«Βουτιά» στις βάσεις των Ιατρικών σχολών και της Νομικής

«Συνωστισμός» για την νεοεισερχόμενη σχολή της Πυροσβεστικής – Πως διαμορφώνεται ο χάρτης των εισακτέων

 Με το νέο σύστημα θα εξεταστούν φέτος οι υποψήφιοι και με όλες τις σχολές ανά πεδίο, εν μέσω «τρικυμίας» στο εκπαιδευτικό σύστημα

Εν μέσω της πλήρους αβεβαιότητας που επικρατεί στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, ανοίγει στις 16 Μαΐου η αυλαία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Την ίδια στιγμή, το εκπαιδευτικό σύστημα έχει μετατραπεί σε «ασανσέρ» με τις συνεχόμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής, τόσο με το «ξήλωμα» της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, που ποτέ και κανείς δεν γνώριζε από ποια και πόσα άτομα απαρτίζονταν, όσο και με την αλλαγή στην ύλη των μαθηματικών που συνέβη πριν ένα μήνα!

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αιτωλοακαρνανίας, Μαθηματικό Χρήστο Κοσμά, αναμένεται πτώση των βάσεων κυρίως στις σχολές που παραδοσιακά έχουν μεγάλη ζήτηση, αν και αυτό βρίσκεται σε συνάρτηση με τον αριθμό των υποψηφίων που θα επιλέξουν την κάθε σχολή.

«Υπάρχει κλίμα αβεβαιότητας και μεγάλο άγχος στους μαθητές. Υπάρχει ανασφάλεια ακόμη και ως προς την διασύνδεση των σχολών με την αγορά εργασίας. Η βλέψη των περισσότερων μαθητών είναι να πάρουν το πτυχίο τους και να φύγουν στο εξωτερικό. Πλέον επιλέγουν τις σχολές τους με βάση την βαθμολογία τους και όχι με το ποια επιθυμούν»

Ο λόγος που αναμένεται η «βουτιά» των βάσεων, με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι ο διαχωρισμός που υπήρξε στα πεδία, με αποτέλεσμα, αρκετές σχολές να καταργούνται από δύο πεδία που υπήρχαν μέχρι σήμερα και να περιορίζονται μόνο σε ένα. Μέχρι και σήμερα δηλαδή, οι μαθητές εξετάζονταν σε τέσσερα μαθήματα και είχαν επιπλέον ένα μάθημα ως «διέξοδο» σε άλλο πεδίο, άρα και άλλες σχολές διαφορετικής «κατεύθυνσης» από αυτή που ακολουθούσαν. Η αλλαγή αυτή δρα αποτρεπτικά για τους μαθητές ώστε να επιλέξουν περισσότερες σχολές και αυτός είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα συμπαρασύρουν προς τα κάτω… τις βάσεις. Ωστόσο, η πρωτοκαθεδρία αναμένεται να διατηρηθεί στις Νομικές και Ιατρικές σχολές.

«Υπάρχει κλίμα αβεβαιότητας και μεγάλο άγχος στους μαθητές. Υπάρχει ανασφάλεια ακόμη και ως προς την διασύνδεση των σχολών με την αγορά εργασίας. Η βλέψη των περισσότερων μαθητών είναι να πάρουν το πτυχίο τους και να φύγουν στο εξωτερικό. Πλέον επιλέγουν τις σχολές τους με βάση την βαθμολογία τους και όχι με το ποια επιθυμούν. Τα φροντιστήρια συλλογικά ή κατά μονάδες κάνουν διάφορες δράσεις και ενημερωτικές ημερίδες για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και για την επόμενη μέρα» επισήμανε στη «Σ» ο κ. Κοσμάς.

Πιο συγκεκριμένα, η πτώση αναμένεται να καταγραφεί στις Νομικές, τις Ιατρικές και τα υψηλόβαθμα Οικονομικά Τμήματα, αλλά και στα Παιδαγωγικά Τμήματα κυρίως της περιφέρειας. Ιδιαίτερα στις σχολές αυτές, οι εκτιμήσεις είναι ότι οι βάσεις θα καταγράψουν πτωτικές τάσεις έως και 2.000 μόρια, καθώς η προτίμηση των εξεταζομένων σε αυτές είναι μειωμένη. Η πλειοψηφία των υποψηφίων θα εξεταστεί με το νέο σύστημα των λιγότερων μαθημάτων, χωρίς να προσμετράτε ο προφορικός τους βαθμός στα μαθήματα. Σε ότι αφορά το φετινό αριθμό των εισακτέων, αυτός αναμένεται αυξημένος κατά 1.640 θέσεις, σε σχέση με πέρυσι (68.345 θέσεις συνολικά), λόγω της αύξησης που σημειώνεται στους εισακτέους των ΤΕΙ. Στα πανεπιστήμια καταγράφεται μικρή μείωση θέσεων (345 λιγότερες). Στην πλειοψηφία των τμημάτων πάντως, ο αριθμός των εισακτέων παρέμεινε αμετάβλητος. Συγκεκριμένα, σε 232 τμήματα ο αριθμός δεν άλλαξε, ενώ αύξηση εισακτέων έχουμε σε 161 τμήματα (117 εξ αυτών είναι τμήματα των ΤΕΙ) και μείωση σε 50 τμήματα.

«Συνιστώ ψυχραιμία στους εξεταζόμενους. Οι προετοιμασμένοι μαθητές δεν πρέπει να φοβούνται τίποτε, κάτι που έχει διδάξει η ιστορία και η εμπειρία των πανελλαδικών. Είναι η πρώτη μεγάλη μάχη που δίνουν τα παιδιά για τον εαυτό τους, αλλά δεν θα είναι η τελευταία.

Σύμφωνα με τον κ. Κοσμά, φέτος αναμένεται να παρουσιαστεί μεγάλο ενδιαφέρον για τις Σχολές της Πυροσβεστικής, οι οποίες εισάγονται για πρώτη φορά στο μηχανογραφικό! «Συνιστώ ψυχραιμία στους εξεταζόμενους. Οι προετοιμασμένοι μαθητές δεν πρέπει να φοβούνται τίποτε, κάτι που έχει διδάξει η ιστορία και η εμπειρία των πανελλαδικών. Είναι η πρώτη μεγάλη μάχη που δίνουν τα παιδιά για τον εαυτό τους, αλλά δεν θα είναι η τελευταία. Μέσα από τις συνεχείς μάχες θα διαμορφωθεί ο χαρακτήρας τους. Εύχομαι όλοι οι μαθητές να επιτύχουν στις εξετάσεις και στους υπόλοιπους στόχους που έχουν θέσει» τόνισε ο κ. Κοσμάς συμβουλεύοντας τους υποψήφιους. Συμπληρώνοντας, σχετικά με τον διάλογο για την παιδεία υποστήριξε ότι «στον επικείμενο διάλογο για την αλλαγή του συστήματος εκπαίδευσης, η πολιτική ηγεσία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για διάλογο. Πρέπει να ακουστεί και η φωνή των φροντιστών που μετέχουν στην εκπαίδευση των μαθητών, αλλά και όσων εκπαιδευτικών έχουν την γνώση της διαχείρισης στον κλάδο της εκπαίδευσης».

xondros1