Συνθήκες κι εμπόδια για τους νεαρούς ταλαντούχους

dadfcaf3-c2c1-4108-98a2-02fcb4c56215Για τις Μεικτές ομάδες της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και γενικότερα σε προβληματισμούς σχετικά με τις προϋποθέσεις άθλησης σε μικρές ηλικίες, τοποθετήθηκε ο προπονητής των ποδοσφαιρικών ομάδων Παίδων και Νέων της Αιτωλοακαρνανίας, Βασίλης Παπαθανασίου. Ως εκπαιδευτικός (γυμναστής και διευθυντής σχολείου στην Κατούνα) έχει πιο εμπεριστατωμένη εκτίμηση και κατέθεσε ορισμένες απόψεις του, με τηλεφωνική επικοινωνία,  στην αθλητική  εκπομπή  «Πρώτοι στη μπάλα» του «Δυτικά  92,8 fm».
 
Αποτίμηση της σεζόν, πρόοδος ποδοσφαιριστών κι ομάδων:  
«Φέτος λόγω οικονομικών προβλημάτων η ΕΠΟ άλλαξε τις περιφέρειες και μας ενέταξε στην 9η περιφέρεια, σε πρωτάθλημα που μπορεί να είχε λίγες ομάδες, αλά ήταν δύσκολο να ανταποκριθείς διότι όλες οι ομάδες προσπαθούν για το καλύτερο κι όλοι οι νεαροί ποδοσφαιριστές έχουν  την θέληση για διάκριση. Ήμασταν αντιμέτωποι με τις ομάδες της Ευρυτανίας και της Φωκίδας. Μπορεί να δείχνει ότι βρίσκονται σε πιο χαμηλό επίπεδο, όμως τα παιγνίδια ήταν πάρα πολύ δύσκολα και νικήσαμε μεν σε όλα τα ματς, αλλά οι νίκες ήλθαν πολύ δύσκολα. Οι ομάδες δουλεύουν πλέον,   οι ακαδημίες δίνουν κάτι παραπάνω στα παιδιά και δεν υπάρχουν εύκολα και δύσκολα παιγνίδια».
 
Για το επίπεδο των ποδοσφαιριστών του και τις προϋποθέσεις τους για το μέλλον:
«Το να κάνεις καριέρα στο ποδόσφαιρο  είναι πολύ δύσκολο και πρέπει να συνηγορήσουν πολλοί παράγοντες. Χρειάζεται ταλέντο, μα ταλέντα δεν παίζουν μπάλα εάν δεν έλθει σκληρή δουλειά, υπομονή και επιμονή από τους ίδιους και ταυτόχρονα  να βρίσκονται σε κατάλληλα χέρια για να πλάσουν αυτά τα ταλέντα και να τα αναδείξουν. Στα δύο χρόνια που βρίσκομαι στις Μεικτές και παρακολουθώ, πιστεύω ότι ο Νομός έχει πάρα πολλά ταλέντα, απλώς θα πρέπει να κάνουν όσα είπαμε πριν. Βέβαια το εκπαιδευτικό μας σύστημα με τα πολλά Φροντιστήρια και τις Ξένες Γλώσσες, που είναι θεμιτό από τους γονείς να θέλουν να μορφωθούν τα παιδιά τους, αποτελούν τροχοπέδη για να κάνουν τον απαιτούμενο αριθμό προπονήσεων. Δυστυχώς συμβαίνει και σε πιο μικρές ηλικίες, αρκετά παιδιά είχαν επιλεγεί κι ύστερα από επικοινωνία με τους γονείς είδαμε ότι δεν μπορούσαν να έρθουν (στις Μεικτές). Έτσι παιδιά με ταλέντο που έχουν επιλεγεί σε πρώτη  φάση δεν μπορούν να ανταποκριθούν».
Για το  όφελος του αθλητισμού, ως εκτόνωση στην μελέτη:
«Εδώ έρχεται και ο οικογενειακός προγραμματισμός. Θα πρέπει οι γονείς να δουν το κάθε άθλημα ως εκτόνωση για το παιδί τους, μία- δύο ώρες την ημέρα. Θέλουμε να επενδύσουμε  στη μόρφωση των παιδιών, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κάθε παιδί  έχει ανάγκη το παιγνίδι. Ειδικά σήμερα που δεν υπάρχουν αλάνες πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά σε αθλητικές δραστηριότητες για το καλό τους. Με  καταμερισμό  των ωρών και την οργάνωση απ’ την οικογένεια, τις  προτεραιότητες που μπαίνουν. Ειδικά μέχρι ένα σημείο, την β΄Λυκείου, όπου τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν. Είναι νωρίς να μη τους δίνουμε αυτή την διέξοδο. Ο στόχος πρέπει να είναι να γίνει ένα παιδί καλός αθλητής κι αν έχουν ταλέντο και βρεθούν σε καλά χέρια, να ανοίξει και μέλλον τους. Γιατί όχι;».
Από πού προέρχονται οι ποδοσφαιριστές των Μεικτών, κατά κύριο λόγο:
«Στην Παιδική ομάδα προέρχονται περισσότερο απ’ τις ακαδημίες. Στην ομάδα Νέων  η πλειοψηφία είναι από συλλόγους. Γίνεται η επιλογή από ομάδες όλου του Νομού κι από τα πιο απομακρισμένα χωριά κι αυτό είναι ευχάριστο. Προσπάθησα από την αρχή να “ανοίξω το παιγνίδι”,   το πετύχαμε αυτό και φέτος είχαμε επιτυχίες. Προσπαθήσαμε να μπούμε στους «οκτώ» πανελλαδικά, αλλά από καθαρά άτυχη στιγμή δεν το καταφέραμε.
 
Η δυσκολία με τις αποστάσεις στην Αιτωλοακαρνανία:
«Πέρα από τις υποχρεώσεις των μαθημάτων, εμποδίζει επίσης την προσέλευση και το οικονομικό θέμα λόγω των μεγάλων αποστάσεων. Αρκετοί γονείς θέτουν το πρόβλημα των εξόδων, δεν είναι μόνο η απόσταση. Κι αρκετοί συνεννοούνται μεταξύ τους για να μοιράζουν τα έξοδά τους».
 
Πόσο παιζουν στος ομάδες τους τα παιδιά των Μεικτών:
«Προσπαθώ να επιλέγω παιδιά που έχουν συμμετοχές στις ομάδες τους και για το σκοπό αυτό στα δύο χρόνια έχω δει πάνω από 200 παιγνίδια. Παρακολουθώ ακριβώς αυτό γιατί αλλιώς δεν θα μπορεί να ακολουθήσει  και να βελτιωθεί σε επίπεδο. Τα παιδιά που έχω παίζουν, όμως κάνω έκκληση στους συναδέλφους των ομάδων να δίνουν βάση και στα μικρά παιδιά για να εξελίσσονται».
 
Για την υποχρεωτική συμμετοχή νεαρών παικτών στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα:
«Το έχουμε κουβεντιάσει. Έχουν αλλάξει τα όρια των ηλικιών ώστε οι ομάδες Παίδων και Νέων να συμβαδίζουν με τα τοπικά πρωταθλήματα. Διότι άλλες ηλικίες έπαιζαν στις Μεικτές Παίδων και Νέων, άλλες στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ. Καταφέραμε να ταυτίσουμε τις ηλικίες των Παίδων. Το κομμάτι υποχρεωτικής συμμετοχής νεαρών παικτών στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα είναι θέμα διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΣ. Προτάσεις έχουν γίνει από μας».
papaioannou