Γκιρτζίκης: «Τελευταία φορά»

Ο Γιώργος Γκιρτζίκης δήλωσε από το Μεξικό ότι είναι η τελευταία φορά που κάνει πίσω σε «παρεμβατικές ενέργειες», υπό τον κίνδυνο αποβολής της Ελλάδας από τις διεθνείς διοργανώσεις. Διαβάστε την επιστολή που είχε στείλει προ ημερών ο Σταύρος Κοντονής στην ΕΠΟ.

Στο Μεξικό βρίσκεται ο Γιώργος Γκιρτζίκης, συμμετέχοντας στο 66ο συνέδριο της FIFA. Από εκεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας προχώρησε σε δήλωση, μέσω της οποίας διευκρίνησε ότι δεν έθεσε στο συνέδριο το «ζήτημα των κρατικών παρεμβάσεων που αντιμετωπίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Υποστήριξε, ακόμα ότι είναι «τελευταία φορά που κρατώ αυτή τη στάση απέναντι σε παρεμβατικές ενέργειες, οι οποίες στηρίζονται σε προσχηματικές δικαιολογίες». Η δήλωσή του έχει ως εξής: «Έχοντας στο μυαλό μου πάνω από όλα το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου και σεβόμενος τις ομάδες που αγωνίζονται στις διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και πάνω από όλα τις Εθνικές Ομάδες, καθώς και τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας σε UEFA και FIFA αποφάσισα να μην θέσω το ζήτημα των κρατικών παρεμβάσεων που αντιμετωπίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο στο Συνέδριο.

Ακούσαμε όλοι εδώ τον Πρόεδρο της FIFA κ. Τζιάνι Ινφαντίνο να περιγράφει ως το μεγαλύτερο καθήκον  της Συνομοσπονδίας, την προστασία των Ομοσπονδιών από τις παρεμβάσεις των Κυβερνήσεων. Είδαμε την Ινδονησία, το Κουβέιτ και το Μπενίν να αποβάλλονται για παρεμφερείς λόγους. Για να μην αντιμετωπίσουμε και εμείς ως Ελλάδα τον κίνδυνο άμεσης αποβολής, δηλώνω ότι είναι η τελευταία φορά που κρατώ αυτή τη στάση απέναντι σε παρεμβατικές ενέργειες, οι οποίες στηρίζονται σε προσχηματικές δικαιολογίες. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία με κάθε κόστος θα περιφρουρήσει τη ρήτρα ανεξαρτησίας του ποδοσφαίρου, όπως αυτή ισχύει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, μέρος του οποίου θέλει να αποτελεί και η χώρα μας».

Η «αιχμηρή» επιστολή του Κοντονή στην ΕΠΟ

Το φως της δημοσιότητας είδε η επιστολή του Υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή προς τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Γκιρτζίκη, μέσω της οποίας τον κατηγορεί για δημιουργία εμπρηστικού κλίματος και τον καλεί να κάνει πράξη τα συμφωνηθέντα της 12ης Απριλίου. Αναλυτικά η επιστολή (την οποία δημοσιοποίησε η «Εφημερίδα των Συντακτών»), η οποία εστάλη στην Ομοσπονδία προτού οι δύο πλευρές συμφωνήσουν για την διαιτητική ομάδα του τελικού του Κυπέλλου:

«Κύριε Πρόεδρε,

Με αφορμή την από 11.05.2016 δημοσιοποιηθείσα απόφαση της επιτροπής εκτάκτων θεμάτων της ΕΠΟ για τον εκ νέου (τρίτο) ορισμό της διεξαγωγής του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος 2015-16, την οποία παραβιάζοντας κάθε έννοια δεοντολογίας και στοιχειώδους ευγένειας δεν γνωστοποιήσατε καν στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σας επισημαίνω τα εξής:

