Αιτωλοακαρνανία: Έκλεισαν 60 βενζινάδικα στο νομό – Έπεται συνέχεια!

Σε απόγνωση οι επαγγελματίες του κλάδου φοβούνται νέα λουκέτα μετά την αύξηση του ειδικού φόρου καυσίμων

Έκλεισαν 60 βενζινάδικα στο νομό – Έπεται συνέχεια!

Μόνο από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα καταγράφεται πτώση στην πώληση καυσίμων της τάξης του 20% στην περιοχή

 

 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, από επίσημα χείλη, από την 1η Ιουνίου του τρέχοντος έτους τα καύσιμα και όχι μόνο θα δεχθούν αύξηση, η οποία αναμένεται να δυσκολέψει περισσότερο τους καταναλωτές, αλλά και τα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στη «Σ» ο Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας Δημοσθένης Κακούρης, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα κυμανθεί από 10 μέχρι και 15 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης, 10 λεπτά στο πετρέλαιο θέρμανσης, 6 λεπτά στην βενζίνη και 10 λεπτά στο υγραέριο κίνησης! Οι αυξήσεις αυτές, σε συνάρτηση με την αύξηση κατά 1 μονάδα (στο 24%) του ΦΠΑ, θα μειώσουν περισσότερο την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, με συνέπεια την μείωση των πωλήσεων στα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Η μείωση των πωλήσεων στα πρατήρια υγρών καυσίμων, μόνο από την αρχή του 2016 μέχρι και σήμερα έχει αγγίξει το 20%! Η πτωτική αυτή τάση στις πωλήσεις έχει βάλει λουκέτο τα τελευταία 7 χρόνια σε 60 πρατήρια υγρών καυσίμων μόνο στην Αιτωλοακαρνανία! Από τα 230 πρατήρια υγρών καυσίμων που υπήρχαν στο νομό μέχρι και πριν από επτά χρόνια, πλέον υπάρχουν 170, ενώ όπως τόνισε ο κ. Κακούρης, «αρκετά από τα πρατήρια που είναι σε λειτουργία στην Αιτωλοακαρνανία ακροβατούν μεταξύ επιβίωσης και λουκέτου – φθοράς και αφθαρσίας». Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με τον κ. Κακούρη, είναι πως «η προκαταβολή φόρου είναι στο 100%, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών είναι στο 45% και των ασφαλιστικών εισφορών στο 27%, σε συνδυασμό με το 7% που είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Συνεπώς  δυσκολεύονται πολύ όλα τα πρατήρια να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, διότι, τα πάγια έξοδα αρκετές φορές υπερβαίνουν τα έσοδα του πρατηρίου, ενώ την ίδια στιγμή οι εταιρείες ζητάνε προκαταβολικά τα χρήματα των ποσοτήτων των καυσίμων που επιθυμεί να προμηθευτεί το εκάστοτε βενζινάδικο».

Στο παρελθόν, οι καταναλωτές προμηθεύονταν καύσιμα για το αυτοκίνητό τους από 30 έως και 50 ευρώ, ενώ σήμερα τα χρήματα που διαθέτουν για καύσιμα στο αυτοκίνητό τους δεν υπερβαίνουν τα 20 ευρώ! Αν εφαρμοστούν όλα όσα έχουν ειπωθεί, όπως υπογραμμίζει ο κ. Κακούρης, η τιμή της βενζίνης μετά την αύξηση θα φτάσει το 1,50 ευρώ, του πετρελαίου μεταξύ 1,15 και 1,20 και του υγραερίου στα 80 λεπρά το λίτρο. Μάλιστα αν σημειωθεί μεγάλη αύξηση στην τιμή του βαρελιού, τότε οι τιμές θα εκτοξευτούν, με αποτέλεσμα η βενζίνη να αγγίξει και τα 2,00 ευρώ το λίτρο.

Το βασικό αίτημα των πρατηριούχων, όπως δηλώνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας, είναι «η πάταξη του λαθρεμπορίου που υφίσταται ακόμη, η επέκταση των συστημάτων εισροών – εκροών εκτός από τα πρατήρια υγρών καυσίμων και σε όλα τα στάδια της μεταφοράς των καυσίμων». Ακόμη, ο κ. Κακούρης επισήμανε πως «καλό θα είναι η Κυβέρνηση να ξανασκεφτεί ότι η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα μόνο συρρίκνωση μπορεί να φέρει στα έσοδα, παρά αύξηση».

Κων/νος Χονδρός