«Σβήνουν» τα ξενοδοχεία στο νομό Αιτωλοακαρνανίας

Σε απόγνωση οι ξενοδόχοι της Αιτωλοακαρνανίας, κάνουν λόγο ακόμη και για λουκέτα σε μονάδες του νομού

«Σβήνουν» τα ξενοδοχεία στο νομό Αιτωλοακαρνανίας 

Αίτημα για δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Προβολής, που θα τονώσει τον τουρισμό στην περιοχή

 

 

Αντιδράσεις και έντονη ανησυχία προκαλεί στις τάξεις των ξενοδόχων του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας η απόφαση της Κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία  επιβάλλεται  τέλος διανυκτέρευσης – με αναδρομική ισχύ – στις μονάδες όλης της χώρας, άνω των δύο αστέρων.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων νομού Αιτωλοακαρνανίας Χρήστο Κωστακόπουλο, «αναμένεται να προκαλέσει συμπίεση των εσόδων καθώς το μόνο σίγουρο είναι πως θα κληθούν να απορροφήσουν το κόστος οι ξενοδόχοι. Δεν αφορά μόνο την βιωσιμότητα των μονάδων. Το νέο μέτρο είναι εντελώς άδικο και σε περίπτωση που ισχύσει θα είναι καταστροφικό. Για να καταλάβει κι’ ο κόσμος την εφαρμογή του μέτρου, μπαίνει τέλος 5 ευρώ και κάθε κράτηση ανεξάρτητα από την τιμή του δωματίου. Τα 5 ευρώ θα ισχύουν δηλαδή είτε μια διανυκτέρευση κοστίζει 40, είτε 300 ευρώ!».

Πάντως όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κωστακόπουλος, ο τουρισμός στην Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται στο σημείο μηδέν και άμεσα θα πρέπει να αναληφθεί μία σειρά από πρωτοβουλίες για την τόνωση του τουρισμού αλλά και για την αποφυγή λουκέτων σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής. «Στόχος είναι η δημιουργία ενός Οργανισμού Τουριστικής Προβολής ώστε να ενισχυθούν τουριστικά περιοχές που βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Όπως ο νομός μας που κακά τα ψέματα βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ανοίξει διάλογος στην τοπική κοινωνία για το θέμα. Αρκεί να σας αναφέρω ότι σύμφωνα με στοιχεία τελευταίας μελέτης η οποία θα παρουσιαστεί αναλυτικά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αν εφαρμοστεί το τέλος, το 20% των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας αναμένεται να βάλει λουκέτο».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι κανένας από τους πελάτες που έχουν ήδη κάνει κρατήσεις με συγκεκριμένη τιμή ή από τους tour operator δεν πρόκειται να καταβάλουν το τέλος διανυκτέρευσης. Υπενθυμίζεται ότι στην Αιτωλοακαρνανία λειτουργούν 73 ξενοδοχειακές μονάδες ενώ οι κλίνες δεν ξεπερνούν τις 272.

Νίκος Αγγελόπουλος