Πως δρούσε η μεγαλύτερη σπείρα της Ευρώπης που έκανε εισαγωγή ναρκωτικών μέσω Δυτικής Ελλάδας (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εκτιμά η αστυνομία ότι ανέρχονται τα παράνομα κέρδη της μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης με διεθνείς διασυνδέσεις, που διακινούσε ναρκωτικά σε χώρες της…

ubzjbitrua5731d18388ca8

Σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εκτιμά η αστυνομία ότι ανέρχονται τα παράνομα κέρδη της μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης με διεθνείς διασυνδέσεις, που διακινούσε ναρκωτικά σε χώρες της Ευρώπης και η οποία εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Συνολικά, συνελήφθησαν 15 άτομα, εκ των οποίων 13 Ελληνες και 2 υπήκοοι Αλβανίας, ενώ κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 678,5 κιλά ακατέργαστης κάνναβης και 57 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, μετά από αστυνομικές επιχειρήσεις που έγιναν την περασμένη Κυριακή σε Αφίδνες, Ασπρόπυργο, Γλυκά Νερά, Υμηττό, Κορυδαλλό, Σαλαμίνα, Καλλιθέα, Κηφισιά, Ζάκυνθο και Βέροια.

Παράλληλα, με τη συνδρομή των λιμενικών αρχών της Ζακύνθου, ερευνήθηκε εξονυχιστικά και νησίδα (βρίσκεται απέναντι από την παραλία του Αγίου Σώστη), όπου οι δράστες είχαν αποθηκεύσει ναρκωτικά.

Όπως τόνισαν ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης και ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, σχετικά με την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της μετέφεραν με φορτηγά αυτοκίνητα μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης και κατεργασμένης κάνναβης, καθώς και κοκαϊνης, στην Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων, σε Ισπανία, Ολλανδία, Βρετανία, Αυστρία, Βέλγιο και Νορβηγία.

Η μεθοδολογία

Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών μετά από πολύμηνες έρευνες, σε συνεργασία με το Γραφείο DEA της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, διαπίστωσε τη δομή, τον τρόπο ενέργειας και τις τακτικές της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και τη διεθνή δράση της.

Η μεθοδολογία της οργάνωσης, όπως επισήμαναν οι κ.κ.Παπαζαφείρης και Παναγιωτόπουλος, ήταν πολυεπίπεδη.

Ειδικότερα, διέθετε μεταφορικές εταιρείες, που είχαν ιδρυθεί σε ονόματα «αχυρανθρώπων» σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες γινόταν η ταξινόμηση των φορτηγών αυτοκινήτων διεθνών μεταφορών.

Με αυτή τη μέθοδο η οργάνωση απέφευγε τη στοχοποίηση σε περίπτωση κατάσχεσης μεταφερόμενων ναρκωτικών, ενώ ήταν δυσχερής ο εντοπισμός άλλων μελών.

Σημειώνεται, ότι τόσο τα μέλη που συλλαμβάνονταν, όσο και οι οικογένειές τους, είχαν οικονομική βοήθεια από τα επιτελικά στελέχη της οργάνωσης.

Όσον αφορά στη διακίνηση ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης από την Αλβανία προς την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη, ένας 44χρονος Αλβανός, που διαμένει στο εξωτερικό, ήταν επιφορτισμένος με το ρόλο του χρηματοδότη, αλλά και τη διεύθυνση των μεταφορών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, τόσο οδικώς, με φορτηγά αυτοκίνητα, όσο και μέσω θαλάσσης, με ταχύπλοα σκάφη, με άμεσο συνεργάτη έναν 46χρονο Ελληνα.

Ο τελευταίος ήταν υπεύθυνος για την παραλαβή των χρημάτων και τη χρηματοδότηση των μεταφορών, τη στρατολόγηση υποστηρικτικών μελών, καθώς και επαγγελματιών αυτοκινητιστών, προκειμένου να εκτελούν τα δρομολόγια ως οδηγοί των φορτηγών αυτοκινήτων, μέσα στα οποία έκρυβαν τα ναρκωτικά.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι κρύπτες αυτές, όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος. ήταν πολύ δύσκολο να ανακαλυφθούν.

Η διακίνηση στην Ευρώπη

Σχετικά με τον τομέα της διακίνησης ναρκωτικών από και προς τη Δυτική Ευρώπη, ένας 50χρονος υπήκοος Αλβανίας και ένας 59χρονος Ελληνας, που συνελήφθησαν, ήταν επιφορτισμένοι με την οργάνωση και τον συντονισμό, σε συνεργασία με άλλα εγκληματικά δίκτυα, μεταφοράς ναρκωτικών σε ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα, ένας 52χρονος Ελληνας, βασικό μέλος της οργάνωσης στη χώρα μας, ιδιοκτήτης εταιρείας εμπορίου μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ήταν επιφορτισμένος με τον εφοδιασμό της οργάνωσης με φορτηγά και ρυμουλκούμενα οχήματα και την ανεύρεση νόμιμων φορτίων που θα χρησιμοποιούντο για τη μεταφορά ναρκωτικών.

Επίσης, ένα μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, που ζει στη Βουλγαρία, αναλάμβανε τη διεκπεραίωση των απαιτούμενων διαδικασιών για την ίδρυση εικονικών εταιρειών και της εγγραφής σε αυτές φορτηγών αυτοκινήτων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, κυρίως στην Αυστρία και τη Βουλγαρία.

Όπως υπογράμμισαν ακόμα οι κ.κ.Παπαζαφείρης και Παναγιωτόπουλος, οι αστυνομικές επιχειρήσεις συνεχίζονται και επεκτείνονται και σε άλλες χώρες, ενώ στο Βέλγιο συνελήφθησαν δύο υπήκοοι Αλβανίας και έχουν κατασχεθεί 100 κιλά κάνναβης (σε μορφή σοκολάτας).

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, συνελήφθησαν, την περασμένη εβδομάδα, στο «Ελευθέριος Βεννιζέλος», ένας 48χρονος υπήκοος Τανζανίας, προερχόμενος από τις Βρυξέλλες, ο οποίος είχε καταπιεί 65 αυτοσχέδιες ωοειδείς συσκευασίες με ηρωϊνη, συνολικού βάρους 1.060 γραμμαρίων και μία 25χρονη υπήκοος Βραζιλίας, γιατί μετέφερε στην αποσκευή της κοκαίνη, συνολικού βάρους 1.576 γραμμαρίων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Δείτε φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία.

10052016gadaparousiasi009s 10052016gadaparousiasi004s 10052016gadaparousiasi012s 10052016gadaparousiasi011s 10052016gadaparousiasi008s