Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου για την σημερινή συγκέντρωση

Εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι, γυναίκες, άνθρωποι κάθε ηλικίας για τρίτη συνεχή μέρα με τα πανό και τις σημαίες των σωματείων, βγήκαν στο δρόμο του αγώνα. Συμμετείχαν μαζικά στο απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία Αγρινίου, όπου διαδήλωσαν για να τιμήσουν ταξικά την Εργατική Πρωτομαγιά συνεχίζοντας την πάλη ενάντια στο νομοσχέδιο – λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, το οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει να ψηφίσει σήμερα.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Κατσιγιάννης Μιχάλης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου και μέλος της γραμματείας Αιτ/νίας του ΠΑΜΕ. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Αιτ/νίας, Γ. Καραμητσόπουλος. Συμμετείχαν: ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΩΝ,Ν.ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΔΥ, Β ΕΛΜΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ.

Στο άνοιγμα της συγκέντρωσης έγινε απαγγελία ποιημάτων για την εργατική πρωτομαγιά που φέτος συμπληρώνει 130 χρόνια. Ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς συμπίπτει με τους αγώνες αυτής της περιόδου ενάντια στα νέα βάρβαρα μέτρα στο Ασφαλιστικό, στη νέα φοροεπιδρομή.

Συμπίπτει όμως και με τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την δολοφονία καπνεργατών της πόλης μας, στην αιματοβαμμένη απεργία των 8.000 εργατών του Αγρινίου, το 1926.

 Ο Μιχάλης Κατσιγιάννης υπογράμμισε:

« ότι η 1η Μάη είναι για όλη την εργατική τάξη ημέρα μνήμης αλλά κυρίως ημέρα ευθύνης για το πώς κάθε εργάτης θα πάρει μέρος στην οργάνωση της ταξικής πάλης για να χτιστεί η συμμαχία όλων όσων βασανίζονται από τον ίδιο αντίπαλο τα μονοπώλια, την ΕΕ, των εργατών, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, των γυναικών, να ανοίξει ο δρόμος της δικής της προοπτικής»

Σημείωσε επίσης ότι«η σημερινή μέρα είναι ημέρα ευθύνης για το πώς η εργατική τάξη θα οπλίσει το δικό της όπλο: την ταξική ενότητα, την ταξική αλληλεγγύη. Πώς θα βαδίσει το δικό της δρόμο χωρίς φτώχεια, ανεργία, μνημόνια. Πώς θα προετοιμαστεί για νέους σκληρούς αγώνες για ρήξη με τους εκμεταλλευτές της και το πολιτικό τους προσωπικό μέχρι την ανατροπή της εξουσίας τους» 

Εκατοντάδες εργαζόμενοι με τη μαζική τους παρουσία τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά, τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους που πάλεψαν σκληρά με τα αφεντικά και το κράτος τους σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα έστειλαν  και μήνυμα σε μεγαλοεργοδοσία, κυβέρνηση, κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό ότι είναι όρθιοι, σκληροτράχηλοι, ανίκητοι για να υπερασπιστούν τη ζωή και το μέλλον των παιδιών τους. Απέδειξαν ότι η σημερινή μέρα για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι αργία, είναι απεργία. Ιδιαίτερα σήμερα που στη Βουλή σχεδιάζει η κυβέρνηση τη διάλυση σε ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση.

Η πορεία ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων και ανάγνωση του ιστορικού της αιματοβαμμένης απεργίας του 1926, στο μνημείο της εργατικής τάξης της πόλης μας, στην είσοδο του πάρκου, απέναντι από το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, όπου και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στους νεκρούς της τάξης μας.

ΣΤΕΦΑΝΙ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΩΝ - ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΡΙΩΝ

ΜΝΗΜΕΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΩΝ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟ 1926 ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΚΑ

Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ

_DSC1084

_DSC0983

_DSC0986

_DSC1006

_DSC1009

_DSC1011

_DSC1022

_DSC1031

_DSC1041

DSCN2690

_DSC1044

_DSC1048

_DSC1070

_DSC1072