«Λουκέτο» σε καφενεία και παντοπωλεία χωριών που είναι κάτω των 2000 κατοίκων!

Κενό γράμμα παραμένουν οι δεσμεύσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου ότι το νέο ασφαλιστικό προστατεύει το 90% των ασφαλισμένων καθώς οι διατάξεις του νομοσχεδίου πλήττουν ακόμα και χωριά με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις και όπως αναφέρει το protonews.gr αίρεται το καθεστώς προστασίας για τις περιοχές εκείνες καθώς οι μικροεπιχειρηματίες που ασφαλίζονταν έως τώρα στον ΟΓΑ μεταφέρονται στον ΟΑΕΕ…
Τι πρακτικά σημαίνει αυτό;
Ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλουν επιβαρύνονται με μεγάλη αύξηση.
Πιο συγκεκριμένα, τα καταστήματα στα χωριά κάτω των 2000 κατοίκων (τα γνωστά καφενεία-παντοπωλεία) πλήρωναν μέχρι σήμερα εισφορές 752,13 ευρώ το χρόνο.
Με τα μέτρα θα πληρώνουν 586 ευρώ επί 12 μήνες επί 0,70 επί 27,2% = 1338,9!
Ουσιαστικά δηλαδή, διπλασιάζονται οι εισφορές, «σφίγγοντας» τη θηλιά στο λαιμό των ανθρώπων της υπαίθρου.
Οι ιδιοκτήτες με την αλλαγή του ασφαλιστικού τους κλάδου – από ΟΓΑ σε ΟΑΕΕ – θα πρέπει τώρα να πληρώσουν 1338 ευρώ το χρόνο.
Χρήματα που σίγουρα δεν υπάρχουν αλλά και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εξοικονομήσουν από την καθημερινή τους ασχολία.
Αποτέλεσμα είναι τα καφενεία να κλείσουν και μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων να οδηγηθεί στην ανεργία.
Να σημειωθεί πως πριν από 7 περίπου χρόνια, υπήρξε μια προσπάθεια της τότε Κυβέρνησης να περάσει σχετική τροπολογία η οποία όμως ακυρώθηκε ύστερα από πίεση που άσκησαν οι λεγόμενοι «βουλευτές της επαρχίας».
Η κόντρα στη Βουλή
Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ζήτησε από τον κ. Κατρούγκαλο εξηγήσεις. Υπενθύμισε μάλιστα ότι το ίδιο ζήτημα είχε τεθεί ξανά από την τρόικα και το 2013 αλλά τότε δεν έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.
Σε ανάλογους τόνους ήταν και η τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος προκάλεσε τον υπουργό Εργασίας «Για πείτε μας, πόσα λεφτά είναι αυτό που καταργείτε, για να καταλάβουμε την κοινωνική σας ευαισθησία ως Αριστεροί που είσαστε».
Στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης ο οποίος απευθύνθηκε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «ομολογώ ότι δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση κανενός συναδέλφου από την κυβέρνηση που θα πάνε στα χωριά τους και να ξέρουν ότι ο καφετζής και ο περιπτεράς του χωριού κάτω από 2.000 κατοίκους, η δική του υποτιθέμενη αριστερή Κυβέρνηση, εκεί που ήταν προστατευόμενος ασφαλιστικά μέσω του ΟΓΑ, να πηγαίνει στον «καιάδα» του νέου ασφαλιστικού συστήματος».