1) Δεδομένης της απαράδεκτης υπαναχώρησής σας στη συμφωνία της 12ης Απριλίου 2016, μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, FIFA/UEFA και ΕΠΟ, αναφορικά με το πλαίσιο διεξαγωγής του τελικού, γεγονός που προκάλεσε -όπως σαφώς αποτυπώθηκε και στο σύνολο του Τύπου- ακραία αντιπαράθεση μεταξύ των επίσημων διοικήσεων των δύο φιναλίστ και οδήγησε στην έκδοση εμπρηστικών ανακοινώσεων, που δημιούργησαν στη συνέχεια τεταμένο κλίμα, και -βάσει επίσημων αναφορών της Ελληνικής Αστυνομίας- κίνδυνο πρόκλησης βίαιων εκτεταμένων επεισοδίων εντός του αστικού ιστού, καθίσταται πλέον επιβεβλημένη η εφαρμογή εκ μέρους σας της αρχικής πρότασης/πρωτοβουλίας της FIFA/UEFA, σύμφωνα με την οποία ο τελικός θα διεξαχθεί με ξένους διεθνείς διαιτητές.

Σας τονίζω, δε, ότι με αφορμή το έντονο κλίμα καχυποψίας και φανατισμού που επικρατεί μεταξύ των οπαδών, κι εκφράζεται καθημερινά ενόψει τελικού, η ΕΛ.ΑΣ. εξακολουθεί να συλλέγει εμπιστευτικές πληροφορίες για πιθανά επεισόδια οπαδών, τόσο στον περιβάλλοντα χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου, όσο και εντός της πόλης, ακόμα και κατά τις μετακινήσεις των αποστολών των δύο ομάδων.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι εσείς πρώτοι δηλώνετε ότι κόπτεσθε για το κύρος και την προβολή της διοργάνωσης, καθώς και τη διαφύλαξη της εικόνας του αθλήματος, αλλά και η Πολιτεία έχει υποχρέωση, πέραν της υποστήριξης του αθλητισμού, να διαφυλάξει πρωτίστως την κοινωνική ειρήνη και τη δημόσια ασφάλεια, σας καλώ να δρομολογήσετε άμεσα τις δέουσες σχετικές ενέργειες προς τους διεθνείς φορείς.

Θεωρώ χρήσιμο να σας θυμίσω επίσης ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν κατά καιρούς συμφωνήσει πως η προαναφερθείσα πρωτοβουλία μπορεί να αποφορτίσει το -ιδιαίτερα τεταμένο σήμερα- κλίμα, ενόψει του αγώνα, και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ασφαλούς και ομαλής διεξαγωγής του τελικού.

2) Βάσει της ιδίας συμφωνίας της 12ης Απριλίου, αλλά και της Υπουργικής Απόφασης της 15ης Απριλίου 2016 (ΦΕΚ 1075, «Διεξαγωγή διοργάνωσης Κυπέλλου Ελλάδος ποδοσφαίρου περιόδου 2015-6»), σας καλώ να εξαντλήσετε όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες, ώστε να προχωρήσετε στη διοργάνωση του τελικού παρουσία μαθητών Δημοτικών και Γυμνασίων, σε εφαρμογή του άρθρου 3 της εν λόγω απόφασης.

Δεδομένου ότι το πλαίσιο διεξαγωγής του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος 2015-6, όπως αναφέρεται στις επισημάνσεις μου, έχει συμφωνηθεί και γνωστοποιηθεί στη FIFA από τις 15 Απριλίου 2016, και δια του εκπροσώπου της κ. Κωστάκη Κουτσοκούμνη, σας καλώ να τηρήσετε επιτέλους τις προϋποθέσεις της άρσης της από 03-03-2016 απόφασής μου περί «οριστικής διακοπής της διοργάνωσης του Κυπέλλου Ελλάδος περιόδου 2015-6», ώστε να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη και ασφαλής διεξαγωγή του τελικού, όπως επιθυμεί η ΕΠΟ, αλλά και οφείλει η Πολιτεία».