Ημερίδα που είχε να δώσει…

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε  στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτ/νιας η Ημερίδα Αθλητισμού με θέμα  «Ποδόσφαιρο & Επιστήμη». Για όσους την παρακολούθησαν είχε μεγάλο ενδιαφέρον και  προσέφερε σημαντικές γνώσεις, παρότι υπήρξαν και… ενστάσεις για την οργάνωσή της. Την οργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με το Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού και το   Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Βάσει προγράμματος θέματα ανέπτυξαν ο Καθηγητής Διαιτησίας Βασίλης Τεροβίτσας («Κανονισμοί Διαιτησίας»), ο Τεχνικός Διευθυντής Ποδοσφαίρου Τάκης Φύσσας («Ο Ρόλος του Τεχνικού Διευθυντή  στο Ποδόσφαιρο»), Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργος Κυπραίος   («Το επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου»), ο Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Παναγιώτης Αλεξόπουλος («Η Επιχειρηματικότητα στο Ποδόσφαιρο»), η  Κλινική Διαιτολόγος  Msc  Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Μαίρη Λυμπέρη («Η Διατροφή &  η  Ενυδάτωση στο Ποδόσφαιρο»), ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Διδάκτωρ Παν/μιου. TUEBINGEN Γερμανίας- Ειδικός Αθλητίατρος Δρ. Γιάννης Λεβάκος  («Ο  Ρόλος των διατάσεων στην προθέρμανση  – Αλήθεια και   μύθοι»), ο   Φυσικοθεραπευτής –  Οστεοπαθητικός  Χρήστος Καρβουνίδης («Πρόληψη & Λειτουργική Αποκατάσταση του συνδρόμου κοιλιακών προσαγωγών»), ο  Διδάκτωρ Εργοφυσιολογίας  Θανάσης Μουρτζιάπης  («Τι πρέπει να γνωρίζουμε στην οργάνωση & διαχείριση της  Φυσικής Κατάστασης  στο Ποδόσφαιρο») και ο Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA PRO Γιώργος Χατζάρας  («Δυνατά & Αδύνατα σημεία Τακτικών Επιλογών στο Ποδόσφαιρο»).
5efbc7c9-79fb-4d38-9623-ef3b6e6f441a
Πολλοί οι προπονητές οι οποίοι παρακολούθησαν, ορισμένοι (όπως ο Γιώργος Μίχος και ο Γιώργος Λιότσος) από πιο μακρινές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, μερικοί διαιτητές και καθόλου διοικητικοί παράγοντες, παρότι μερικά  θέματα όπως του κ. Φύσσα και του κ. Αλεξόπουλου θα ήταν απόλυτα χρήσιμα και για τους διοικούντες ομάδων.
Ειδικά ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος σε πολύ απλή γλώσσα μετέφερε απόψεις σε πρακτικά θέματα επιβίωσης των ομάδων, ξεκινώντας με την φράση «δεν μπορεί να υπάρχουν ομάδες χωρίς θεατές»,  συμπληρώνοντας «όχι να γίνεται κάποιος πρόεδρος επειδή πρέπει να κάνει τον πρόεδρο». Στη συνέχεια στάθηκε στο γεγονός ότι η ομάδα πρέπει να έχει φυσιογνωμία και να την τονίζει, αναφερόμενος σε αναμνήσεις που μπορεί να δημιουργεί, στις ρίζες της, στους παλαίμαχους και κατέληξε πως εμπορική αξία μιας ομάδας είναι το σύνολο των προτερημάτων που περιλαμβάνει. Σχολίασε αρνητικά  την πρακτική της αλλαγής προέδρου στην Σούπερ Λιγκ, θεωρώντας ότι η θητεία θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον τριετής κι εξέφρασε την άποψη πως η Σούπερ Λιγκ προσπάθησε να ξεκινήσει  σε σωστές βάσεις, όμως άλλαξε ρότα στην πορεία. Τόνισε την αναγκαιότητα Τεχνικού Διευθυντή που να απολαμβάνει την αποδοχή της κοινωνίας και ότι ο προπονητής και οι  συνεργάτες του πρέπει να προσλαμβάνονται με αξιοκρατικά κριτήρια. Ανέπτυξε, επίσης,  άξονες που πρέπει να κινείται μια οποιαδήποτε ομάδα για να γίνει πιο εμπορική στο χώρο της και στο επίπεδό της. Στηλίτευσε την αυθαίρετη διακοπή των πρωταθλημάτων, συνδυάζοντάς το με το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι έδωσαν χρήματα για εισιτήρια Διαρκείας. Επίσης τόνισε πως το κύριο προϊόν των ομάδων πρέπει να είναι το αθλητικό θέαμα.
 
Δεν έλειψε η… γκρίνια 
Από κάποιες πλευρές διατυπώθηκαν ενστάσεις για τον τρόπο που οργανώθηκε και δομήθηκε η ημερίδα, αλλά  αποτελούν ήσσονος σημασίας παράμετρο, την οποία απλά αναφέρουμε. Διότι εάν κάποιος ακόμα μπορούσε να ήταν εισηγητής στην ημερίδα, αυτός είναι μόνο ο προπονητής του Παναιτωλικού Γιάννης Ματζουράκης.  Κατά τα άλλα  ούτε οι παραστάσεις και η γνώση  του Φύσσα μπορούν να συγκριθούν με το υπάρχον υλικό σε τοπικό επίπεδο, ούτε η επιστημονική γνώση (που ήταν το επίκεντρο της ημερίδας) μπορεί να αναμειχθεί με την εμπειρική σε μια τέτοια εκδήλωση.  Πάντως όπως ελέχθη ο Ματζουράκης εκλήθη να μιλήσει από τον Θανάση  Μουρτζιάπη, καθώς γνωρίζονται πολύ καλά κι έχουν συνεργαστεί, αλλά ο τεχνικός του Παναιτωλικού δεν αποδέχθηκε.
Χωρίς να υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από την ΠΑΕ Παναιτωλικός   πληροφορούμαστε ότι δεν δέχθηκε ειδική πρόσκληση από τον Δήμο κι αυτό αποτελεί μια παράλειψη, που και πάλι έγκειται στην  κρίση του καθενός κατά πόσο είναι μείζονος σημασίας.
papaioannou