Ν. Τσούκαλης: «Ιστορική ανάγκη η συγκρότηση ενιαίου κεντροαριστερού μετώπου»

Αποκαλυπτική συνέντευξη στη «Σ», του μέλους του κεντρικού συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην Βουλευτή Νίκου Τσούκαλη

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες και οι προετοιμασίες στο χώρο του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη και των ευρύτερων δυνάμεων του χώρου της Κεντροαριστεράς, ενόψει της κρίσιμης Προγραμματικής Συνδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Εκεί δεν αποκλείεται, εκτός από τη ΔΗΜ.ΑΡ που ως γνωστόν από τις προηγούμενες εκλογές έχει συμπλεύσει με το ΠΑΣΟΚ, κι’ άλλοι πολιτικοί και κομματικοί σχηματισμοί, όπως «Το Κίνημα» του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και «Το Ποτάμι» να δώσουν τα χέρια και να προχωρήσουν από κοινού δημιουργώντας για πρώτη φορά ίσως ένα ιστορικό πολιτικό πλέγμα στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Για το λόγο αυτό το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας του κόμματος, διεξήχθη σε γνωστό ξενοδοχείο του Αγρινίου, πολιτική εκδήλωση από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, με θέμα «Πορεία προς την Προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης». Ομιλητές ήταν η Τόνια Αντωνίου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ο πρώην Βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ και μέλος του κεντρικού πολιτικού συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Νίκος Τσούκαλης.

Ο Νίκος Τσούκαλης «άνοιξε τα χαρτιά του» στη «Σ» μιλώντας για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις προεξάρχοντος του Ασφαλιστικού, τις ζυμώσεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά και για την στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Διχαστικό και άδικο το νέο ασφαλιστικό»

 «Αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, ο τρόπος εισαγωγής του νομοσχεδίου στη Βουλή. Αιφνιδιαστικά, νύχτα και χωρίς καμία δυνατότητα διαλόγου για το μέλλον εκατομμυρίων Ελλήνων. Θα φανεί πολύ σύντομα, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είναι πλήρως αναντίστοιχο της μεταρρυθμιστικής σημασίας. Ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ είναι ελάχιστα διαγενιακό. Θα πρέπει να σας πω όμως ότι έχει και διχαστικά χαρακτηριστικά ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό μέτωπο. Ρηγματώνει την φορολογική συνείδηση των πολιτών και επί της ουσίας κανείς δεν γνωρίζει αν και πόση σύνταξη θα λάβει. Παράλληλα θεωρώ, ότι θα ενισχύσει παρά τις κατά καιρούς Κυβερνητικές δεσμεύσεις, την φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή».

Εκδήλωση το Σάββατο στο Αγρίνιο ενόψει της επερχόμενης Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του «ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη»

«Εγκλωβισμένος σε πολιτικό αδιέξοδο ο Αλέξης Τσίπρας»

 «Με την επιλογή του περασμένου Σεπτεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας οδηγήθηκε, φανερά και ξεκάθαρα πλέον, σε πολιτικό αδιέξοδο. Η συνεργασία με το εθνικιστικό κόμμα των ΑΝ.ΕΛ έπληξε την αξιοπιστία του. Το οξύμωρο της όλης ιστορίας είναι, ότι σε επίπεδο Ευρώπης εκλιπαρεί τους σοσιαλδημοκράτες και στην Ελλάδα τους καθυβρίζει. Και βέβαια υβρίζει σε εσωτερικό επίπεδο γιατί με τον τρόπο αυτό θεωρεί ότι μπορεί έτσι να αλώσει τον συγκεκριμένο ιδεολογικοπολιτικό χώρο. Αυτό όμως να γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ στη χώρα μας και θα πρέπει να αντιληφθεί ο κόσμος ότι ο κ. Τσίπρας εκπροσωπεί την λαϊκίστικη αριστερά».

«Ιστορική ανάγκη η συγκρότηση ενιαίου κεντροαριστερού μετώπου»

 «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει συγκροτημένο μόνο τον έναν από τους ιστορικούς της ιδεολογικούς χώρους. Τον λαϊκό συντηρητικό χώρο. Ο δεύτερος πόλος διαμορφώθηκε μέσα από συνθήκες κατάρρευσης της λαϊκίστικης αριστερά, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα εδώ καταγράφεται η απουσία της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας. Η συγκρότηση του συγκεκριμένου χώρου λοιπόν, αποτελεί ιστορική ανάγκη. Γίνονται και θα γίνουν αρκετές ακόμη προσπάθειες, αρκεί να μείνουν στο παρελθόν, οι αρχηγισμοί, οι αγκυλώσεις και οι ιδεοληψίες. Η τελευταία προσπάθεια είναι αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο επιδίωξη όλων μας θα είναι να γίνει το πιο καθοριστικό βήμα. Αυτό της σύγκλησης. Δηλαδή το μοντέλο που θα επιλέξουμε και μετέπειτα θα προτείνουμε στον Ελληνικό λαό. Η διαδικασία όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό είναι κρίσιμη. Να σας πω ότι ήδη έχει γίνει η πρώτη προσέγγιση με το Ποτάμι και βασική επιδίωξη είναι και η ένταξη του Ποταμιού στο μέτωπο της σοσιαλδημοκρατίας».

«Η ΝΔ συνεχίζει να πορεύεται με τις παθογένειες και τα βαρίδια του παρελθόντος»

 «Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί δυστυχώς, παρά τις όποιες προσπάθειες γίνονται κατά καιρούς, να πορεύεται με τις παθογένειες και τα βαρίδια του παρελθόντος. Με την πρόταση διακυβέρνησής της, καταδικάζει την χώρα σε αέναη λιτότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του, καλείται να αναμετρηθεί, τόσο με την δική του ιστορία σαν Υπουργός, όσο και με την πολιτική ιστορία της οικογένειάς του».

aggelopoulos