ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑίτημα για δημιουργία στέγης αυτιστικών παιδιών στο Μεσολόγγι

Αίτημα για δημιουργία στέγης αυτιστικών παιδιών στο Μεσολόγγι

Αίτημα για δημιουργία στέγης αυτιστικών παιδιών στο Μεσολόγγι

Προσπάθεια για εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ

Με αγωνία για το μέλλον των παιδιών τους και με πόνο ψυχής, τουλάχιστον 100 άτομα από ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία έχουν συστήσει τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων και Ατόμων με Βαρύτατες Αναπηρίες «Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης» με σκοπό να δημιουργήσουν, μέσω ΕΣΠΑ και χωρίς να επιβαρύνουν το Ελληνικό κράτος ή τους υπόλοιπους συμπολίτες τους, μια στέγη δια βίου διαμονής και εκπαιδεύσεως αυτιστικών ατόμων και ατόμων με βαρύτατες αναπηρίες! «Δεν μας κουράζει να υπηρετούμε τα άτομα και τα παιδιά με βαρύτατες αναπηρίες, αλλά μας βασανίζει ότι αν φύγουμε από την ζωή, δεν γνωρίζουμε τι θα απογίνουν τα παιδιά μας ή τα αδέλφιά μας» επισήμανε στη «Σ» το μέλος του συλλόγου κα μητέρα αυτιστικού παιδιού Άννα Ζαχαράκη, ενώ την πρωτοκαθεδρία και τα ηνία του Συλλόγου έχει αναλάβει ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Ο αγώνας δρόμου για να είναι ο σύλλογος καθ’ όλα νόμιμος και να μπορεί να επιδιώξει τον τελικό του σκοπό και στόχο, την κατασκευή δηλαδή της στέγης δια βίου διαμονής και εκπαίδευσης αυτιστικών ατόμων και ατόμων με βαρύτατες αναπηρίες, ξεκίνησε πριν 7 χρόνια με πρωτοβουλία δύο γονέων με αυτιστικά παιδιά, του Κωνσταντίνου και της Ευαγγελίας Δημοπούλου. Όπως ανέφερε η κ. Ζαχαράκη, τα μέλη του συλλόγου ήδη έχουν στην κατοχή τους την άδεια δόμησης του κτιρίου που φιλοδοξούν να κατασκευαστεί και να φιλοξενεί 21 άτομα, την μακέτα και το σχέδιό του, ενώ το οικόπεδο 15 στρεμμάτων στην περιοχή του Μεσολογγίου που διαθέτει ο σύλλογος για την κατασκευή του κτιρίου το δώρισε ο Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου του Γαλατά Μεσολογγίου.

Απομένει το πράσινο φως από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα – Σημαντική και η συμβολή της Μητρόπολης

Πλέον, το μόνο που απομένει – εκκρεμεί για να πάρει «σάρκα και οστά» το μεγαλόπνοο σχέδιο για την δημιουργία της στέγης, είναι το πράσινο φως από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα. Κι’ αυτό διότι χρειάζεται πρωτίστως η έγκριση του αιτήματος και δευτερευόντως η ένταξη του στο ΕΣΠΑ. Επιπροσθέτως, ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι αντίστοιχη πρωτοβουλία ή έστω παρόμοια δομή δεν υπάρχει σε όλη τη χώρα.

Τα αυτιστικά άτομα ή τα άτομα που πάσχουν από βαρύτατες αναπηρίες που θα ωφεληθούν από το εγχείρημα αυτό, δεν έχουν την δυνατότητα να συντηρηθούν ή να επιβιώσουν από μόνα τους και με την δημιουργία της δομής αυτής θα εξασφαλιστούν εφ’ όρου ζωής, ενώ και οι γονείς τους θα είναι ήσυχοι… Για το θέμα μάλιστα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα 16 Μαΐου με τον Απόστολο Κατσιφάρα.

Η κ. Ζαχαράκη επισήμανε πως «οι γονείς με τα αυτιστικά παιδιά και με βαρύτατες αναπηρίες δεν κουράζονται να υπηρετούν τα άτομα αυτά, αλλά βασανίζονται στην ιδέα τι θα απογίνουν τα παιδιά τους όταν θα «φύγουν» από την ζωή. Δεν είναι λύση το άσυλο ή οι απανωτές ενέσεις στα άτομα αυτά. Κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί αν πρώτα δεν δημιουργήσουμε κοινωνία με σεβασμό και κυρίως με σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους που δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους. Οι δρόμοι για κάθε είδους αναπηρίες να ανοίγουν και να αναγνωρίζονται όλες οι προσπάθειες. Εξάλλου σε θέματα υγείας και μάλιστα σοβαρά δεν χωράνε ανταγωνισμοί αλλά ούτε επιδιώκονται. Το καλό πρέπει να «φυτρώσει» για όλους».

xondros1

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr