Καταδικάστηκε υπεύθυνος ιστοσελίδας για διασπορά ψευδών ειδήσεων

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας καταδίκασε δημοσιογράφο, ιδιοκτήτη ιστοσελίδας για τη δημοσίευση άρθρου με τίτλο «ΣΟΚ: Δείτε πώς οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων». Αυτή…

internet

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας καταδίκασε δημοσιογράφο, ιδιοκτήτη ιστοσελίδας για τη δημοσίευση άρθρου με τίτλο «ΣΟΚ: Δείτε πώς οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων». Αυτή είναι η πρώτη καταδίκη για αναμετάδοση hoax, απάτης του διαδικτύου.

Στον καταδικασθέντα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 6 μηνών, με αναστολή 3 ετών, και χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ. Το θέμα ανακίνησε αστυνομικός ο οποίος διάβασε το άρθρο και αμέσως απευθύνθηκε στον Εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του παρέπεμψε την υπόθεση. Πρόκειται για θέμα που αναδημοσιεύεται από το 2009, με μικροαλλαγές, ανάλογα με το site ή το blog που το αναδημοσιεύει. Το δημοσίευμα έχει ξεσηκώσει ιατρικούς φορείς, με την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής να έχει κάνει καταγγελία στο υπουργείο Υγείας, την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και τον ΕΟΦ.

Σε αυτήν σημειώνεται ότι το ανώνυμο αυτό δημοσίευμα «βρίθει επιστημονικών ανακριβειών, σωρεύοντας και προσωποποιώντας στο αναφερόμενο κοριτσάκι μια ραγδαία επιδείνωση της υγείας, την οποία αποδίδει στο εμβόλιο που αυτό έκανε και στο “σαθρό” κατά την ανάρτηση σύστημα υγείας», ενώ υπονομεύει το αίσθημα εμπιστοσύνης των γονιών προς τους παιδιάτρους, τους λειτουργούς υγείας και τους εμβολιασμούς. Στην καταγγελία σταχυολογούνται και μερικά από τα δεκάδες site που έχουν αναπαραγάγει το δημοσίευμα.