Για ποιους αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος στα ενοίκια για το 2016

Η κυβέρνηση αν και είχε προαναγγείλλει την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ προχωρά στην αναπροσαρμογή των συντελεστών του με στόχο την κάλυψη των απωλειών από τη μείωση των αντικειμενικών τιμών Προκειμένου να καλύψει αυτή την τρύπα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε να επιβαρύνει τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ σε εκείνους τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που η αντικειμενική τους ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.

Αυτοί οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν περισσότερα στον φόρο των ακινήτων ή αλλιώς ΕΝΦΙΑ και θα επιβαρυνθούν σε τέτοιο ποσοστό έτσι ώστε να συγκεντρωθούν τα 250 εκατ. ευρώ που είναι και η τρύπα στον προϋπολογισμό.

Με βάση τα στοιχεία από την περσινή εκκαθάριση των δηλώσεων ΕΝΦΙΑ, ατομική περιουσία άνω των 300.000 ευρώ (με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες) εμφάνισαν 260.000 φυσικά πρόσωπα σε σύνολο 5,9 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων.

Η μείωση των αντικειμενικών αξιών στους ιδιοκτήτες ακινήτων με «αντικειμενική» περιουσία άνω των 300.000 ευρώ. δεν πρόκειται να αποτυπωθεί στα φετινά εκκαθαριστικά μετά την προωθούμενη αλλαγή των συντελεστών υπολογισμού και του αφορολόγητου. Ενοίκια Σημαντικές επιβαρύνσεις αναμένονται και για όσους εισπράττουν εισοδήματα από  ενοίκια.

Ειδικότερα, προβλέπεται αύξηση της φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια από 11% σε 15% για όσους εισπράττουν εισοδήματα έως 12.000 ευρώ. Η φορολόγηση των ενοικίων θα συνεχίζει να πραγματοποιείται με αυτοτελή τρόπο, σε αντίθεση με τη θέσπιση της ενιαίας κλίμακας φορολόγησης εισοδημάτων για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και για εκείνους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα (ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις).

Πιο συγκεκριμένα, ο συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ενοίκια έως 12.000 θα ανέλθει στο 15% από 11% που είναι σήμερα, ενώ για εισοδήματα από 12.001 – 35.000 € ο φορολογικός συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 35% από τον ισχύοντα 33%. Παράλληλα, θεσπίζεται ένα επιπλέον φορολογικό κλιμάκιο με συντελεστή 45% (δεν προβλέπονταν στο 3ο μνημό