Διάπλους εθελοντισμού στο Αιγαίο με άρωμα Αγρινίου!

Τρείς Αγρινιώτες συμμετέχουν στην Ομάδα Αιγαίου και προσφέρουν εθελοντικά το περίσσευμα της αγάπης και της αλληλεγγύης τους στους κατοίκους Ακριτικών νησιών

Νεκτάριος και Ελένη Ασημακοπούλου
Νεκτάριος και Ελένη Ασημακοπούλου

Την εποχή που την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά την έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ, τρείς συντοπίτες μας από το Αγρίνιο, συμμετέχοντας στην Ομάδα Αιγαίου, σκέφτονται και ενδιαφέρονται εμπράκτως για τους συνανθρώπους μας που ζουν σε Ακριτικά νησιά, ξεχασμένοι από πολιτεία και ανθρώπους. Στο πλαίσιο του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, η Ελένη, ο Νεκτάριος και ο Παναγιώτης Ασημακόπουλος, θα συμμετάσχουν στον 22ο Διάπλου Αιγαίου της Ομάδας Αιγαίου που θα διαρκέσει από τις 12 έως και τις 23 Μαΐου, στον οποίο και οι 50 συμμετέχοντες – εθελοντές δουλεύουν και τον ενισχύουν εθελοντικά, δίνοντας παράλληλα χαρά και ελπίδα με έργα και όχι μόνο.

Τα μέλη της Ομάδας Αιγαίου, καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς αναζητούν χορηγίες ώστε να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας στα νησιά αυτά. Φέτος, στον 22ο διάπλου, η Ομάδα Αιγαίου διανύοντας συνολικά 530 ναυτικά μίλια, θα επισκεφθεί 10 νησιά (η Θύμαινα, τους Φούρνους, την Ικαρία, το Αγαθονήσι, τη Σύμη, τη Χάλκη, τη Νίσυρο, την Αστυπάλαια, την Ίο, την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια). Στο πλαίσιο της επίσκεψή τους θα ενισχύουν τις 23 συνολικά ειδικότητες γιατρών που συμμετέχουν στο διάπλου Αιγαίου και θα παρέχουν  δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στους κατοίκους των νησιών αυτών, αλλά και θα συμμετάσχουν στην υλοποίηση ποικίλων έργων που την χρηματοδότησή τους, εξασφάλισε η ομάδα Αιγαίου μέσω της αναζήτησης που κάνει για χορηγούς.

Στα 10 Ακριτικά νησιά που θα επισκεφθούν, πλην των δωρεάν ιατρικών εξετάσεων στους κατοίκους τους, οι εθελοντές της ομάδας Αιγαίου θα συμμετάσχουν στην ολοκλήρωση έργων, όπως στην κατασκευή σχολικής αίθουσας στο Αγαθονήσι, στην κατασκευή παιδικής χαράς στη Νίσυρο, στον εξοπλισμό του Αγροτικού Ιατρείου Νισύρου, στην κατασκευή γηπέδου μπάσκετ στην Αστυπάλαια, στον εξοπλισμό του Αγροτικού Ιατρείου της Ηρακλειάς, στην κατασκευή γηπέδου μπάσκετ και στον εξοπλισμό του Αγροτικού Ιατρείου στα Κουφονήσια, ενώ επίσης στα Κουφονήσια θα γίνει η δωρεά απορριμματοφόρου οχήματος.

Η μετακίνηση των εθελοντών – μελών της ομάδας Αιγαίου κάθε χρόνο γίνεται με το σκάφος – ασθενοφόρο που διαθέτει η ομάδα, ώστε αν χρειαστεί η συμβολή του ανά πάσα στιγμή να μπορεί να γίνει.

Η ομάδα Αιγαίου είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός (Μ.Κ.Ο) που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται από το 1995. Αρχικά αποτελούνταν αποκλειστικά από φαντάρους – εφέδρους που πραγματοποιούσαν επισκέψεις στους Ακρίτες για ηθική συμπαράσταση. Αργότερα, η ομάδα αποτελούνταν από γιατρούς που πραγματοποιούσαν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στους κατοίκους των νησιών αυτών, ενώ από το 1998 και έπειτα, η ομάδα Αιγαίου αποτελείται αποκλειστικά από γιατρούς και από  εθελοντές που κάθε χρόνο επισκέπτονται διάφορα Ακριτικά νησιά προσφέροντας δωρεάν εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό υλικό, πλην των υπόλοιπων δραστηριοτήτων τους, σε συνάρτηση πάντα με τις ανάγκες του κάθε νησιού και με το ύψος των χορηγιών που συγκεντρώνουν.

«Οι εθελοντές καλύπτουμε από μόνοι μας τα έξοδα. Βοηθάμε όσο μπορούμε και όπου μπορούμε γιατί αυτό είναι βασική αρχή μας. Οι συνάνθρωποί μας στα Ακριτικά νησιά έχουν μεγάλη ανάγκη. Κάθε φορά δυστυχώς μας περιμένουν και μας υποδέχονται σαν «μεσσίες» επισήμανε στη «Σ» ο Νεκτάριος Ασημακόπουλος, ένας από τους τρεις εθελοντές.

Κων/νος Χονδρός