιουργία της νέας αυτής υποκατηγορίας αποτελεί μέρος της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου με τους θεσμούς, οι οποίοι απαιτούσαν εδώ και καιρό να ανοίξει η αγορά των φαρμακείων.

Ο κλάδος των φαρμακοποιών αναμένεται να αντιδράσει. Σε επικοινωνία που είχε μαζί του το capital.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην πώληση οποιουδήποτε φαρμάκου από τα άλλα κανάλια διάθεσης πλην των φαρμακείων συμπληρώνοντας πως ο κλάδος είναι κατά στο να απασχολούνται φαρμακοποιοί σε αλυσίδες λιανικής. Όπως είπε ήδη υπάρχουν στην ελληνική αγορά πάνω από 9,5 χιλ. φαρμακεία, οπότε δεν υφίσταται λόγος για επιπλέον σημεία πώλησης πλην αυτών.

Ποια είναι τα φάρμακα αυτά. Πρόκειται για 216 από τα συνολικά 1.582 Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά. Η λίστα με τα φάρμακα που θα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία βρίσκεται στα χέρια του ΕΟΦ. Αφορούν ειδικότερα εύκολα στη δοσολογία, χωρίς αλληλεπιδράσεις, που αντιμετωπίζουν συμπτώματα για τα οποία μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας διάγνωση, όπως αντιπυρετικά, παυσίπονα, ρινικά σκευάσματα και αναγλητικές αλοιφές. Οι πληροφορίες εν τούτοις λένε πως θα πρόκειται για νέες συσκευασίες, με μικρότερη ποσότητα και χαμηλότερο ποσοστό δραστικής ουσίας. Στα σκευάσματα αυτά αναμένεται η τιμή τους να απελευθερωθεί.

Το ποσοστό των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων που θα μπορούν να διατίθενται και εκτός φαρμακείων δεν ξεπερνά το 13%. Τα φάρμακα αυτά θα διατίθενται από σημεία πώλησης- πλην των φαρμακείων- τα οποία θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Υγείας. Επίσης, με υπουργική απόφαση που θα εκδίδεται μετά από πρόταση του ΔΣ του ΕΟΦ, θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας κατάταξης των φαρμάκων στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ, η επισήμανση, οι συνθήκες και οι όροι ασφαλούς φύλαξης, διακίνησης και διάθεσής τους καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.