«Στον αέρα» η αντιπυρική περίοδος στο Αγρίνιο ελλείψει χρημάτων!

Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε και επίσημα, ωστόσο δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του Δήμου Αγρινίου

«Στον αέρα» η αντιπυρική περίοδος στο Αγρίνιο ελλείψει χρημάτων!

Απούσα η πολιτεία από την θωράκιση της Αιτωλοακαρνανίας και του Δήμου Αγρινίου

Νίκος Καζαντζής
Νίκος Καζαντζής – Αντιδήμαρχος και Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αγρινίου 

Στα χέρια των Δήμων της χώρας συνεχίζει να βρίσκεται η «καυτή πατάτα» της αντιπυρικής περιόδου, αφού η το κράτος συνεχίζει να «σφυρίζει» αδιάφορα και δεν έχει πιστώσει ακόμα στους λογαριασμούς των Δήμων ούτε 1 ευρώ, παρά το γεγονός ότι από την 1η Μαΐου έχει ξεκινήσει και επίσημα η αντιπυρική περίοδος, ενώ από την 1η Ιουνίου μέχρι και την λήξη της περιόδου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα βρίσκονται σε επιφυλακή.

Το 2015 από το Υπουργείο Εσωτερικών πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας συνολικά 440.500 ευρώ! Τότε, ο Δήμος Αγρινίου, που διαθέτει το μεγαλύτερο περιαστικό δάσος, 6.000 στρεμμάτων, είχε λάβει 144.300 ευρώ, ενώ φέτος, τη στιγμή μάλιστα που έχει αποδειχθεί σε πανελλαδικό επίπεδο ότι οι Δήμοι και οι περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν υψηλότερο κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιών, στις οποίες συγκαταλέγεται και ο Δήμος Αγρινίου, δεν έχει λάβει ούτε 1 ευρώ!

Την ευθύνη συνεπώς της κάλυψης των αναγκών για την αντιπυρική περίοδο έχουν πάρει στις πλάτες τους οι Δήμοι. Στο Δήμο Αγρινίου, σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Νίκο Καζαντζή, «ο Δήμαρχος έκανε τις δέουσες ενέργειες ζητώντας κατ’ επειγόντως την πίστωση κονδυλίων. Ο Δήμος ωστόσο είναι έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα, τόσο ως προς το ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές». Ο κ. Καζαντζής επισήμανε επίσης στη «Σ» ότι «ζητώ από όλους τους συνδημότες μου να συνεισφέρουν καθαρίζοντας ο καθένας τον χώρο του, φροντίζοντας έτσι να μην δημιουργηθεί πιθανότητα πυρκαγιάς. Ο Δήμος Αγρινίου για το θέμα βρίσκεται σε αγαστή και καθημερινή συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου».

Όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού και προετοιμασίας για την καλοκαιρινή περίοδο, ήδη έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός και η διάνοιξη δασικών και επαρχιακών οδών, η ενίσχυση του εξοπλισμού και η προετοιμασία εθελοντικών ομάδων που συνεργάζονται με τους ΟΤΑ. Φέτος όμως, σε επίπεδο Αιτωλοακαρνανίας τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει, καθώς το ταμείο είναι μείον! Ως εκ τούτου, η όποια προετοιμασία παραμένει ως «σχέδιο επί χάρτου», αφού στην πραγματικότητα, ελλείψει πόρων δεν μπορεί να υλοποιηθεί κανένας σχεδιασμός. Πάντως, οι εμπλεκόμενοι ζητούν η εκταμίευση της χρηματοδότησης να γίνει άμεσα έστω και την ύστατη στιγμή, ώστε η περιοχή να «θωρακιστεί». Στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμαρχος Αγρινίου έστειλε επιστολή προς τα αρμόδια Υπουργεία, μέσω της οποίας ζητούσε την καταβολή χρημάτων, αλλά και την επαναλειτουργία της αεροπορικής βάσης του Αγρινίου ως σταθμό δύο τουλάχιστον πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου RZL.

Ο Δήμος Αγρινίου, με πόρους που διέθεσε για έργα αποκατάστασης κατά την περσινή περίοδο έχει την δυνατότητα να λειτουργεί πλέον και προληπτικά! Συγκεκριμένα, τα έργα αποκατάστασης που έλαβαν χώρα την περσινή χρονιά, συνολικού κόστους 750.000 ευρώ, στις δημοτικές ενότητες Μακρυνείας, Παραβόλας, Θεστιέων και Παναιτωλικού θα λειτουργήσουν φέτος προληπτικά και αποτρεπτικά για τα θέματα πολιτικής προστασίας.

Κων/νος Χονδρός