Έρχονται τα πρώτα μέτρα ασφαλιστικού και φορολογικού – Τσεκούρι σε επικουρικές και ΕΚΑΣ, παρακράτηση φόρου και τέλη κυκλοφορίας

– Δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νέος νόμος για ασφαλιστικό και φορολογικό
– Σε άμεση εφαρμογή πολλές από τις διατάξεις του
– Ίσως και από τον Ιούνιο η παρακράτηση φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους
– Προβλέπεται περικοπή στις επικουρικές συντάξεις και το ΕΚΑΣ
– Νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ
– Τι θα ισχύσει για τα τέλη κυκλοφορίας
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΟΠΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΦΕΚ

Τα… ψέμματα τελείωσαν και τα όσα ψηφίστηκαν πριν από μερικές μέρες για τις αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό μπαίνουν σε άμεση εφαρμογή, αφού αργά το βράδυ της Πέμπτης (12.05.2016) δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νέος νόμος, μαζί με τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Πολλές από τις διατάξεις θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή και θα φέρουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή μισθωτών και συνταξιούχων.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΦΕΚ

Από τα πρώτα μέτρα που θα ισχύουν, ίσως και από τον Ιούνιο, είναι η αύξηση της παρακράτησης φόρου, η περικοπή των επικουρικών συντάξεων και του ΕΚΑΣ, ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ αλλά και η διάταξη για τα τέλη κυκλοφορίας.

Παρακράτηση φόρου

Οι μισθωτοί με εισόδημα από 9.000 ως 25.000 ευρώ το χρόνο είναι οι μεγάλοι χαμένοι της αύξησης παρακράτησης φόρου λόγω του αφορολόγητου που «πέφτει» στα 8636 για άγαμους ή για έγγαμος χωρίς παιδί από 9.545 ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται και η μηνιαία παρακράτηση εισφορών κατά 0,5%.

Τα ποσά που θα χάσουν οι μισθωτοί ύστερα από την αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου και της αύξηση των εισφορών ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση είναι:

– Χωρίς παιδιά από 19,5 ευρώ ως 32,7 και εισοδήματα από 9.500 ως 25.000
– Με ένα παιδί από 15,4 ευρώ ως 28,6 και εισοδήματα από 9.500 ως 25.000
– Με δύο παιδιά από 11,3 ευρώ ως 24,4 και εισοδήματα από 9.500 ως 25.000

Υπενθυμίζεται ότι η αυξημένη παρακράτηση θα υπολογιστεί αναδρομικά από την 1 Ιανουαρίου 2016 που σημαίνει ότι ουσιαστικά ως το τέλος του χρόνου τα ποσά της παρακράτησης διπλασιάζονται τόσο για τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του Δημόσιου τομέα όσο και για του συνταξιούχους. «Κερδισμένοι» θα είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 28.000 ως 40.000 ευρώ. Το όφελος ξεκινάει από 2,1 ευρώ και φτάνει στα 41 ευρώ το μήνα.

Τα τέλη κυκλοφορίας

Η δημοσίευση του νέου νόμου στο ΦΕΚ φέρνει και την ενεργοποίηση της διάταξης για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα και την ανάκτηση των πινακίδων κυκλοφορίας που έχουν κατατεθεί καθώς οι ιδιοκτήτες πολλών αυτοκινήτων δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα υψηλά τέλη!

Η διάταξη αναφέρει:

– για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας

για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας

– για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31.12.2016 συν 2/12 ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Προκειμένου για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής. Έτσι, αν κάποιος σπεύσει μέσα στον Μάιο, θα πρέπει να πληρώσει τα 10/12 των τελών κυκλοφορίας προκειμένου να κρατήσει τις πινακίδες μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΦΕΚ