Ντάισελμπλουμ: Στην Ελλάδα υπάρχει πλούτος αλλά έχει μεταφερθεί στο Λονδίνο!

Στη… γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ξέκοψε κάθε συζήτηση για κούρεμα χρέους της Ελλάδας αλλά έδωσε σαν… «τυράκι» την ελάφρυνση. Όσο για τα μέτρα; Μας «γλέντησε» λίγο: σκληρά αλλά απαραίτητα, είπε, οι πολίτες θα πληρώσουν φόρους αλλά χρειάζεται είπε, στην Ελλάδα υπάρχει πολύς πλούτος, αλλά είναι κρυμμένος ή έχει μεταφερθεί στο Λονδίνο, είπε…

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, βρέθηκε την Πέμπτη (11.05.2016) στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μίλησε για το επερχόμενο Eurogroup στις 24 Μαΐου, όπου θα συζητηθεί το θέμα του χρέους της Ελλάδας. «Ήρθε η ώρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», είπε.

«Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε κατάσταση κρίσης, (το οποίο) θα ζημιώσει την Ευρώπη και την Ελλάδα», είπε ο Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι «από το καλοκαίρι (του 2015), το Eurogroup έχει γίνει πολύ πιο παραγωγικό. Ήρθε η ώρα τώρα να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας».

Αλλά η λέξη κούρεμα δεν είναι στο τραπέζι. «Δεν θέλουμε να απαλλαχθούμε από το χρέος – δεν θα υπάρξει κούρεμα – αλλά θέλουμε να βρούμε τρόπους να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα. Το χρέος στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλο και η οικονομία τόσο ασταθής, που δημιουργεί τεράστιο θέμα», πρόσθεσε.

Μιλώντας σχετικά με τα νέα μέτρα, ο Ντάισελμπλουμ τα χαρακτήρισε «δύσκολα και σκληρά», υποστηρίζοντας την θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας: «Υποστηρίζω αυτό που κάνουμε στην Ελλάδα, είναι σκληρά μέτρα αλλά χρειάζεται να γίνουν. Οι πολίτες θα χρειαστεί να πληρώσουν φόρους – δεν θα είναι δημοφιλές, ιδιαίτερα σε κρίση, αλλά χρειάζεται να γίνει για να οικοδομηθεί μια χώρα. Το πιο λυπηρό πράγμα σχετικά με την Ελλάδα είναι ότι υπάρχει πολύς πλούτος, αλλά είναι κρυμμένος ή έχει μεταφερθεί στο Λονδίνο».